Ispis

Kim – začin svestranog djelovanja

Odavno je poznato da biljni začini, osim što daju bolji okus hrani, povoljno djeluju i na naše zdravlje. Ljudi od pamtivijeka koriste ljekovitost začina, a postoji i narodna izreka - „što više začina, to manje bolesti“. Tako se npr. uz teške mesne umake rado koristi ružmarin koji olakšava proces probave, čaj od peršina za bolji vid, a lovorov list se dodaje salamurama jer štiti meso od smrtonosne bakterije Clostridium botulinum. Isto tako i kim koji se dodaje poznatim čvarkušama, pecivima, pa čak i tradicionalnoj salati od cikle te prežganoj juhi, dio je naše kuhinje ne samo zbog svojstvena okusa, već i zbog ljekovitih svojstava.

Kim (Carum carvi L. Apiaceae) je jedna od najstarijih europskih začinskih biljaka poznata više od 5 000 godina. Plodovi kima pronađeni su u iskopinama iz 3 000. godine pr. Kr., a u zapisima ga prvi spominje Karlo Veliki kao „carvium“ prema arapskoj riječi „carvi“. Na područje Europe su ga donijeli Arapi, a najviše se uzgaja u Nizozemskoj i Skandinavskim zemljama. Ima karakterističan pikantni, pomalo trpki okus i dodaje se različitim vrstama jela.


Kim se već od davnina koristi kao ljekovito sredstvo diljem svijeta, prije svega u terapiji probavnih tegoba. Stari su ga Grci dodavali svim lijekovima kako bi ubrzali njihovo djelovanje. U narodnoj medicini primjenjuje se kod ujeda otrovnih životinja, kao diuretik, oblog kod krvarenja iz nosa, za pospješivanje izlučivanja želučane kiseline i majčina mlijeka, poboljšanje jetrenih funkcija, kod kašlja, bolova, ginekoloških problema, povišenog krvnog tlaka i šećera u krvi, manjka apetita, ekcema i dr., a danas i znanstvena istraživanja potvrđuju pretpostavke narodne medicine.


Kim je jedna od najdjelotvornijih biljaka protiv nadutosti. Stimulira lučenje probavnih enzima i žuči. Istodobno ima sposobnost opuštanja glatkog mišićja probavnog sustava, ali i poticanja njegove normalne peristaltike. Na taj način sprječava bolne grčeve probavnog sustava i olakšava proces probave. Koristi se za liječenje nadutosti, loše i usporene probave, bolova u želucu te grčeva u probavnom sustavu. Kim je ujedno jedna od najpoznatijih biljaka u pedijatriji jer se tradicionalno koristi kod crijevnih kolika u malih beba.
Brojna istraživanja upućuju na antimikrobno djelovanje kima. Eterično ulje kima može naći primjenu od infekcija probavnog sustava poput kandidijaze, do lokalne primjene na koži kao antiseptik. Kim selektivno djeluje na crijevnu mikrofloru inhibirajući rast potencijalnih patogenih bakterija, a pokazao je i antibakterijsko djelovanje protiv Helicobacter pylori, glavnog uzročnika čireva na želucu i dvanaesniku.


Kim ima značajan antioksidacijski kapacitet što bi mogao biti temeljni mehanizam njegova svestranog djelovanja, pa mu se između ostalog pripisuje antikancerogeno i antimutageno djelovanje. Pokazalo se da ima povoljan učinak na snižavanje povišenih triglicerida i kolesterola u krvi te antidijabetički učinak, a moguće ima i zaštitno djelovanje na jetru. Kim stimulira funkciju bubrega i pospješuje normalnu funkciju mokraćnih putova. Pospješuje iskašljavanje pa može naći primjenu kod respiratornih tegoba poput prehlade, gripe i produktivnog kašlja. Osim toga, pospješuje izlučivanje mlijeka u dojilja te utječe na regulaciju mjesečnice i može ublažiti menstrualne grčeve.

Zbog svestranog i blagotvornog djelovanja na zdravlje, kim ima veliki potencijal i „izvan kuhinje“, posebice eterično ulje kima koje se koristi kao djelatna tvar u mnogim farmaceutskim pripravcima. Treba naglasiti da pri konzumaciji pripravaka kima ne treba pretjerivati. Kim se obično koristi u relativno niskim dozama (npr. nekoliko kapi eteričnog ulja) te se treba držati uputa na pakiranju. Kim uglavnom ima simptomatsko djelovanje i koristi se prema potrebi, odnosno sve dok simptomi ne nestanu.

Komentari (1)
proizvodnje kima
1Ponedjeljak, 04 Kolovoz 2014 15:21
Valerija

Molim informaciju imena najvećih proizvođača kima. Lijep pozdrav