Zdravlje

Ispis

Mediteranska prehrana i biljke za ublažavanje simptoma reume

Promjena životnih navika dobrodošla je u ublažavanju simptoma reumatskih bolesti. Od prehrane se preporučuje mediteranska kuhinja bogata uljima, ribom i povrćem, a dobrodošle su i ljekovite biljke koje se u raznim oblicima koriste od davnina 

Uzroci nastanka reumatskih bolesti mogu biti mehanička oštećenja zbog ozljede ili starenja, imunosne upalne reakcije nepoznatog uzroka ili promijenjeni metabolizam hrane

Ispis

Važnost prevencije razvoja infekcija mokraćnog sustava,( biljke u liječenju i prevenciji infekcija mokraćnog sustava)

Infekcije mokraćnog sustava nisu ozbiljan problem ako se dijagnosticiraju na vrijeme i odmah počnu liječiti. Ipak, imaju velik rizik recidiva pa je važno poraditi na prevenciji. U tome vam može pomoći velik broj biljaka, kako u prehrani, tako i u dodacima prehrani

Infekcije mokraćnog sustava češće se javljaju u žena nego u muškaraca. I do 50 posto žena najmanje jednom u životu oboli od ove infekcije

Pojedini sastojci iz kave i čokolade mogu pogoršati simptome mokraćne infekcije

Ispis

Pomoć iz prirode u liječenju gihta i korisne biljke

U liječenju reumatske bolesti koja nastaje kada se kristali mokraćne kiseline nakupljaju u zglobovima, osim posebnog režima prehrane, ljekovitost su pokazale i mnoge biljke koje blagotvornim djelovanjem na urološki sustav potpomažu kontrolu ove bolesti

Muškarci obolijevaju od gihta 20 puta češće od žena, dok se u žena giht češće pojavljuje kada su u menopauzi

Najčešći simptomi gihta su iznenadni napadaji jake boli, osjetljivost, crvenilo, toplina i oticanje pojedinih zglobova

Giht ili urični artritis ili kristalno-inducirani artritis jedna je od najstarijih poznatih bolesti. Nastaje zbog stvaranja kristala mokraćne kiseline u vezivnom tkivu zgloba, zglobnim prostorima, hrskavici i/ili tetivama, a ponekad čak i na svim navedenim mjestima. Neki od uzroka mogu biti oštećenje bubrega koje može spriječiti uklanjanje mokraćne kiseline, uzimanje lijekova koji se koriste za liječenje srčanog udara i visokog krvnog tlaka, bolesti krvnih stanica i krvotvornih organa, psorijaza, neke vrste karcinoma, genetski defekt u metabolizmu koji uzrokuje hiperprodukciju i zadržavanje mokraćne kiseline, alkoholizam, gojaznost i vrlo često nepravilna prehrana bogata purinima. Purini su bjelančevine koje su, među ostalim, odgovorne za stvaranje mokraćne kiseline, a njihove povišene vrijednosti u krvi mogu uzrokovati napadaj gihta.

Ispis

Utjecaj željeza na moždani udar

Najnoviji statistički podaci govore da 6 milijuna ljudi godišnje umre od moždanog udara. Engleski znanstvenici istraživali su u kojoj mjeri je niska razina željeza u krvi jedan od krivaca za te zabrinjavajuće podatke. Proveli su studiju na 497 ispitanika oboljelih od jedne nasljedne vaskularne bolesti koja kao posljedicu ima proširene krvne žile u plućima, zbog čega imaju povećan rizik nakupljanja ugrušaka u krvi. Kod zdravih osoba, prije no što krv dođe do mozga, postupkom filtracije sprječava se prolazak ugruška u mozak čime se prevenira moždani udar. Studija je pokazala da deficit željeza u krvi utječe na konzistenciju krvnih stanica. Autori objašnjavaju kako pritom stanice postaju ljepljive, međusobno se lakše povezuju i stvaraju krvne ugruške.

Analizom podataka ustanovljeno je da je kod osoba s niskim razinama željeza u krvi rizik od moždanog udara dvostruko veći u odnosu na osobe s normalnim razinama tog minerala.

Znanstvenici smatraju da je potrebno provesti istraživanje kojim bi se potvrdilo da se održavanjem adekvatne razine željeza u organizmu može pridonijeti nižoj stopi moždanog udara.

Izvor: PLOS One

Ispis

Glikemijski index

Glikemijski indeks je numerička skala koja se koristi za određivanje koliko i koliko brzo pojedina hrana povisuje razinu glukoze u krvi. Glukoza predstavlja osnovnu energiju za većinu tjelesnih stanica, transportira se putem krvi, a uglavnom potječe iz ugljikohidrata koje unosimo hranom.

Hrana koja posjeduje nisku vrijednost glikemijskog indeksa uzrokuje mali porast glukoze u krvi, a hrana s visokim GI uzrokuje brz i velik porast razine glukoze u krvi. Znanje o vrijednostima GI može nam pomoći u kontroli razine glukoze u krvi, što može biti dobra strategija prevencije bolesti srca, povišene razine kolesterola, inzulinske rezistencije i dijabetesa tip II, te debljine.

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:61015 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:21064 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:4633 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:4002 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:5531 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:6454 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:4438 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:6376 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:1839 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:1478 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:3895 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu