Ispis

Zaboravite šećer

Svi već znamo koliko je bijeli šećer štetan, ali većina čitatelja sigurno ga ima u kuhinji, i koristi ga. Nije lako naglo prijeći sa šećera na druge zaslađivače, poput meda ili ječmenog slada. Da bismo vam olakšali taj „prijelaz“, donosimo popis 75 razloga protiv šećera.

Šećeri najbrže proizvode energiju i masnoće, ali ne daju ništa osim toga. To su jednostavni ugljikohidrati koji u organizmu odmah sagorijevaju i ne zadržavaju se dugo, tako da energija kratko traje i ponovno se osjeća potreba za hranom i to uglavnom ponovno za šećerima.
Bijeli šećer se proizvodi od šećerne repe, dok se žuti šećer proizvodi od šećerne trske, ali i jedan i drugi se većinom sastoje od saharoze. Saharoza je štetna u prevelikim količinama, kao što je štetno kada se prejedete slatkiša, i bit će štetna kakva god da je porijekla.
Jedan gram šećera iznosi četiri kalorije. Da bi se spriječilo pretjerivanje u šećeru, valja izbjegavati slatkiše, konzervirano voće, sladoled, žele, čokoladu i kreme, puding, kolače, pretjerano slatke pite i tijesto. Umesto toga treba se opredijeliti za svježe voće (prije obroka), nezaslađene prirodne sokove i prirodne nezaslađene kompote i džemove. Veoma je važno smanjiti količinu šećera u receptima i potpuno izbaciti bijeli šećer. Kao zamjenu koristite steviu, prirodni med i sušeno voće (grožđe, šljive, smokve, marelice).

Skriven

Posebno je važno osvijestiti i izbjegavati hranu koja u sebi sadrži "skriveni šećer", a to su, prije svega, gazirana slatka pića, od kojih je osobito štetna Coca-Cola, zatim, čokoladno mlijeko, razne kreme i pjene, bomboni, voćni jogurti, razna peciva i slično.
Američka liječnica dr. Nancy Appleton cijeli život vodi rat protiv šećera i autorica je nekolicine knjiga u kojima želi ljude upoznati s istinom o štetnosti šećera. Ona kaže da šećer ubija i da ljudi koji vole slatko čine masovno samoubojstvo sa svakim novim zalogajem slatkog. Zaustavite se na vrijeme!
Višak šećera u ljudskom tijelu može rezultirati čitavim nizom štetnih posljedica. Iz mnoštva medicinskih časopisa i drugih znanstvenih publikacija nastao je ovaj popis raznih metaboličkih poremećaja uzrokovanih šećerom:

● Šećer može oslabiti vaš imunološki sustav i smanjiti njegovu obranu protiv zaraznih bolesti.
● Šećer može poremetiti ravnotežu minerala u vašem tijelu; uzrokuje pomanjkanje kroma i bakra i ometa apsorpciju kalcija i magnezija.  
● Šećer može uzrokovati brzi porast adrenalina, hiperaktivnost, tjeskobu, poteškoće s  koncentracijom i plačljivost kod djece.
● Šećer može prouzročiti značajan porast ukupnog kolesterola, triglicerida i lošeg kolesterola i pad razine dobrog kolesterola.
● Šećer uzrokuje gubitak elastičnosti tkiva i njegove funkcije.  
● Šećer hrani stanice raka, i povezuje se s razvojem raka dojke, jajnika, prostate, rektuma, gušterače, pluća i želuca.  
● Šećer povećava razinu glukoze natašte i može uzrokovati reaktivnu hipoglikemiju.  
● Šećer može oslabiti vid.  
● Šećer može uzrokovati mnoge probleme u probavnom sustavu, uključujući: povećanje kiseline u probavnom sustavu, probavne smetnje, poremećaj apsorpcije kod bolesnika s funkcionalnom bolešću crijeva, povećan rizik od Crohnove bolesti i čira na želucu.
● Šećer može uzrokovati prerano starenje.  
● Šećer može dovesti do alkoholizma.
● Šećer može uzrokovati da vam slina u ustima postane prekisela, te karijes i bolesti zubnih desni.
● Šećer pridonosi pretilosti.  
● Šećer može uzrokovati autoimunološke bolesti kao što su: artritis, astma, multipla skleroza.
● Šećer uvelike pomaže nekontroliranu razvoju gljivične infekcije.  
● Šećer može uzrokovati kamen u žuči.
● Šećer može uzrokovati upalu slijepog crijeva.  
● Šećer može uzrokovati hemoroide.  
● Šećer može uzrokovati proširenje vena.  
● Šećer može podići razinu reakcije glukoze i inzulina kod onih koji uzimaju tablete za sprečavanje začeća.
● Šećer može pridonijeti osteoporozi.
● Šećer može uzrokovati pad vaše osjetljivosti na inzulin i time uzrokuje abnormalno visoke razine inzulina i naposljetku dijabetes.
● Šećer može sniziti razinu vitamina E.  
● Šećer može povećati sistolički krvni tlak.  
● Šećer može prouzročiti pospanost i smanjenu aktivnost kod djece.  
● Šećer može utjecati na vašu apsorpciju bjelančevina.  
● Šećer uzrokuje alergije na hranu.  
● Šećer može uzrokovati trovanje krvi tijekom trudnoće.
● Šećer može doprinijeti razvoju ekcema kod djece.  
● Šećer može uzrokovati aterosklerozu i krvožilne bolesti.  
● Šećer može oštetiti strukturu vašeg DNK.  
● Šećer može promijeniti strukturu bjelančevina i uzrokovati trajnu promjenu načina na koji proteini djeluju u vašem tijelu.
● Šećer može ubrzati starenje vaše kože promjenom strukture kolagena.  
● Šećer može izazvati mrenu i kratkovidnost.
● Šećer može uzrokovati emfizem.  
● Visoki unos šećera može narušiti fiziološke homeostaze mnogih sustava u tijelu.  
● Šećer smanjuje sposobnost djelovanja enzima.
● Unos šećera je veći u osoba sa Parkinsonovom bolešću.  
● Šećer može povećati veličinu vaše jetre uzrokujući podjelu jetrenih stanica i tako učiniti vašu jetru masnom.
● Šećer može povećati veličinu bubrega i uzrokovati patološke promjene u bubregu, kao što je stvaranje bubrežnih kamenaca.  
● Šećer može oštetiti gušteraču.
● Šećer može povećati zadržavanje tekućine u tijelu.
● Šećer je neprijatelj broj jedan vaše probave.
● Šećer može ugroziti protok krvi u kapilarama.
● Šećer može povećati osjetljivost vaših tetiva.
● Šećer može uzrokovati glavobolje, uključujući i migrene.  
● Šećer može smanjiti kapacitet učenja, negativno utjecati na dječje školske ocjene i uzrokovati  poremećaje učenja.
● Šećer može uzrokovati povećanje delta, alfa i theta moždanih valova koji mogu utjecati na jasnoću vaših misli.
● Šećer može uzrokovati depresiju.  
● Šećer može povećati rizik od gihta.  
● Šećer može povećati rizik od Alzheimerove bolesti.  
● Šećer može izazvati hormonsku neravnotežu, kao što su: povećanje ženskog spolnog hormaona (estrogena) kod muškaraca i smanjenje hormona rasta.
● Šećer može dovesti do vrtoglavice.  
● Dijete s visokim udjelima šećera će povećati broj slobodnih radikala.  
● Velika potrošnja šećera kod trudnih adolescentica može dovesti do znatnog skraćivanja trajanja trudnoće te dvostruko povećava rizik za rođenje djeteta koje mora u inkubator.
● Šećer je tvar koja izaziva ovisnost.
● Šećer može biti opojan, slično kao i alkohol.  
● Šećer koji se daje prijevremeno rođenim bebama može utjecati na količinu ugljičnog dioksida koji proizvedu.
● Smanjenje unosa šećera može povećati emocionalnu stabilnost.
● Vaše tijelo mijenja šećer u 2-5 puta više masnoća u krvi nego u škrob.
● Brzo sagorijevanje šećera potiče prekomjeran unos hrane u debelih ljudi.  
● Šećer može pogoršati simptome u djece s poremećajem pažnje i koncentracije.
● Šećer negativno djeluje na sastav elektrolita mokraće.
● Šećer može usporiti sposobnost funkcioniranja vaših nadbubrežnih žlijezda.
● Šećer može potaknuti pokretanje abnormalnih metaboličkih procesa kod normalnog zdravog pojedinca i dovesti do kroničnih degenerativnih bolesti.
● Intravensko uzimanje šećera i vode može spriječiti dovod kisika u mozak.  
● Šećer povećava rizik od dječje paralize.  
● Visoki unos šećera može dovesti do epileptičnih napadaja.
● Šećer uzrokuje visoki krvni tlak u debelih osoba.
● U jedinicama intenzivnog liječenja: ograničavanje šećera spašava živote.
● Šećer može izazvati staničnu smrt.
● Kada su u maloljetničkim rehabilitacijskim kampovima djeca bila podvrgnuta šećernoj dijeti, smanjio se broj nasilničkog ponašanja za 44%.
● Šećer dovodi do dehidriranja novorođenčadi.
● Šećer može uzrokovati bolest desni.

Komentari (2)
šečer
2Utorak, 28 Kolovoz 2012 12:07
krajisnik vlado
da li ima nešto korisno u šečeru ?
opasnost od šećera
1Nedjelja, 12 Kolovoz 2012 21:43
neda bonačić
mislim da ću od sada sigurno smanjiti unos šećera u prehrani svoje obitelji.
Stevia
Srijeda, 03 Listopad 2012 10:49
Ana
Ovi ti je jedna od kvalitetnijih: http://pharmacy.com.hr/product.php?id_product=182 , mislim da ih imaš i u ljekarnama.
Sevija
Srijeda, 03 Listopad 2012 10:47
Ines
Koja je dobra stevija i gdje se može nabaviti, jer sam čula da ima mnogo nekvalitetnih stevija na tržištu. Npr bila sam u jednoj trgovini zdrave hrane i tabletice s 100 grama koštaju 20 kn. Jenostavno nemoguće jer sam čitala da 1kg neprerađene stevije košta 1000kn.
Stevija
Ponedjeljak, 01 Listopad 2012 10:05
Stevija
Prijeđite na Steviju! Prirodno, sigurno, bez glikemijskog indeksa i slatko :-)

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:97713 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:41397 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:5652 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:4727 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:6466 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:7182 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:5008 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:7683 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:2654 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:2084 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:4634 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu