Dipl.ing.Jelena Muštra, NUTRICIONIST

Ispis

Zašto volimo meso?!

Iako nam ljetni mjeseci spontano uvode laganiju prehranu u život, nemojte zanemariti meso i zamjene za meso, koji s razlogom imaju svoje mjesto u svakodnevnoj prehrani. Preporuka je imati 2-3 mesna serviranja, odnosno zamjene za meso, u danu.
Mnogi kažu da su siti tek kada pojedu komad mesa. Razlog zasićujuće moći mesa leži u masnoći. Što u mesu ima više masti, ono se dulje zadržava u želucu. Meso će se dulje probavljati i ako ga pečemo ili dimimo. Ipak, ako meso sadrži više bjelančevina, a manje masti, bolje se iskorištava.
U mesu ima od 50-70% vode, stoga i energetska vrijednost može biti vrlo različita. Sadržaj masti podjednako je promjenjiv kao i sadržaj vode, a ovisi o vrsti životinja, dijelu tijela i prehrani.

Ispis

Ne zaboravimo mlijeko i proizvode od milijeka

Mlijeko i mliječni proizvodi imaju bitno mjesto na piramidi pravilne prehrane. Nalaze se na istoj razini kao meso, riba i jaja, a preporuka je konzumirati 2-3 mliječna obroka dnevno.

Ispis

Voće svaki dan

Ljetni mjeseci obiluju voćem, vrlo zdravom namirnicom, bogatim izvorom organizmu nužnih vitamina i minerala. Ova vrsta namirnica je uglavnom niskokalorična, a izvrsne nutritivne vrijednosti. Preporuča se dnevno konzumirati 2-3 serviranja voća (npr. 1 serviranje je voćka srednje veličine). Prema kemijskom sastavu, voće dijelimo u voće bogato vodom i voće bogato mastima.
Voće bogato vodom, zbog velikog postotka vode, a niskog udjela bjelančevina i masti u svom sastavu, ima malu energetsku vrijednost, ali iznimno pozitivan učinak na zdravlje čovjeka.

Ispis

Povrće u svakodnevnoj prehrani

Povrće je izvor jednostavnih ugljikohidrata, ali jeste li znali da neke vrste povrća sadrže i složene ugljikohidrate?! Prema piramidi prehrane povrće je drugo po količinskoj zastupljenosti u prehrani. Preporuča se konzumirati svakodnevno 3-5 serviranja. Od ukupne količine povrća odabranog za dnevnu potrošnju, preporuča se da 1/3 bude u svježem obliku (bez termičke obrade).
Prema biološkoj vrijednosti, sličnosti i upotrijebljenim dijelovima povrće dijelimo na lisnato i zeljasto, plodovito i korjenasto, gomoljasto i mahunarke. Gomoljasto povrće, čiji je krumpir glavni predstavnik, te mahunarke ističu se po visokom sadržaju polisaharida škroba.

Ispis

Zašto žitarice i proizvodi od žita ?

Više od polovice ukupne energije u danu bi trebali dobiti iz ugljikohidrata, a znate li gdje se oni nalaze, odnosno koja ih hrana najviše sadržava?!Jednostavne ugljikohidrate možete pronaći u voću, povrću, te u slatkišima, koje ne bih preporučila na svakodnevnoj bazi, a složene ugljikohidrate u žitaricama i proizvodima od žita.

Prema Piramidi prehrane, bez obzira govorimo li o novoj ili staroj, žitarice i proizvodi od žita bi se trebali nalaziti na prvom mjestu po zastupljenosti u svakodnevnoj prehrani.

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:83403 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:33808 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:5264 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:4393 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:6094 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:6871 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:4773 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:7114 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:2330 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:1851 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:4318 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu