Ispis

Juicing - zdravlje iz čaše!

Šparoge za čišćenje bubrega, mrkve za savršenu kožu, šljive protiv suvišnih kilograma... voće i povrće predstavljaju riznicu čarobnih prirodnih lijekova. Lijek je u soku još djelotvorniji! Stoga, juicing!
POSLJEDNJA "MODA" PREHRANE

Riječ je o JUICING-u, posljednjoj novosti s područja nutricionizma, a kojeg kao zdrav način prehrane (jedan od obroka u danu) predlažu dijetolozi iz SAD. Sokovi od svježeg voća i povrća su i osnova zdrave dijete, odnosno novih prehrambenih navika koje predlažu. Svježi sokovi su prirodni, gase žeđ, osvježavaju i štite od toksina.Bogati vitaminima, mineralima i enzimima, sokovi od svježeg voća i povrća prvi su korak za sprečavanje, ali i liječenje brojnih bolesti.

SPRIJEČITI I IZLJEČITI OBOLJENJE - SOKOVIMA!

Prema američkom dijetologu Stephenu Baueru, voće i povrće može spriječiti velik dio bolesti prehrambenog porijekla, ali i mnoge druge. Npr. centrifugirani kupus pokazao se kao izvrstan lijek protiv čira na želucu i crijevima, dok su sokovi od jabuke i šljive izvrsni prirodni laksativi. "Zeleni" sokovi sadrže prirodne enzime koji mogu potaknuti metabolizam i olakšati gubitak kilograma. No, to nije sve! Prema istraživanju američkog dijetologa, sok ljekovite trave, zvan i sok "klica alfa alfa" osigurava vitamin K, koagulant nužan za zdravlje trudnica.

Lubenica i krastavac imaju dijuretsko djelovanje, a prema istraživanju Američke nacionalne akademije znanosti, provitamin A, kojeg ima u voću i povrću narančaste, žute ili zelene boje, može pomoći u sprečavanju nekih oblika raka.

PRAVI JE TRENUTAK ZA SVJEŽE SOKOVE!

Sokove pijte na prazan želudac; pola sata prije obroka, sat vremena nakon obroka ili između obroka. Svaki dan popijte 200g soka od voća i/ili povrća, kojem možete dodati 50g soka od čistih pšeničnih klica. U nastavku donosimo prijedlog za voćni, odnosno povrtni napitak.

SOK OD MRKVE

Bogat je provitaminom A, te vitaminima B, C, D i K. Sadrži i brojne minerale, poput kalcija, fosfora, kalija i natrija, koji jačaju i smiruju stijenke crijeva te gode koži, kosi i noktima. Sok od mrkve potiče probavu i čisti jetru. Ne bi trebalo uzimati više od tri čaše na dan!

Priprema: Centrifugirajte 2 velike mrkve, pola krastavca, pola zelene paprike, šaku krstovnika (potočarke) i 2 šake špinata te 3 lista kelja.

SOK OD JAGODA

Jagode su ljetno voće najbogatije vitaminom C, ali sadrže još i kalij i fosfor. Čiste organizam i pospješuju dijurezu, djelujući kao prirodni analgetik, zahvaljujući organskim salicilatima. Sprečavaju bubrežne tegobe, bolove, groznicu, giht i zadržavanje tekućine. Jačaju obranu organizma i snaže jetru!

Priprema: Centrifugirajte jabuku izrezanu na kriške, krišku ananasa i 200 grama jagoda.

Piše. M.K.

Izvor: shop-in-zagreb.com.hr

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:97794 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:41436 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:5654 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:4728 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:6469 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:7182 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:5009 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:7684 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:2654 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:2085 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:4635 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu