Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije

Nikola Beatović, rođen je 10.07.1976. godine u Zagrebu.

Diplomirao na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Trenirao odbojku i nogomet, a nakon prestanka igračke karijere ostaje u nogometu i stječe zvanje saveznog nogometnog suca, gdje dugi niz godina sudi utakmice najvišeg ranga natjecanja (1. HNL i 1. HMNL).

Osobni trener velikom broju rekreativaca i profesionalnih sportaša različitih dobnih kategorija u svrhu unapređenja i poboljšanja zdravlja, te na razvoju i stabilizaciji funkcionalnih i motoričkih sposobnosti kojima planira i programira sportski trening i prehranu.

Trenira pretile osobe, individualnim pristupom,  po programima koji ih čine zdravijima, tjelesno spremnijima, a time i životno učinkovitijima.

Dugogodišnji suradnik modne agencije Weltrusky.

 

Kontakt:

 

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Mobitel: 00385 (0)921006551

Ispis

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...).

Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno tkivo. Napominjem da je nemoguće reducirati potkožno masno tkivo samo sa prednjeg dijela trupa. Kada izgubite dovoljno potkožnog masnog tkiva sa cijelog tijela, onda će vam svi mišići, pa i trbušni, biti izražajniji.

Ispis

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom.

Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta.

Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad većeg intenziteta kroz duže vrijeme i na taj će način izdržljivost biti na višoj razini, te ćete u svim fazama aktivnosti imati veću snagu, brzinu, preciznost i višu razinu tehničko-taktičkog djelovanja. Visoka razina aerobne pripremljenosti skratiti će vrijeme potrebno za oporavak nakon nekog rada visokog intenziteta, pa ćete tako u kraćem vremenu biti sposobni ponovni maksimalan rad tijekom treninga/natjecanja. Zahvaljujući boljoj aerobnoj pripremljenosti načiniti ćete manje tehničko–taktičkih pogrešaka koje se javljaju kao posljedica iscrpljenosti organizma, posebno pri kraju natjecateljske aktivnosti. 

Ispis

Kako dobiti mišićnu masu?

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga.

Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato budite strpljivi i nemojte pretjerivati sa količinom hrane koju unosite u organizam.

Ukoliko dođe do neželjenog povećanja potkožnog masnog tkiva, smanjite obroke, te ubacite dva do tri puta tjedno aerobnu aktivnost (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje...).

Držite se biološki vrijednih namirnica (žitarice, voće, povrće, meso, riba, jaja, sviježi sir...), a svakako izbjegavajte rafinirani šećer, kolače, slatkiše, bezalkoholne i alkoholne napitke...te imajte veći broj obroka (6-7 dnevno).

Za neke osobe je to prevelika količina hrane, pa se možete poslužiti i sa proteinsko - ugljikohidratnim napicima miješanim sa mlijekom i to u čijem je sastavu, udio ugljikohidrata veći od proteina (jedan do dva puta dnevno).

Ispis

Aerobni trening za početnike i lokacija? – gubitak potkožnog masnog tkiva

Svakom početniku, preporučio bih za početak kombinaciju hodanja i trčanja 3-4 puta tjedno (napredni vježbači mogu kombinirati i intervalni trening visokog intenziteta, HIIT trening - High Intensity Interval Training).

Trenažnu aktivnost trebate početi sa dugim šetnjama i ona bi se trebala odvijati bez prekida (može trajati i preko 60 minuta). Kada uspijete u kontinuitetu hodati 60 minuta, a da ne ostanete bez daha, možete prijeći na kombinaciju hodanja i trčanja i to tako, da prvih nekoliko dana trčite 5-10 minuta, a ostalo hodate. Počnjete povećavati vrijeme trčanja, dok ne dođete nakon 6-7 tjedana do nekih 25-30 minuta trčanja. Opterećenje mjereno frekvencijom srca, za početnike bi se trebalo kretati oko 60 % max HR* (najčešća formula za izračunavanje max HR je da od broja 220 oduzmete godine starosti).

Ispis

Kako uravnoteženom prehranom i treningom reducirati potkožno masno tkivo?

Imati previše potkožnog masnog tkiva (muškarci iznad 25 % i žene iznad 30 %) je ne samo estetski već i zdravstveno nepoželjno, pa će prije ili kasnije to prerasti u problem. Prekomjerno potkožno masno tkivo je veliki problem današnjeg čovjeka, te ono nema apsolutno nikakvu funkciju, osim što nam služi kao energetska rezerva organizma, ukoliko bi naše tijelo duže vremena ostalo bez hrane.

Većina dijeta garantira u minimalnom vremenskom roku, veliki gubitak potkožnog masnog tkiva, što je nemoguće, pa ih trebate izbjegavati, jer su štetne za zdravlje. Sve što ćete izgubiti u tim rigoroznim dijetama su mišićna masa i tekućina, a jako malo potkožnog masnog tkiva, što je potpuno nepoželjno, bilo da se radi o prosječnom čovjeku ili vrhunskom sportašu. Nakon što prekinete takvu dijetu, iscrpljeni organizam će vrlo brzo vratiti izgubljene kilograme zbog usporenosti metabolizma i smanjene potrebe za hranom (stvarajući zalihe za preživljavanje, u idućem razdoblju gladovanja), samo što to neće biti mišićna masa koju ste izgubili na rigoroznoj dijeti, nego novo potkožno masno tkivo, kojeg ste se prethodno željeli riješiti.

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:114147 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:54767 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:6499 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:5498 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:7222 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:7797 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:5655 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:8741 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:3312 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:2640 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:5316 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu