Ispis

Homocistein uništava vaše srce

O aminokiselini po imenu homocistein se priča već godinama, (1976. g. objavljena je studija o korelaciji između povišenog homocisteina i pojave koronarne bolesti), no interesantno je što je tek nedavno homocistein zaista i optužen kao vodeći uzrok nastajanja srčanih i moždanih udara.

Dok su se dugo vremena vodile stručne rasprave u vezi s kolesterolom i dok su rađene brojne kliničke studije o razornom utiecaju takozvanog lošeg kolesterola (LDL), povišen homocistein je uzimao svoje mnogobrojne žrtve.

Zašto je homocistein opasan?

Jednostavno rečeno, nakupljanje homocisteina pravi oštećenje krvnih žila (pukotinu), a s vremenom dolazi do pojave upalnog procesa. Upala dalje dovodi do napada slobodnih radikala i oksidacije lošeg, odnosno LDL kolesterola. Ovaj kolesterol se lijepi na oštećenom mjestu, dovodeći do smanjenja krvnih žila – što naposljetku dovodi do infarkta miokarda ili moždanom udaru. Povišeni tlak je dodatni čimbenik rizika.

 

Na sveučilištu Bergen u Nizozemskoj provedena je studija na 4,766 osoba starosne dobi od 65 do 67 godina i nakon početnog testiranja, sljedeće 4 godine je praćena stopa oboljevanja i smrtnosti. Otkriveno je kako samo 5% povećana vrijednost homocisteina, podiže stopu obolijevanja i smrtnosti za 50% od srčanog i/ili moždanog udara.

Koja je “dobra“ vrijednost homocisteina?

Većina laboratorija daje referentne vrijednosti s gonjom granicom od 10 do 12 micromola/litri, čak i 16 ili 20 za osobe starije od 60 godina, ali britanski znanstvenik Patrick Holford odlučno kaže – svaka vrijednost preko 6, eventualno 7 micromol/l je patološka.

Osim podataka o kardiovaskularnim oboljenjima u obitelji, osobe koje imaju predispozicije
za homocisteinemiju (ili su već i razvili ne-genetski izazvano povećanje homocisteina) su: depresivni, osobe s nesanicom, osjećajem stalnog umora, vegeterijanci, osobe koje jedu svakog dana crveno meso, svi koji piju više od 3 čaše alkoholnog pića ili 3 šalice kave dnevno, pušači, često prehlađeni, kod kojih je smanjena koncentracija ili pamćenje i koji imaju bolove u zglobovima ili mišićima.

Prema našim istraživanjima, ne mora biti ni jedan od gore navedenih primjera. Jednostavno, nedostatak folne kiseline i vitamina iz B grupe jest osnovni uzrok za povećanje čimbenika rizika (za srčani ili moždani udar)..

 

Kako riješiti problem ?

Kad imamo laboratorijski test, koji je u okviru patoloških vrijednosti, određujemo suplementaciju pojedinih vitamina za srce i krvne žile, prije svega vitamina B grupe i folne kiseline. S obzirom na vrijednosti parametara, određuje se doza suplementa. Već za 15 do 20 dana dolazi do smanjivanja vrijednosti homoisteina, a time i čimbenika rizika za moždani i srčani udar.

Naša studija u trajanju od šest godina je pokazala da je snižavanje vrijednosti homocisteina signifikantno, odnosno uvjerljivo dovelo do sprječavanja pojave kardiovaskularnih simptoma.

Pratili smo rezultate jedne grupe od 4,270 naših pacijenata s primarno povišenim vrijednostima homocisteina (vrijednost preko 7,0 micromola/l), uz propisanu suplementaciju, svi su pacijenti ostvarili vrijednost oko 4 do 5 micromola/l za kratko vrijeme (imali smo i prethodne vrijednosti od 20, 40, 70 i daleko više). Svih 4,270 pacijenata ima minimalnu vrijednost homocisteina, povećanje energije, a jedino što svi zajedno nemaju jest čimbenik rizika za nastanak srčanog ili moždanog udara!

 

Spec. dr. Ana Gifing

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:94467 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:39783 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:5550 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:4627 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:6344 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:7092 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:4936 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:7523 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:2575 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:2022 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:4536 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu