Ispis

PROBIOTICI – DOBRE BAKTERIJE U SLUŽBI ČOVJEKA

Otvorimo li hladnjak, odemo li u trgovinu, prolistamo li tisak, pogledamo li televizijski program, posjetimo li ljekarnu, vjerojatno ćemo naići na znane proizvode povezane s probiotičkim bakterijskim kulturama. Jedni se obogaćuju tim mikroorganizmima, drugima su oni neophodne karike u procesu proizvodnje, treći su farmaceutski proizvodi specifične namjene itd. Ukratko, probiotici su prisutni u našim životima bili mi toga svjesni ili ne. 

 

 

Probiotici, prebiotici i simbiotici

Probiotici (grč. bios – život) se uvelike spominju posljednjih godina, iako su u službi čovjeka od njegovog postanka. Ti se nepatogeni mikroorganizmi kao normalni stanovnici nalaze u usnoj šupljini, crijevima, rodnici i na koži, podržavajući zdravlje, a da na to ne obraćamo pažnju. Također, fermentirani mliječni proizvodi te kiseli kupus i repa konzumirali su se od davnina, između ostalog i zbog očuvanja zdravlja i vitalnosti. Još se u Bibliji spominje kako Abraham svoju dugovječnost može zahvaliti upravo kiselom mlijeku, a Rimljanima je bilo poznato da taj osvježavajući fermentirani napitak ublažava probavne tegobe.

Prema definiciji,probiotici su bakterije koje se nalaze u različitim prehrambenim proizvodima (npr. fermentiranim mliječnim napitcima i ukiseljenom povrću) i dodacima prehrani, a povoljno djeluju na čovjeka i životinje, pomažući ravnotežu njihove crijevne mikroflore.

To su većinom bakterije iz rodova Lactobacillus, Bifidobacterium i Streptococcus koje proizvode mliječnu kiselinu pa se nazivaju i bakterije mliječno-kiselog vrenja. Potrošači se svakodnevno susreću s prehrambenim proizvodima za čije su dobivanje odgovorni jedan ili više sojeva tih bakterija, od kojih su poznatiji Lactobacilus acidophylus, Lactobacilus casei, Lactobacilus plantarum, Bifidobacterium bifidum, Lactobacilus bulgaricus i Streptococcus thermophilus.

Prehrambeni proizvodi s probiotičkim bakterijama, od kojih se očekuje da povoljno djeluju na zdravlje čovjeka, moraju:

-          biti netoksični,

-          sadržavati dovoljno velik broj poželjnih bakterijskih stanica,

-          sadržavati bakterije koje su u stanju preživjeti i biti metabolički aktivne u probavnom sustavu,

-          zadržati svoju pozitivne karakteristike za vrijeme skladištenja te

-          imati dobre organoleptičke karakteristike.

Kada se govori o probioticima, valja spomenuti i neprobavljive komponente hrane, prebiotike, koji potiču selektivni rast i razmnožavanje poželjnih bakterija. Neki su od prebiotika fruktooligosaharidi iz crvenog luka, banane, cikorije, ječma, pšenice, poriluka, češnjaka i dr. pa potreba za konzumiranjem ovih namirnica naglašava značaj uravnotežene i raznolike prehrane. Nažalost, visokoprerađena hrana zauzima značajno mjesto u prehrani mnogih ljudi što nepovoljno djeluje na razmnožavanje probiotika.

Učinkoviti prebiotici zadovoljavaju sljedeće uvjete: 

-          ne podliježu hidrolizi i apsorpciji u gornjem dijelu probavnog trakta,

-          predstavljaju selektivan supstrat za jednu ili ograničeni broj bakterija koje nastanjuju probavni sustav; stimulirajući rast bakterija, njihov metabolizam ili oboje te

-          potiču stvaranje povoljnog omjera bakterija debelog crijeva.

Simbiotici su gotovi farmaceutski i prehrambeni proizvodi koji u svom sastavu sadrže probiotike i odgovarajuće prebiotike koji selektivno favoriziraju razmnožavanje prvih.

 

Veza od rođenja

Probiotici su vezani za čovjeka već od prvih trenutaka života novorođenčeta i na formiranje crijevne mikroflore utječu brojni čimbenici. Iako se u mnogim slučajevima ne mogu usporediti ljudi i životinje, nije na odmet spomenuti podatak kako su životinje koje nemaju razvijenu mikrofloru crijeva, lošijeg imuniteta od onih koje imaju. Mikroflora gastrointestinalnog trakta novorođenčadi razvija se pod utjecajem mikroflore rodnice i analnog otvora majke te okoliša. Ne čudi stoga činjenica da je kod djece rođene carskim rezom i onih smještene u inkubatoru, u najranijem životnom razdoblju prisutno značajno manje poželjnih bakterija. Prehrana novorođenčadi također utječe na razvoj mikrofore te su u povoljnijem položaju djeca hranjena majčinim mlijekom. Kod njih se rjeđa pojava infekcija probavnog sustava može zahvaliti dominaciji bifidobakterija. Uz to, probiotici kod male djece ublažavaju alergijsku reakciju na kravlje mlijeko koja se očituje kao atopični ekcem.

Broj bakterija u lumenu tankog crijeva je, zbog bržeg prolaza njegovog sadržaja, manji nego u debelom crijevu. Iz tog razloga, bakterije se nastoje čvrsto vezati za mukozu i prilagoditi uvjetima okoline. Uspješnost u natjecanju, u vezivanju na receptore, između patogenih i nepatogenih bakterija ovisi o uvjetima okoline, a nepravilna prehrana i prisutnost stresa pomažu razmnožavanju patogenih bakterija.

Antibiotici i nadraženo crijevo

Probiotici se danas općenito primjenjuju u slučajevima:

-          kada se želi osnažiti prirodna zaštita probavnog sustava,

-          vaginalnih infekcija,

-          infekcija mokraćnih putova,

-          oslabljenog imuniteta, uključujući i pomoć kod alergijiskih tegoba,

-          intolerancije na laktozu te

-          povećane koncentracije kolesterola u krvi.

Primjeni probiotika kao pomoći u liječenju bolesti probavnog sustava prethodila su intenzivna istraživanja u drugoj polovici prošloga stoljeća. Te bakterije i njihovi enzimi koče razmnožavanje patogenih mikroorganizama, pomažući time očuvanje ravnoteže crijevne mikroflore, što je posebno značajno ljudima na terapiji antibioticima. Tada je, prema rezultatima studija, organizam podložniji razvoju patogenih mikroorganizama, što rezultira različitim tegobama, između ostalog i proljevom. Pokazalo se kako se unosom bakterije Lactobacilus acidophilus znatno smanjuje aktivnost enzima patogenih bakterija, no taj učinak izostaje prestankom „terapije“. S obzirom na to da je lako utvrditi koji pacijenti spadaju u rizičnu skupinu, relativno je jednostavno, unosom adekvatnih probiotika, spriječiti ili barem ublažiti nuspojave.

Uz to, probiotici su se pokazali učinkoviti u ublažavaju tegoba iritabilnog crijeva i infekcije uzrokovane bakterijom Heliobacter pilory, a njihov dodatak u rehidratacijsku otopinu pomaže oporavak od akutnog proljeva.

Povoljno djelovanje probiotika na ljude posebno se očituje kod pojedinaca koji lošije probavljaju mliječni šećer, laktozu. Ti mikroorganizmi metaboliziraju laktozu, a isto se tako pokazalo da potiču aktivnost laktaze, enzima neophodnog za razgradnju laktoze, što sve doprinosi boljim prihvaćanjem fermentiranih mliječnih proizvoda, koji našu prehranu obogaćuju lako iskoristivim visokovrijednim bjelančevinama i kalcijem.

Također, nije na odmet podatak kako probiotici povoljno djeluju na metabolizam mineralnih tvari, što se pozitivno odražava na gustoću kosti.

Nadalje, preventivno djeluju protiv pojave raka te ublažavaju nuspojave izazvane kemoterapijom.

Ranija istraživanja koja su ispitivala mogućnost primjene određenih probiotičkih kultura Laktobacila u liječenju bakterijskih i gljivičnih infekcija urogenitalnog trakta kod žena, dala su obećavajuće rezultate. Rezultat je to djelovanja metabolita spomenutih bakterija od kojih se izdvajaju kiseline, bakteriocini, vodikov peroksid, biosurfaktanti. Uz to, probiotici stimuliraju aktivnost makrofaga koji djeluju protiv različitih patogenih bakterija. To je još jedan dokaz da se radi o mikroorganizmima velikog potencijala.

 

Kao zaključak, nameće se misao da uravnotežena i raznolika prehrana koja uključuje voće, povrće i neprerađene žitarice kao izvore prebiotika te različite proizvode dobivene djelovanjem bakterija mliječno-kiselog vrenja, igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja. Ipak, treba naglasiti da se njihov pozitivan učinak postiže kontinuiranim unosom, što još jednom potvrđuje da u zdravlje treba neprestano i bezrezervno ulagati tijekom cijelog života.

 


dr. sc. Vesna Bosanac, dipl. ing., nutricionist

 

Izvor: „Narodni zdravstveni list“, časopis Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, http://www.zzjzpgz.hr/
Komentari (1)
habl
1Utorak, 07 Listopad 2014 16:44
habl

odlično hvala

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:50517 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:16125 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:4322 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:3801 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:5269 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:6269 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:4296 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:6054 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:1655 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:1332 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:3713 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu