Vesna Bosanac, NUTRICIONIST

Diplomirala i doktorirala na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu. Radila je u hotelima visoke kategorije, nutricionističkom savjetovalištu te srednjoj strukovnoj školi. Koautorica je računalne aplikacije za izradu jelovnika koja je nagrađena zlatnom medaljom na sajmu inovacija Inova na Zagrebačkom velesajmu.

Surađuje s izdavačkom kućom Hena.com iz Zagreba te je sa engleskog jezika prevela knjige tematski vezane uz nutricionizam. Uz to je surađivala u pisanju knjige o prehrani trudnica. Predavala je o uravnoteženoj i raznovrsnoj prehrani u udrugama, sportskim klubovima i knjižnici. Piše članke za časopise Narodni zdravstveni list i Vaše zdravlje.

Bavi se znanstvenim radom.

Print

Bezglutenska prehrana i sport

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Print

Redukcijske dijete

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Print

JEČAM (2)

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku.

Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u novije vrijeme česta je sastavnica zdravih prehrambenih proizvoda. Zahvaljujući svojoj rasprostranjenosti svijetom, ukorijenjen je u gastronomiju i religijske običaje mnogih naroda.

 Blagotvoran β-glukan

Ječam sadrži cijeli niz vrijednih nutrijenata. Jedan od kojih je rezistentni škrob na kojeg ne djeluju enzimi tankoga crijeva, te on neprerađen dolazi u debelo crijevo gdje, zajedno s vlaknima, postaje supstrat prisutnim laktobacilima. Također, prebiotik iz ječma – β-glukan - potiče razmnožavanje ovih poželjnih probiotičkih bakterija koje pomažu probavu hrane i iskoristivost nutrijenata, zaštitno djeluju protiv različitih infekcija te jačaju imunitet. Produkti fermentacijskih procesa sprječavaju sintezu kolesterola, što smanjuje rizik od pojave bolesti srca i krvnih žila. Taj učinak pojačava sadržaj određenih masnih kiselina, vitamina E i fitosterola ječma. 

Print

Zdravlje kože

U želji da što duže očuva mladenački izgled i svježinu, čovjek se o koži brine kao o malo kojem organu. Većini je cilj zadovoljiti estetske kriterije. Međutim, s obzirom na to da se na koži nerijetko manifestiraju različite zdravstvene tegobe, briga o koži dobiva novu dimenziju i postaje briga o zdravlju.

Koža je danas, više nego ikada, izložena stresu i negativnim vanjskim utjecajima: zagađenom zraku, duhanskom dimu, štetnom djelovanju UV zraka i dr. Također, zbog lošeg odabira namirnica, u organizam unosimo nedovoljno nutrijenata, a prehrana nam obiluje štetnim tvarima koje je organizam primoran detoksicirati i izlučiti.

Obično se briga o koži očituje njegom iz vana, no treba znati kako zaštitna, osjetilna i regulatorna funkcija kože biva oslabljena ako se potrebe za neophodnim nutrijentima nisu namirile adekvatnom prehranom.

Print

PROBIOTICI – DOBRE BAKTERIJE U SLUŽBI ČOVJEKA

Otvorimo li hladnjak, odemo li u trgovinu, prolistamo li tisak, pogledamo li televizijski program, posjetimo li ljekarnu, vjerojatno ćemo naići na znane proizvode povezane s probiotičkim bakterijskim kulturama. Jedni se obogaćuju tim mikroorganizmima, drugima su oni neophodne karike u procesu proizvodnje, treći su farmaceutski proizvodi specifične namjene itd. Ukratko, probiotici su prisutni u našim životima bili mi toga svjesni ili ne. 

{loadposition kol1}

{loadposition kol2}

 
{loadposition ostalo}