Ispis

Trudnoća i prehrana

Trudnoća je prirodno stanje koje najčešće unosi radost u mnoge živote, a koje su osobitosti ovog perioda, nadam se da ću Vam uspjeti približiti kroz ovih kratkih nekoliko crtica.
Dakle, trudnoća nastaje oplodnjom ženske spolne stanice muškom. Traje devet kalendarskih mjeseci i sedam dana, 280 dana ili 40 tjedana od prvog dana zadnje menstruacije. U prva dva mjeseca rast ploda je usporen, dok je nakon tog perioda gotovo sedam puta brži. Ipak, vrijeme intezivne diobe stanica veoma je bitan period i o njemu ovisi zdrav razvoj budućeg djeteta.

U 1. tromjesečju raste tkivo majke, u drugom tromjesečju uz tkivo majke raste i tkivo fetusa, dok je u trećem tromjesečju primaran rast fetusa. Kako fetus raste tako se mijenjaju potrebe fetusa. Na početku je fetusu potrebno osigurati folacin i vitamin B12, u drugoj fazi aminokiseline i vitamin B6, a zadnja faza je kada se formira tkivo fetusa do završne faze.
U skladu s rastom fetusa dolazi do porasta mase trudnice. Ako trudnica ima normalan BMI (Indeks tjelesne mase) od 19-25 kg/m2 preporuča se porast na tjelesnoj masi od 11,5-16 kg, dok ako ima povišenu tjelesnu masu, preporuča se manji porast na tjelesnoj masi od 7-11,5 kg ili čak i manje ako je trudnica prije početka trudnoća bila pretila.
Tijekom prvog tromjesečja porast na masi je malen, do 2,5 kg, dok se u drugom i trećem tromjesečju savjetuje rast od 0,4 kg/tjedan. Kako bi se osiguralo dovoljno energije fetusu za rast i razvoj, te majci za povećanje BMI-a, skladištenje masnog tkiva, rast uterusa i mliječnih žlijezda i promjena tjelesnih aktivnosti potrebno je pravilno povećavati unos energije. Energetsko povećanje značajnije je tek u drugom i trećem tromjesečju i to za 300 kcal, dok je za osiguranje svih nutritivnih potreba potrebno malo više truda pa stoga uvijek treba birati namirnice veće nutritivne gustoće (cjelovite žitarice, leguminoze, tamnozeleno povrće, citruse, nemasno mlijeko i mliječne proizvode, nemasno crveno meso, meso peradi, ribu i jaja).
U principu, prehrana trudnica se ne bi trebala značajnije razlikovati od prehrane prije trudnoće, ako je prehrana bila adekvatna, samo u drugom i trećem tromjesečju treba unositi 15% više energije u odnosu na unos energije prije trudnoće. Dakle, kao i svi, trudnici se preporuča imati tri obroka i dva međuobroka, doručkovati žitarice tri i više puta na tjedan, svakodnevno unijeti barem pola litre mlijeka i mliječnih proizvoda, 2-3 puta na tjedan jesti nemasno crveno meso, a druge dane perad, ribu, leguminoze i grah. U prvom tromjesečju treba izbjegavati jetru, koja je bogata vitaminom A. Svakodnevno treba konzumirati krumpir, rižu, namirnice bogate škrobom, ali ako je adekvatan izbor onda i dijetalnim vlaknima. Ne smije se zaboraviti na 5 serviranja voća i povrća, od čega bi barem dva serviranja trebala biti voće ili voćni svježi sok.
Ono što treba izbjegavati su slatkiši i općenito energetski bogatu hranu, a malene nutritivne vrijednosti. Također treba izbjegavati prženu i pečenu hranu, a umjesto soli, papra, masti i ulja koristiti zamjene biljnog podrijetla. Od dodataka hrani, jedino što je trudnici potrebno jesu željezo i folat, jer svi se drugi nutrijenti mogu unijeti hranom (tako se izbjegava pretjerivanje s vitaminima, posebno vitaminom A i D).
Svim budućim majkama i njihovim obiteljima želim sve najbolje sa željom da im ovaj blaženi period ostane u što ljepšem sjećanju.


Vaša nutricionist-ica

Jelena Muštra, dipl.ing.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:94433 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:39760 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:5549 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:4627 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:6342 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:7091 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:4936 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:7522 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:2573 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:2022 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:4536 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu