Vaša iskustva

Ispis

Sara, Zagreb

DNEVNIK JEDNE DEBELJUCE 

Sve se promjenilo krajem 95-e kada sam počela raditi i živjeti  sa sadašnjim suprugom. Oboje smo u tom periodu bili zaposleni i imali dobra primanja, a ja sam ponajviše počela uživati u hrani i jesti sve ono što si godinama nisam imala mogućnosti priuštiti . Uživajući u hrani i lagodnom životu nepoželjni kilogrami su se počeli nakupljati.
Bez obzira na nedaće u životu , ja sam uvijek bila vesela osoba. Debljina mi nije smetala, a imala sam sreću da je višak kilograma bio svugdje proporcionalno raspoređen. Kilaža mi je bila trn u oku jedino u onim slučajevima kad bih ispod oka gledala izloge dućana, u kojima su se šarenile raznovrsne krpice, a ja sam se oblačila poput stare babe.

Ispis

Anica, Zagreb

Razlog mog naglog debljanja i gomilanja kilograma bio je ubrzan, stresan način života, te nezdravi i neredoviti svakodnevni obroci. Pošto već 3 godine samostalno živim, odvojeno od roditelja, prekinuli su se prakticirati zajednički obiteljski objedi, a ja sam gotovo potpuno zaboravila okuse mamine kuhinje i njezinog specifičnog načina spravljanja tradicionalnih jela. Živjela sam totalno nezdravo, svakodnevno u sebe unosila energetske "bombe" prepune ogromnih količina kalorija i masnoća. U depresivnim stanjima čak sam utjehu tražila u hrani, pretrpavajući se enormnim količinama raznoraznih kolačića i peciva, jer sam bila uvjerena da ću tako riješiti sve svoje probleme. No, grdno sam se prevarila...Trebalo mi je poprilično dugo vremena da postanem svjesna stanja u kojem se nalazim, "otvorim oči" i konačno nešto poduzmem. Sjećam se dobro da je bilo proljeće. Ujutro me probudila toplina i sunčeve zrake koje su padale točno na moj krevet. Sunce me jednostavno nagnalo da se ustanem iz kreveta, lijenim korakom uputim se ravno do ogledala, pogledam se i samoj sebi kažem :"Moram krenuti na dijetu"!!! Cilj mi je bio ponovno obući odjeću koju sam i prije nosila, a koju sam gurnula u najdublji i najtamniji dio svojeg ormara. Odlučila sam konzumirati samo zdrave namirnice, potpuno izbaciti one loše, te ne jesti poslije 18 sati. Cilj mi je bio mršaviti polako, ali zdravo, tako da sam u prosjeku mršavila 1kg u mjesec dana. Kruh sam totalno prestala konzumirati, a krumpir, rižu i tjesteninu nastojala sam što više izbjegavati. Obroke sam također količinski reducirala.

Moj svakodnevni meni bio je najčešće ovakav:

DORUČAK - žitarice s jogurtom, bijela kava
RUČAK - kuhano meso, povrće na lešo, salata
UŽINA - jabuka

Čim sam počela paziti što i kada jedem, osjećala sam se puno bolje, organizam mi je počeo bolje funkcionirati, osjećala sam se puno lakše, puna volje, energije i elana. Također sam u svoju svakodnevicu uključila razne fizičke aktivnosti, pa u prosjeku 3 puta u tjednu vozim bicikl, rolam se ili idem na dance aerobik.
U roku od pola godine, smršavjela sam 5-6 kg, što je meni sasvim dovoljno, jer ionako nisam imala preveliki višak kilograma. Visoka sam 163cm i imala sam 56kg, a sada imam oko 50kg i zaista sam zadovoljna svojim izgledom i postignutim rezultatima, te sam ponosna na sebe samu. I dalje sam disciplinirana i pridržavam se svojih pravila u prehrani i nastojim i dalje održavati svoj ritam svakodnevice.

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:66463 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:24407 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:4804 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:4107 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:5664 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:6558 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:4523 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:6586 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:1949 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:1575 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:3999 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu