Ispis

Najčešći problemi u trudnoći i rješenja

Malena beba u vama raste i znate da biste trebali osjećati radost, ali ne možete zbog različitih tegoba. Niste jedini. Sve žene u vrijeme trudnoće prolaze kroz mnoge promjene, kako pozitivne, tako i ne baš poželjne. Ipak, nepoželjne promjene nisu nešto što morate prolazit, odnosno neki simptomi se mogu ublažiti.
Hipertenzija se lako detektira na redovitim pregledima krvnog tlaka za vrijeme trudnoće. Ako dođe do povećanja krvnog tlaka, uz prisutnost proteina u urinu te zadržavanja tekućine u tijelu i otečenosti, govori se o preklampsiji, čije pogoršanje dovodi do eklampsije i naposljetku može dovesti do kome i smrti. Upravo zato je veoma bitno kontrolirati ovo stanje.

Hipertenzija je najčešća kod prvorotkinja, mladih trudnica, onih starijih od 35 godina, dijabetičarki, osoba koje boluju od bubrežnih bolesti, ali mogu biti i posljedica neadekvatne prehrane (nedovoljan unos proteina, vitamina B6 i C, minerala kalcija te energije ili prevelik unos minerala Na). U ovoj situaciji ne preporuča se redukcija unosa Na, već samo mirovanje.
Mučnine su česte u prvom tromjesečju te utječu na prehrambeni status i prisutnost nutrijenata u tijelu trudnice. U vrijeme ovih tegoba preporuka je uzimati više malih obroka te paziti na hidraciju tijela. Prije ustajanja dobro je pojesti koji keks ili kreker, te svakako treba izbjegavati jela jakih aroma. Ono što pod obavezno se mora izbjegavati su sok od naranče, mlijeko, kava i čaj.
Fetalni ili gestacijski dijabetes se razvije u trudnoći, a ostane cijelog života u 20-30 % slučajeva. U ovoj situaciji, trudnice moraju slijediti iste preporuke kao i svaki drugi pacijent s dijabetesom tip2.
Za vrijeme trudnoće hormoni djeluju na mišićni tonus, a fetus sve više pritišće probavni sustav što za posljedicu ima pojavu konstipacije i hemeroida. Navedeni poremećaj može se prevenirati redovitim vježbanjem (poboljšava se mišićni tonus), unosom hrane bogate dijetalnim vlaknima (voće, povrće, proizvodi od cjelovitih žitarica) te unosom najmanje 8 čaša tekućine svakodnevno.
 Također, zbog pritiska fetusa na probavni sustav, česta je pojava žgaravice. Kako bi se ovaj poremećaj maksimalno umanjio obroke treba jesti polagano i opušteno, dobro ih sažvakati. Treba izbjegavati začinjena i masna jela, piti tekućinu između obroka te nakon obroka malo prileći te ne vježbati do dva sata nakon obroka.
  I na kraju jedna česta pojava, koju su stari ljudi povezivali sa stanjem u organizmu, odnosno ako netko ima želju za sladoledom, smatralo se da ima manjak kalcija u organizmu. Navedena pojava averzije ili velike želje za nekom hranom, nema veze sa stanjem nutrijenata u organizmu, već je posljedica hormonalnih promjena koje utječu na osjetila njuha i okusa.
 Nadam se da sam ovim malim praktičnim savjetima pomoga budućim majkama kako bi što sretnije iščekivale taj poseban dan.


Vaša nutricionist-ica

Jelena Muštra, dipl.ing.

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:83403 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:33808 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:5264 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:4393 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:6094 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:6871 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:4773 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:7114 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:2330 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:1851 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:4318 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu