Ispis

Zdrave namirnice koje zaboravimo pojesti

Zaglavili ste u prehrambenoj rutini? Ako ste u potrazi za namirnicama koje će oživjeti vaš jelovnik, pogledajte popis zdravih, ali često zaboravljenih namirnica.

 

Blitva

Zašto je dobra: S crvenim i žutim stabljikama i tamno zelenim lišćem, blitva je lijepo dizajnirana 'prehrambene elektrana'. Prava 'super hrana'! Jedna šalica blitve ima samo 35 kalorija, i zadovoljava 300 posto dnevnih potreba vitamina K i 109 posto dnevnih potreba vitamina A. Prepuna je karotenoidima pa može zaštititi oči od starenja.

Kako jesti: Prodinstati s malo nasjeckanog češnjaka, dodati maslinovo ulje i limunov sok.

Laneno sjeme

Zašto je dobro: Fitokemikalije u njima, lignans, mogu pružiti određenu zaštitu protiv raka kojeg potiču hormoni, kao što su rak dojke. Ne treba smetnuti s uma da sadrže omega-3 esencijalne masne kiseline koje čuvaju krvožilni sustav od kolesterola.

Kako ih jesti: Sameljite pa stavite u jogurt, žitarice, salate i kruh.

Kurkuma

Zašto je dobar: Kurkuma vjerojatno nije u vašoj zbirci začina - ali bi trebala biti! To je glavni sastojak u indijskim curry umacima. Stoljećima se koristi i kao lijek i hrana. Moderne studije sugeriraju da je odlično preventivno sredstvo za široki raspon bolesti. Vjerojatno zbog svojih antiupalnih svojstava.

Kako jesti: Možete koristiti kurkumu kao bazu za svoj sljedeći curry ili jednostavno pospite na pileća prsa prije pečenja.

Repa

Zašto je dobra: Repa je jedan od najboljih izvora folne kiseline. Folna kiselina je posebno važna tijekom perioda brzog rasta i diobe stanica, kao što je to u ranom djetinjstvu i trudnoći. Jedna šalica repe osigurava samo 60 kalorija, bez masnoća, i oko 40 posto dnevnih potreba folne kiseline te 4 grama vlakana.

Kako je jesti: Uživajte u sirovoj repi, naribanoj uz salatu, začinjenu maslinovim uljem i limunom.

Suhe šljive

Zašto su dobre: Suhe šljive nose puno zdravstvenih koristi, a i ukusne su. Jedna porcija (oko pet suhih šljiva) ima 3 grama vlakana, 293 mg kalija te 16 mg magnezija, a sve za manje od 100 kalorija. Istraživanja su pokazala da suhe šljive pomažu zdravlju srca i probavnih organa.

Kako ih jesti: Suhe šljive su najbolja zamjena za grickalice. A možete ih dodati u razne deserte.

Chia sjemenke

Zašto su dobre: Chia sjemenje su najnoviji trend. Odličan su izvor vlakana i polinezasićenih masti. Jedna žlica nudi 70 kalorija, 6 grama vlakana, 3 grama proteina, 4,5 grama masti i 7 grama ugljikohidrata. Oni sadrže zdrave 'ALA' masti koje mogu pomoći smanjiti rizik od bolesti srca i dijabetes tipa 2.

Kako ih jesti: Chia sjemenke pospite na žitarice, salatu ili jogurt. Mogu se miješati u pekarske proizvode ili dodati frapeima.

Artičoke

Zašto su dobre: Gotovo da nemaju masti, a sadrže i vrlo malo natrija. Istovremeno su bogate vitaminom C, folnom kiselinom, kalijem, a osobito vlaknima.

Kako ih jesti: Pripremati i jesti artičoke može se činiti pomalo zastrašujućim s obzirom na neobičnost njihovog oblika i teksture. Ali, čine prekrasno predjelo ili prilog.

Magazin.hr

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:97795 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:41439 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:5654 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:4728 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:6469 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:7182 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:5009 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:7684 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:2654 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:2085 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:4635 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu