Bulimija

Print

Kako prepoznati bulimiju

Osobe koje pate od bulimije često konzumiraju previše hrane najednom, a potom je se rješavaju izazivanjem povraćanja ili uzimanjem laksativa. Takve 'prehrambene navike' postaju ciklus, makar bulimičari katkad ne pokazuju dovoljne promjene u kilaži da bi njihovi poremećaji bili lako prepoznatljivi.

No, svojim ponašanjem mogu znatno oštetiti probavni trakt, usta, zube i sluznicu, a u njihovom se organizmu teško zadržavaju vitamini i minerali pa oni ne mogu ostati dugoročno zdravi.

Dakle, osoba oboljela od bulimije, jest će često i više od prosjeka da bi, osjetivši grižnju savjesti zbog unešene količine hrane, pokušala istu izbaciti iz organizma prije nego što se ona 'uhvati' za tijelo. Neki bulimičari imaju periode posta i vježbanja do točke iscrpljenosti kako bi poništili učinak pojedene hrane. Prejedanje kod njih izaziva osjećaje krivnje koji moraju biti kažnjeni pročišćenjem.

Print

Općenito o bulimiji

Bulimija (grč. bous vol, govedo; limos glad; "gladan da bi i vola mogao pojesti") je poremećaj vezan uz hranjenje koji je, kao i anoreksija nervoza, psihološkog podrijetla, a može imati strašne tjelesne posljedice. Dok se anoreksičari jednostavno izgladnjuju, bulimičari se prejedaju, a zatim "čiste" povraćanjem koje su sami izazvali. Oboljeli od bulimije također često koriste pilule za mršavljenje, laksative i diuretike da bi smanjili težinu. Čišćenje može imati dvije svrhe: sprječavanje dobivanja na težini, a i privremeno ublažavanje depresije i ostalih negativnih osjećaja.
Bulimija, poput anoreksije, pogađa uglavnom mlade žene. Prosječna dob u kojoj se znakovi bulimije prvi put pojavljuju je 18 godina.

{loadposition kol1}

{loadposition kol2}

 
{loadposition ostalo}