Ispis

Zašto volimo meso?!

Iako nam ljetni mjeseci spontano uvode laganiju prehranu u život, nemojte zanemariti meso i zamjene za meso, koji s razlogom imaju svoje mjesto u svakodnevnoj prehrani. Preporuka je imati 2-3 mesna serviranja, odnosno zamjene za meso, u danu.
Mnogi kažu da su siti tek kada pojedu komad mesa. Razlog zasićujuće moći mesa leži u masnoći. Što u mesu ima više masti, ono se dulje zadržava u želucu. Meso će se dulje probavljati i ako ga pečemo ili dimimo. Ipak, ako meso sadrži više bjelančevina, a manje masti, bolje se iskorištava.
U mesu ima od 50-70% vode, stoga i energetska vrijednost može biti vrlo različita. Sadržaj masti podjednako je promjenjiv kao i sadržaj vode, a ovisi o vrsti životinja, dijelu tijela i prehrani.

Količina bjelančevina, u odnosu na količinu vode i masti je stabilnija 15-22%. Što je manje masti, sadržaj bjelančevina je veći.
Meso je najvažniji izvor bjelančevina životinjskog podrijetla. Značajne bjelančevine mesa su mioglobin i mioalbumin. Do smeđe boje mesa dolazi zbog oksidacije mioglobina. Smeđa boja ukazuje, ako meso nije mljeveno ili termički tretirano, na starost mesa. Mioalbumin je biološki najvrjednija bjelančevina. Pri kuhanju mioalbumin se otapa u vodi te se nakuplja u obliku pjene na površini vode u kojoj se meso kuha. Upravo zato je preporuka da se, prilikom kuhanja juhe, pjena s površine ne uklanja.. 8
Također, meso je bogat izvor minerala poput: kalcija, fosfora, kalija i natrija. Ima i mnogo željeza, a u iznutricama bakra i cinka. Količina vitamina u mesu nije bitna, ali zato iznutrice imaju B vitamin (jetra ima 10 puta više vitamina B1 nego mišić), vitamin A (nastaje iz karotena pa sadržaj ovisi o prehrani) i vitamin D3.
Zbog kemijskog sastava meso predstavlja povoljnu sredinu za razvoj mikroorganizama, plijesni, larvi insekata i raznih parazita. Da bi se postigla sigurnost hrane, odnosno spriječilo trovanje hranom, meso se konzervira hlađenjem, smrzavanjem, sušenjem, dimljenjem i sterilizacijom. Ako je smrzavanje pravilno izvedeno, naglo, uz nastajanje sitnih kristalića leda, a odmrzavanje izvršeno postupno, smrznuto meso ima istu vrijednost kao i svježe meso. Ipak, nije dovoljno da se proizvođači drže zakonodavstva, već se moraju i potrošači educirati i držati nekih pravila u rukovanju hranom. Zahtjev za određenom temperaturom je neophodan za sprječavanje razmnožavanja i razarajućeg djelovanja mikroorganizama. Odgovarajuće hlađenje, kuhanje, čuvanje, podgrijavanje te osobna higijena vrlo su važni u nadzoru bakterija.
 Raznovrsnost je jedna od osnovnih postulata pravilne preporuke. Kako bi to postigli, u prehranu bi trebalo uvrstit i zamjene za meso, posebno ribu i jaja. Riba je bogata nezasićenim masnim kiselinama, koje povoljno djeluju na naš zdravstveni status, te mineralima fluorom i jodom, koje ne možemo pronaći u mesu toplokrvnih životinja. Prednosti jaja pred mesom su u sastavu bjelančevina i u sastavu žumanjka. Iako jaje ima manje bjelančevina od mesa,  njihova biološka vrijednost je veća, a u žumanjku se nalaze svi minerali neophodni za  stvaranje i rast kosti i mekih tkiva.
Ljeto je stiglo. Sve manje boravimo u kuhinji, ali neka to ne bude prepreka raznovrsnosti, umjerenosti i ravnoteži.


Vaša nutricionist-ica
Jelena Muštra, dipl.ing.

Komentari (2)
Odgovor
2Ponedjeljak, 05 Srpanj 2010 15:49
Iako, napomenula bih, količina obroka je proporcionalna broju ljudi u društvu, odnosno, u društvu se uvijek pojede više nego nam je potrebno! :)

p.s. uvjet ovog pravila jest da je pred nama neograničena količina određenog obroka
Jedite meso
1Nedjelja, 04 Srpanj 2010 07:38
Osobito je važno da se meso jede u društvu dobrih prijatelja. Dobro raspoloženje pozitivno utječe na probavu i pomaže da se hranjivi sastojci bolje upotrebe. Ako nemate psa koji će s vama podjeliti slasni komad mesa sa gradela nađite prijatelja.Možda neće biti toliko oduševljen vašim društvom ali učinak je gotovo isti.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:61015 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:21064 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:4633 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:4002 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:5531 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:6454 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:4438 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:6376 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:1839 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:1478 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:3895 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu