Zdravlje

Print

Utjecaj prekomjernog unosa soli na šećerne bolesti

U svijetu 415 milijuna oboljelih od šećerne bolesti

 U studenom se obilježava svjetski dan šećerne bolesti uz koji se podiže svijest o važnosti pravilne prehrane za dijabetičare. Loše prehrambene navike i pretjerana uporaba određenih sastojaka poput soli i šećera štete zdravlju, a posebno dijabetičarima.

 Međunarodna dijabetička federacija (Internacional Diabetes Federation – IDF) procjenjuje da danas u svijetu 415 milijuna ljudi boluje od šećerne bolesti. Prema podacima Nacionalnog registra osoba sa šećernom bolesti (CroDiab), u Republici Hrvatskoj je 2015. godine registrirano 260.092 osobe sa šećernom bolesti. Procjenjuje se da je ukupan broj oboljelih veći od 400.000, a komplikacije do kojih može doći kod osoba koje boluju od šećernih bolesti, jedan su od vodećih uzroka onesposobljenja i invaliditeta.

Print

Čudotvorni lijek za rak tzv. Vitamin B17 (Amigdalin) - otrov koji vas može ubiti brže od karcinoma

 

Vitamin B 17 koji se nalazi u košticama marelice sve je popularniji alternativni lijek za rak, no stručnjaci upozoravaju na njegovu toksičnost i opasnost uzimanja

Alternativne metode liječenja raka često predstavljaju posljednju slamku nade kroničnim bolesnicima s rakom, osobito kod onih vrsta s vrlo malom stopom izlječenja ili preživljavanja. Zbog toga su čudotvone metode vrlo popularne, a jedna od njih je liječenje karcinoma vitaminom B17, koji se još naziva amygdalin ili laetrile. Taj je vitamin prvi put otkriven u gorkom bademu, a kasnije i u košticama marelice zaslugom kemičara Ernsta T. Krebsa.

Print

SINDROM IRITABILNOG KOLONA

Različite bolesti, uzimanje nekih lijekova (npr. antibiotici), stres i loša prehana su stanja organizma koja ne poštuju prirodni biološki ritam. Takva stanja uobičajeno dovode, između ostaloga, i do poremećaja ravnoteže mikroflore u crijevima, koja ne može u potpunosti ispunjavati svoju pozitivnu ulogu.

Što ‘’rade’’ probiotici?

Probiotičke bakterije žive u našim crijevima i urogenitalnom traktu te svojim pozitivnim djelovanjima pridonose održavanju ravnoteže mikroflore, pridonose gibanju crijeva te sprječavaju razmnožavanje i razvoj patoloških bakterija, poboljšavaju imunitet, a time doprinose održavanju zdravlja.

Različite bolesti, uzimanje nekih lijekova (napr. antibiotici), stres i loša prehana su stanja organizma koja ne poštuju prirodni biološki ritam. Takva stanja uobičajeno dovode, između ostaloga, i do poremećaja ravnoteže mikroflore u crijevima, koja ne može u potpunosti ispunjavati svoju pozitivnu ulogu. Uobičajeni simptomi su: otežana probava, nadutost, vjetrovi, mekša stolica, proljev, zatvor, raširena bol u donjem dijelu trbuha i sl.

Iritabilni kolon – bolest modernog čovjeka

Sindrom iritabilnog kolona je jedan od najčešćih kroničnih gastrointestinalnih poremećaja od kojeg pati oko 20% odrasle populacije, a žene dva puta češće od muškaraca.

 

mag.pharm Nikola Jovanović

Print

Homocistein uništava vaše srce

O aminokiselini po imenu homocistein se priča već godinama, (1976. g. objavljena je studija o korelaciji između povišenog homocisteina i pojave koronarne bolesti), no interesantno je što je tek nedavno homocistein zaista i optužen kao vodeći uzrok nastajanja srčanih i moždanih udara.

Dok su se dugo vremena vodile stručne rasprave u vezi s kolesterolom i dok su rađene brojne kliničke studije o razornom utiecaju takozvanog lošeg kolesterola (LDL), povišen homocistein je uzimao svoje mnogobrojne žrtve.

Zašto je homocistein opasan?

Jednostavno rečeno, nakupljanje homocisteina pravi oštećenje krvnih žila (pukotinu), a s vremenom dolazi do pojave upalnog procesa. Upala dalje dovodi do napada slobodnih radikala i oksidacije lošeg, odnosno LDL kolesterola. Ovaj kolesterol se lijepi na oštećenom mjestu, dovodeći do smanjenja krvnih žila – što naposljetku dovodi do infarkta miokarda ili moždanom udaru. Povišeni tlak je dodatni čimbenik rizika.

Print

DIJAREJA I SACCHAROMYCES BOULARDII

Starenje, neuravnotežena prehrana, povišena tjelesna temperatura, povećana izloženost lijekovima, posebno antibioticima te konzervansima koji se unose hranom umanjuju optimalne uvjete za održavanje ravnoteže i pogoduju porastu patogene bakterijske populacije. Bakterije koje prirodno nastanjuju sluznice ljudskog probavnog trakta čine crijevnu mikrofloru koja ima značajan utjecaj na zdravlje.

Riječ probiotik dolazi od grčkih riječi pro=za i bios=život. Svjetska zdravstvena organizacija definira probiotike kao žive mikroorganizme koji, ako se unose u dovoljnoj količini, imaju blagot­vorno zdravstveno djelovanje na organizam, smanjujući udio patogene bakterijske populacije i na taj način održavajući ravnotežu crijevne mikoflore.

{loadposition kol1}

{loadposition kol2}

 
{loadposition ostalo}