Vesna Bosanac, NUTRICIONIST

Diplomirala i doktorirala na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu. Radila je u hotelima visoke kategorije, nutricionističkom savjetovalištu te srednjoj strukovnoj školi. Koautorica je računalne aplikacije za izradu jelovnika koja je nagrađena zlatnom medaljom na sajmu inovacija Inova na Zagrebačkom velesajmu.

Surađuje s izdavačkom kućom Hena.com iz Zagreba te je sa engleskog jezika prevela knjige tematski vezane uz nutricionizam. Uz to je surađivala u pisanju knjige o prehrani trudnica. Predavala je o uravnoteženoj i raznovrsnoj prehrani u udrugama, sportskim klubovima i knjižnici. Piše članke za časopise Narodni zdravstveni list i Vaše zdravlje.

Bavi se znanstvenim radom.

Ispis

Spa kuhinja

Moderan način života traži od hotelijerstva i ugostiteljstva prilagođavanje potrebama gostiju te tako danas hoteli koji imalo drže do svog ugleda imaju wellness centre, a restorani uz tradicionalnu ponudu nude brižljivo pripremljena jela spa kuhinje.

Spa kuhinja preferira upotrebu svježih namirnica, siromašnih zasićenim masnim kiselinama i kolesterolom. Također se izbjegava upotreba šećera i aditiva, a namirnice se podvrgavaju minimalnoj termičkoj obradi.
Prednost se daje cjelovitim žitaricama, svježem voću i povrću, nemasnom mesu, maslinovom ulju te obranom mlijeku i niskomasnim mliječnim proizvodima.
Ova kuhinja povezuje gastronomiju s temeljima uravnotežene prehrane i kao dio načina življenja za cilj ima dugovječnosti i dobro zdravlje čovjeka.

Ispis

Nije sve crno ili bijelo

Životni ritam koji obiluje stresom, loša i neredovita prehrana te tjelesna neaktivnost samo su neki od svakodnevnih nepoželjnih utjecaja na čovjekov organizam i zdravlje. S druge strane, iz dana u dan raste svijest ljudi o zagađenosti tla, vode i zraka te mnogi žele aktivno sudjelovati u rješavanju nagomilanih problema.  
Bilo da je cilj briga za okoliš i dobrobit životinja, prevencija različitih bolesti ili pomoć u njihovom liječenju, mnogi se ljudi danas priklanjaju alternativnim načinima prehrane. Ovaj članak govori o dobrim stranama vegetarijanstva, veganstva i makrobiotike te zamkama koje iz njih proizlaze, a ljudi ih nisu svjesni ili ih zanemaruju.

Ispis

Dijeta i detoksikacija

PROLJETNA RUTINA

Detoksikacija organizma i redukcijska dijeta

Sasvim je sigurno da tijekom zime teža hrana, zatvoreni grijani prostori, rjeđe bavljenje tjelesnom aktivnošću i izostanak boravka u prirodi ostavljaju traga na našem organizmu. To se posebice očituje na probavnom sustavu i koži, a nerijetko nam proljetna inventura garderobnog ormara ukaže na gorku činjenicu – prisutnost neželjenih kilograma.

Ovim tekstom upoznat ćemo čitatelje s nutrijentima i namirnicama koji pomažu detoksikaciju organizma a one koji imaju problema s prekomjernom tjelesnom masom potaknuti na njezinu redukciju na pravilan putem.

Ispis

PREHRANA OSOBA ZLATNOG DOBA - ZDRAVO I URAVNOTEŽENO

Posljednjih desetljeća životni vijek čovjeka znatno se produžio te smo svjedoci činjenice da sve grane gospodarstva vide u starijim potrošačima potencijalne klijente. Tako prehrambena industrija prilagođava postojeće i uvodi nove proizvode namijenjene upravo ovoj dobnoj skupini.

Način života i prehrambene navike, prakticirane u ranijim godinama i sada, uvelike utječu na kvalitetu svakodnevice starijih osoba. Upravo zato uvijek ima mjesta i nikad nije kasno za njihovo poboljšanje. Uzimajući u obzir ograničenja u prehrani, cilj je ovoga teksta dati korisne savjete kako bi prehrana u zlatnom dobu bila uravnotežena i raznovrsna, a jela ukusna i primamljiva.

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:50517 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:16125 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:4322 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:3801 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:5269 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:6269 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:4296 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:6054 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:1655 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:1332 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:3713 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu