Zdravlje

Ispis

Utjecaj prekomjernog unosa soli na šećerne bolesti

U svijetu 415 milijuna oboljelih od šećerne bolesti

 U studenom se obilježava svjetski dan šećerne bolesti uz koji se podiže svijest o važnosti pravilne prehrane za dijabetičare. Loše prehrambene navike i pretjerana uporaba određenih sastojaka poput soli i šećera štete zdravlju, a posebno dijabetičarima.

 Međunarodna dijabetička federacija (Internacional Diabetes Federation – IDF) procjenjuje da danas u svijetu 415 milijuna ljudi boluje od šećerne bolesti. Prema podacima Nacionalnog registra osoba sa šećernom bolesti (CroDiab), u Republici Hrvatskoj je 2015. godine registrirano 260.092 osobe sa šećernom bolesti. Procjenjuje se da je ukupan broj oboljelih veći od 400.000, a komplikacije do kojih može doći kod osoba koje boluju od šećernih bolesti, jedan su od vodećih uzroka onesposobljenja i invaliditeta.

Ispis

Čudotvorni lijek za rak tzv. Vitamin B17 (Amigdalin) - otrov koji vas može ubiti brže od karcinoma

 

Vitamin B 17 koji se nalazi u košticama marelice sve je popularniji alternativni lijek za rak, no stručnjaci upozoravaju na njegovu toksičnost i opasnost uzimanja

Alternativne metode liječenja raka često predstavljaju posljednju slamku nade kroničnim bolesnicima s rakom, osobito kod onih vrsta s vrlo malom stopom izlječenja ili preživljavanja. Zbog toga su čudotvone metode vrlo popularne, a jedna od njih je liječenje karcinoma vitaminom B17, koji se još naziva amygdalin ili laetrile. Taj je vitamin prvi put otkriven u gorkom bademu, a kasnije i u košticama marelice zaslugom kemičara Ernsta T. Krebsa.

Ispis

SINDROM IRITABILNOG KOLONA

Različite bolesti, uzimanje nekih lijekova (npr. antibiotici), stres i loša prehana su stanja organizma koja ne poštuju prirodni biološki ritam. Takva stanja uobičajeno dovode, između ostaloga, i do poremećaja ravnoteže mikroflore u crijevima, koja ne može u potpunosti ispunjavati svoju pozitivnu ulogu.

Što ‘’rade’’ probiotici?

Probiotičke bakterije žive u našim crijevima i urogenitalnom traktu te svojim pozitivnim djelovanjima pridonose održavanju ravnoteže mikroflore, pridonose gibanju crijeva te sprječavaju razmnožavanje i razvoj patoloških bakterija, poboljšavaju imunitet, a time doprinose održavanju zdravlja.

Različite bolesti, uzimanje nekih lijekova (napr. antibiotici), stres i loša prehana su stanja organizma koja ne poštuju prirodni biološki ritam. Takva stanja uobičajeno dovode, između ostaloga, i do poremećaja ravnoteže mikroflore u crijevima, koja ne može u potpunosti ispunjavati svoju pozitivnu ulogu. Uobičajeni simptomi su: otežana probava, nadutost, vjetrovi, mekša stolica, proljev, zatvor, raširena bol u donjem dijelu trbuha i sl.

Iritabilni kolon – bolest modernog čovjeka

Sindrom iritabilnog kolona je jedan od najčešćih kroničnih gastrointestinalnih poremećaja od kojeg pati oko 20% odrasle populacije, a žene dva puta češće od muškaraca.

 

mag.pharm Nikola Jovanović

Ispis

Homocistein uništava vaše srce

O aminokiselini po imenu homocistein se priča već godinama, (1976. g. objavljena je studija o korelaciji između povišenog homocisteina i pojave koronarne bolesti), no interesantno je što je tek nedavno homocistein zaista i optužen kao vodeći uzrok nastajanja srčanih i moždanih udara.

Dok su se dugo vremena vodile stručne rasprave u vezi s kolesterolom i dok su rađene brojne kliničke studije o razornom utiecaju takozvanog lošeg kolesterola (LDL), povišen homocistein je uzimao svoje mnogobrojne žrtve.

Zašto je homocistein opasan?

Jednostavno rečeno, nakupljanje homocisteina pravi oštećenje krvnih žila (pukotinu), a s vremenom dolazi do pojave upalnog procesa. Upala dalje dovodi do napada slobodnih radikala i oksidacije lošeg, odnosno LDL kolesterola. Ovaj kolesterol se lijepi na oštećenom mjestu, dovodeći do smanjenja krvnih žila – što naposljetku dovodi do infarkta miokarda ili moždanom udaru. Povišeni tlak je dodatni čimbenik rizika.

Ispis

DIJAREJA I SACCHAROMYCES BOULARDII

Starenje, neuravnotežena prehrana, povišena tjelesna temperatura, povećana izloženost lijekovima, posebno antibioticima te konzervansima koji se unose hranom umanjuju optimalne uvjete za održavanje ravnoteže i pogoduju porastu patogene bakterijske populacije. Bakterije koje prirodno nastanjuju sluznice ljudskog probavnog trakta čine crijevnu mikrofloru koja ima značajan utjecaj na zdravlje.

Riječ probiotik dolazi od grčkih riječi pro=za i bios=život. Svjetska zdravstvena organizacija definira probiotike kao žive mikroorganizme koji, ako se unose u dovoljnoj količini, imaju blagot­vorno zdravstveno djelovanje na organizam, smanjujući udio patogene bakterijske populacije i na taj način održavajući ravnotežu crijevne mikoflore.

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:88743 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:35687 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:5390 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:4495 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:6183 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:6971 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:4848 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:7325 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:2454 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:1935 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:4399 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu