Ispis

Recepti i savjeti za tri dana Pritikinove dijete


Jelovnik za svaki dan se sastoji iz dva dijela:
1. Popis jela u okviru određenog dana (odnosi se na 1 osobu)
2. Recepata za neka pojedinačna jela (odnosi se na 4 osobe - modifikacija se vrši smanjivanjem ili povećavanjem sastojaka).

 

 Začini
Količina začina nije precizno određena već je ostavljeno ličnom ukusu. Bitno je zapamtiti da se za začinjavanje (i pripremu hrane) nikad ne koristi masnoća i šećer kao i proizvode koji ih sadrže (majoneza, kupovni kečap i sl.)


Mjere
Jedinice mjere su:
- šalica i ona iznosi oko 2,5 dl.
- žlica - standardna jušna žlica
- kašičica - standardna čajna žlica


Užina

Užina između obroka je svakoga dana ista:
- Komad voća (voće se generalno može jesti do 3 puta dnevno) ili
- Porcija sveže salate ili
- 30 g grickalica (sjemenke, suho voće, orašasti plodovi)


1. dan


DORUČAK
• Sok od mrkve - 1,5 dcl
• 3 - 4 kriške tosta od crnog kruha sa namazom od soje 20-25 g (namaz se kupuje u prodavaonici zdrave hrane)
• 1 jušna žlica pšeničnih mekinja natopljenih 2 sata u 1 dcl jogurta


RUČAK
• Kukuruzna juha sa kiselim mlijekom
• Krumpir pire bez ulja (prilikom mućenja pirea dodati najviše 0,5 dcl obranog mlijeka po osobi)
• Grašak i mrkva pirjani na vodi i začinjeni umakom ili biljnom solju
• 100 g kuhane ribe ili pečene na roštilju
• Salata od kupusa (začinjena sa malo soli i sokom od limuna)


VEČERA
• Pita od kupusa
• Kuhano bjelance
• Čaj od ječma - zaslađen ječmenim sladom


 
RECEPTI:


Kukuruzna juha sa kiselim mlijekom
•    5 žlice kukuruznog griza
•    1 /2 žličice mljevene paprike
•    1/2 šalice kiselog mlijeka
•    1 češanj češnjaka
•    1 žlica sitno sjeckanog lišća peršina
•    5 šalica vode
•    začin
•    list lovora.
Na tihoj vatri u suhoj tavi, pržite kukuruzno brašno uz neprestano miješanje dok ne porumeni. Dodajte papriku i sitno isjeckani češnjak. Nalijte vodu, stavite začin i lovorov list i kuhajte 20 minuta. Kada je juha gotova, skinite sa vatre, umješajte kiselo mlijeko i ukrasite peršinom.



Pita od kupusa


•    400 g tankih kora
•    800 g kupusa isječenog na rezance
•    1 žlica soli
•    malo papra
Posolite kupus, pirjajte ga na vodi dok sasvim ne omekša. Skinite ga sa vatre, dodajte papar i ostavite da se masa ohladi. Uzimajte po 2 kore, duž ivice rasporedite kupus i uvijajte role. Ponavljajte postupak dok se materijal ne potroši. U vrlo lako podmazan pleh poredajte role, poprskajte ih sa malo vode i pecite na srednjoj vatri 30-tak minuta. Izvadite iz pećnice, prekrijte vlažnom krpom i ostavite 2-3 minuta da kora omekša.
Napomena: Na sličan način možete pripremiti i ukusne pite od zelja, koprive, špinata…



2. dan


DORUČAK
• Čaša obranog mlijeka
• Kaša od ječma
• Komad tosta od integralnog kruha sa premazom od kuhanih jabuka


RUČAK
• Juha od miješanog povrća
• Pirjana grašak sa mrkvom
• Kuhan integralni riža
 • 100 g pilećih prsa - kuhanih ili sa roštilja
• Salata od kuhane cikle lako začinjene solju i limunovim sokom


VEČERA
• 3 - 4 tosta od integralnog kruha
• 50 g mladog sira
• Čaša jogurta

 


RECEPTI:


Kaša od ječma
•    1/2 šalice ječma
•    2 dcl vode
•    2 žlice isjeckanog suhog voća (grožđe, smokve …)
•    1 žlica ječmenog slada
Potopite preko noći ječam u vodi. Sljedećeg jutra ga kuhajte u istoj vodi dok ne omekša (oko 40 minuta). Dodajte sjeckano suho voće, zasladite ječmenim sladom i služite.


Juha od povrća
•    1/2 glavice crnog luka sitno isječenog
•    1 mrkva isječena na kolutiće
•    1/2 šalice sitno isjeckanog kupusa
•    nekoliko cvjetića karfiola
•    1 veća rajčica (ili 0,5 dcl kuhane rajčice)
•    2 žlica mekinja
•    6 šalica vode
•    sol i začini - malo origana, peršinovog lišća
Staviti povrće u lonac i vode koliko da pokrije. Polako kuhati dok povrće malo ne odmekša. Doliti ostatak vode i začiniti. Dodati mekinje i polako kuhati poklopljeno 40 minuta.


Pirjani grašak sa mrkvom
•    1/2 kg graška
•    2 mrkve
•    2 glavice luka
•    peršinovo lišće, sol i začini
Staviti grašak, mrkvu i luk u posudu, dodati sasvim malo vode i pirjati dok ne omekša. Kada je gotovo - ocjediti, začiniti i servirati.


 
3. dan


DORUČAK
• Pola grejpfruta
• Palenta sa sokom od jabuka
• Nezaslađeni zeleni čaj (ili neki drugi biljni čaj - po želji zaslađen ječmenim sladom)


RUČAK
• Juha od šampinjona
• Posna sarma
• Tri kriške crnog kruha


VEČERA
• Pizza od kukuruznog griza sa šampinjonima
• Čaša jogurta

Komentari (4)
adf
4Četvrtak, 30 Lipanj 2011 15:09
adf
[url]http://example.org[/url]
ugljikohidrati
3Četvrtak, 30 Lipanj 2011 15:08
gloos
[link=http://www.google.hr]google[/url]
ugljikohidrati
2Četvrtak, 30 Lipanj 2011 15:06
gloos
a što je s ugljikom
Nutricodiet
1Utorak, 07 Lipanj 2011 00:18
ak
Nisam vidjela komentare na ovu temu, pa je otvaram na naslovnici. Kupila sam već drugu kutiju i to je takva glupost kakvu več dugo nisam napravila. Taj Nutricodiet je bezveze jer sam potrošila preko 800 kuna a nisam smršavila niti grama nego sam samo napuhnuta.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:85239 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:34670 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:5327 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:4443 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:6135 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:6918 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:4805 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:7208 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:2388 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:1894 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:4358 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu