Ispis

Ph ravnoteža, kiselo ili lužnato?

Jedno od osnovnih pravila održavanja zdravlja – a koje često zaboravljamo – jest ravnoteža kiselosti i lužnatosti u našem organizmu, takozvana pH-ravnoteža. Možete se hraniti zdravo i uravnoteženo, baviti tjelovježbom, ispijati osam čaša vode dnevno, ali ako vam je narušena ova ravnoteža, zdravlje nećete postići. Pa saznajmo kako uspostaviti lužnato-kiselo stanje…

Održavanje pH-ravnoteže vrlo je važno za dobro zdravlje i pravilno funkcioniranje organizma. Stanje neravnoteže može imati za posljedicu brojne zdravstvene probleme, kako tjelesne tako i psihičke. Uravnotežena pH-okolina organizmu omogućuje da se bori protiv različitih bolesti, dok acidoza, stanje pretjerane kiselosti, češći i ozbiljniji oblik neravnoteže, organizam dovodi u ozbiljno stanje te narušava sve njegove sustave. Kada je organizam previše kiseo, kako bi smanjio količinu kiseline, koristi rezerve lužnatosti, pritom se zapravo umarajući i slabeći.
Traženje uzroka bolesti u neravnoteži pH nije novo. Još 1933. doktor William Howard Hay objašnjava kako su sve bolesti rezultat samotrovanja uzrokovanog nakupljanjem kiselina u organizmu.

Što je to pH?

Kratica pH označava mjeru kiselosti ili lužnatosti otopine. Mjeri se u ljestvici od 0 do 14, gdje pH 7 označava neutralnu otopinu (kao što je, primjerice, voda), pH-vrijednosti ispod 7 označavaju kiselu, a iznad 7 lužnatu sredinu otopine.
Voda je najprisutniji sastojak ljudskog tijela, ona sačinjava 70 % organizma, pa nije ni čudno da je pH-ravnoteža organizma uspostavljena kada se pH-vrijednost kreće u rasponu od 6-7,5.
Ravnoteža pH ustvari predstavlja ravnotežu pozitivno naelektriziranih iona (kisele baze) i negativno naelektriziranih iona (lužnate). Tijelo se stalno bori kako bi održalo ovu ravnotežu. Kada je ona narušena, javljaju se razni zdravstveni problemi.
Najčešći uzrok stanja u organizmu kada prevladava kiselost nad lužnatošću danas je nepravilna prehrana. Sve više ljudi prelazi na takozvani zapadnjački tip prehrane koja uključuje velike količine mesa, jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda, zatim namirnice bogate bijelim brašnom i šećerom, velike količine gaziranih pića, a male količine svježeg povrća.

Lijekovi su kiseli

Sve navedene namirnice, koje se u ovom tipu prehrane jedu u većim količinama, razgrađuju se na tvari koje zakiseljavaju organizam. Nasuprot tome, povrće i voće, koji su u ovoj prehrani zastupljeni u mnogo manjoj meri, razgrađuju se na tvari koje povećavaju lužnate rezerve organizma.
Narušavanju pH-ravnoteže organizma uveliko pridonose i neki, u svakodnevnom životu sve prisutniji, lijekovi, umjetni zaslađivači i konzervansi.
Za razliku od nekih bolesti na čiji razvoj i tijek ne možemo utjecati, primjerice, otkazivanje bubrega ili jetre, koji također mogu biti uzrok acidoze organizma, na navedene čimbenike može se utjecati. Valja samo promijeniti loše navike u prehrani i životne navike.
U stanju acidoze, organizam "posuđuje" minerale – kalcij, kalij, magnezij – iz vitalnih organa i kostiju kako bi neutralizirao kiselinu i uklonio je iz organizma. S druge strane, ukoliko se višak kiseline ne uklanja iz organizma, dolazi do samootrovanja organizma.

Stanje manjka

Nedavno sprovedena sedmogodišnja studija na 9.000 žena pokazala je da su one žene koje su imale kroničnu kiselost češće obolijevale od osteoporoze nego žene koje su imale normalne pH-vrijednosti. Znanstvenici koji su sproveli ovu studiju smatraju da je čest lom kuka u srednjoj dobi u žena rezultat prevlasti kiselosti u organizmu uzrokovane prehranom bogatom proteinima životinjskog porijekla i siromašnom povrćem.
Organizam je sposoban pravilno iskoristiti minerale i hranjive tvari samo ukoliko je njegov pH uravnotežen. Stoga se može dogoditi da se organizam, bez obzira na to što unosite sve potrebne hranjive tvari i imate uravnoteženu prehranu, ponaša kao da je u stanju manjka. Ukoliko ne dobivate željene rezultate od svoje uravnotežene i hranjivim tvarima bogate prehrane, ili od uzimanja dodatnih vitamina i minerala, provjerite kiselost u vašem organizmu, tj. imate li acidozu.
Kako se testirati na acidozu? Sami kod kuće možete napraviti jednostavan test kako biste uvrdili je li pH-vrijednost vašeg organizma uravnotežena.

Provjerite sami

Koristeći pH-papiriće, provjerite pH vaše mokraće i sline. Ukoliko se pH-vrijednost mokraće ujutro kreće u rasponu od 6-6,5, a uvečer od 6,5-7, vaše tijelo funkcionira unutar zdravog okvira. Ukoliko se pH vaše sline tijekom čitavog dana zadržava u vrijednostima između 6,5-7,5, vaše tijelo također funkcionira unutar zdravog okvira. Najbolje vrijeme za testiranje pH-vrijednosti je sat prije i dva sata poslije obroka, dva puta tjedno.
Vrijednost pH mokraće pokazuje koliko dobro vaš organizam iskorištava minerale, posebno kalcij, magnezij, kalij i natrij. Ukoliko je razina kiseline prevelika, tijelo je neće moći izbacivati nego će je skladištiti u tkivima (samootrovanje) ili neutralizirati navedenim mineralima koje će uzeti iz vitalnih organa.
Vrijednost pH sline pokazatelj je aktivnosti probavnih enzima, pogotovo aktivnosti jetre i želuca.
Ako želite organizam dovesti u stanje pH ravnoteže, probajte lužnatu dijetu. Ona pomaže uravnotežiti učinke izazvane visokim unosom proteina, kofeina, šećera, prerađene hrane, brze hrane i žitarica.

Tko treba na dijetu?

Lužnata dijeta je zapravo suprotna visokoproteinskoj, visokomasnoj, niskougljikohidratnoj dijeti, kakva je trenutno u modi. Većina osoba nikad nije čula za kiselasto-lužnatu ravnotežu, ali liječnici i nutricionisti smatraju da je ta ravnoteža važna za zdravlje i sprečavanje raznih bolesti.
Teorija koja stoji iza ove dijete kaže da je pH našeg tijela lagano lužnat, u normalnom rasponu od 7,36-7,44, te se stoga prehranom treba postići upravo ta vrijednost. Neuravnoteženom prehranom u kojoj se unose kiseli sastojci kao što su životinjski proteini, šećer, kofein i prerađena hrana poremećuje se navedena pH.
Za sada nema još znanstvenih studija koje proučavaju ovakav pristup prehrani, a mnogi liječnici jednostavno ne vjeruju u ovakav način prehrane.
Za koga je ovaj način prehrane, odnsono dijeta? Za osobe koje se ne osjećaju naročito dobro na visokomasnoj, niskougljikohidratnoj prehrani. Također i za osobe koje žive stresno i koje jedu velike količine proteina, šećera, prerađene hrane, žitarica, škroba i kofeina, a malo lužnate hrane kao što je povrće.

Mesojedi

Teorija ove dijete kaže da svaka namirnica ima određeni utjecaj na pH-vrijednost krvi i ostalih tkiva. Tako, recimo, kruh, žitarice, koštunjavo voće, meso, riba, piletina i jaja (hrana koja stvara kiselo stanje) vjerojatno čine krv previše kiselom, i samim tim su nepoželjne na meniju. S druge strane, lužnate namirnice kao što je voće, povrće, mahunarke (osim leće koja je kisela) i mlijeko su poželjni u prehrani, jer čuvaju tkiva lužnatima i time potpomažu gubitak kilograma.
Lužnato-kisela dijeta se najvećim dijelom oslanja na pogrešnoj pretpostavci da su naši primitivni daleki preci uglavnom živjeli na vegetarijanskoj dijeti. Pobornici ove dijete vjeruju da su ljudi evoluirali jedući samo voće i povrće. Međutim, ništa od toga ne može biti istina, budući da, anatomski i fiziološki, čovjek pripada mesojedima te je postao svejed iz nužde tek prije nekoliko tisuća godina, s pojavom poljoprivrede. Prije toga, primitivni ljudi su se većinom hranili životinjskim masnoćama i mesom s dodatkom divljih sezonskih bobica, povrća i voća, što je ustvari i dovelo do visoke razvijenosti mozga i živčanog sustava.

Kiselost krvi

Usprkos ovim potvrđenim i dobro dokumentiranim podacima, teorija kiselo-lužnate dijete navodi da prehrana koja sadrži meso i ostale "kisele" namirnice uzrokuje kemijsku i metaboličku neuravnoteženost, što dalje dovodi do problema sa zdravljem, uključujući i debljinu.
Sljedeći argument također potvrđuje netočnost ove teorije: normalno, blago lužnato stanje krvi i drugih tkiva održava se akcijom bubrega i pluća tako što se regulira odnos količine ugljik-dioksida i bikarbonatnih iona u tijelu, a ne hranom. Kiselost krvi, samim time, može biti uzrokovana samo lošom funkcijom bubrega, plućnim bolestima, dehidracijom, korištenjem steroida i diuretika ili dijabetesom. Mnoge osobe s viškom kilograma imaju odličnu pH-vrijednost krvi, i bez potrebe slijede lužnato-kiselu dijetu. Naravno, oni će ovom dijetom izgubiti nekoliko kilograma, ali će to biti uglavnom na račun mišićnog tkiva i narušavanjem sveukupnog zdravstvenog stanja. Nedostatak proteina i ostalih potrebnih hranjivih sastojaka će vjerojatno izvući iz tijela esencijalne gradivne tvari, vitamine i ostale tvari koje su neophodne za dobro zdravlje.
Neuravnotežena prehrana koja se uglavnom sastoji od "lužnatog" voća i povrća, može biti korisna nakratko radi brzog gubitka par kilograma, ali može dovesti do ozbiljnih posljedica slijedi li ju se dulje vrijeme.


Posljedice prevelike kiselosti (acidoza)

● oštećenja srca i krvnih žila, uključujući (sužavanje) krvnih žila i smanjenje kisika
● povećanje tjelesne težine
● debljanje i dijabetes
● probleme s mjehurom i bubrezima
● slabljenje imunološkog sustava
● nakupljanje otrova
● prerano starenje
● osteoporozu
● upalu zglobova i mišića
● kronični umor

Savjeti za pušače

Postoje istraživanja koja pokazuju da hrana s visokim udjelom lužina – hrana koja povećava lužnatost organizma, kao što je suho grožđe, pridonosi kod pušača dužem zadržavanju nikotina u organizmu i smanjuje potrebu za pušenjem. Unošenjem takve lužnate hrane čovjek ima puno manju želju za pušenjem. Te namirnice uz koje je lakše ostaviti pušenje su, osim grožđica, špinat, blitva, smokve, maslačak i badem.
Veća lužnatost u organizmu može se ostvariti korištenjem sode bikarbone. Ako se vodena otopina sode bikarbone uzima pet tjedana, razdoblje odvikavanja od pušenja se puno lakše podnosi.
Osobe s većom kiselošću organizma puše puno više od onih s lužnatom kemijom organizma. Namirnice koje organizam čine kiselijim, što se vidi po kiselijoj mokraći, teže da izbace nikotin iz organizma. Te namirnice, kao što je, primjerice, meso, izbacujući nikotin povećavaju želju za pušenjem. Namirnice koje otežavaju odvikavanje povećanjem kiselosti organizma su alkohol, crveno meso, piletina, jaja, jetrica, pšenične klice, leća, sirevi, kikiriki, šljive (i suhe), brusnica i kava.
Pri odvikavanju od pušenja valja povećati unošenje lužnatih namirnica, a smanjiti unos kiselih. Ta kombinacija hrane daje mogućnost postupnog smanjenja pušenja do potpunog prestanka. Ukoliko se naglo prestane s pušenjem, vjerojatno neće biti učinka.

 

Popis lužnatih i kiselih namirnica

Lužnata hrana – trebala bi sadržavati 75% prehrane

● Visoka lužnatost:
Ananas, koštice bundeve, datulje, slatko grožđe, grožđica, kelj, kivi, klice, limuni, lubenica, mango, maslinovo ulje, papaja, peršin, salata potočarka, smokva, sokovi od povrća, spirulina, šparoga

● Srednja lužnatost:
Avokado, bademi, banana, biljni čajevi, blitva, breskva, brokula, celer, cikla, cikorija, češnjak, čili paprika, đumbir, grejp, kiselo grožđe, jabučni ocat, jabuka, jagoda, krastavac, kruška, kupus, laneno ulje, crveni luk, mandarina, marelica, mineralna voda, morska sol, naranča, nektarina, paprika, pasternjak, pelud, rajčica, rikola, salata zelena, razne sjemenke, sojin sos, špinat, trešnje, voćni sok svježi

● Niska lužnatost:
Artičoke, cvjetača, gljive, ikra, kesten, kokos, koleraba, masline, mlijeko od badema, mrkva, patliđan, poriluk, prokulica, repa, rotkvica, sirutka, tikvica, fermentirani tofu, začini razni

Kisela hrana – trebala bi sadržavati 25% prehrane

● Niska kiselost
Balzamični ocat, brazilski oraščić, grah, heljda, indijski oraščić, jogurt, leća, lješnjaci, muškatni oraščić, pistacija, kokice, krekeri od riže, krekeri od pšenice, rižino mlijeko, sir od soje, slanutak, bademovo ulje, kukuruzno ulje, sezamovo ulje, suncokretovo ulje

● Srednja kiselost:
Brusnice, fruktoza, jaja, kečap, kruh od cjelovitih žitarica, krumpir, kukuruz, kukuruzni kruh, mahunarke, majoneza, margarin, kravlje mlijeko, kozje mlijeko, sojino mlijeko, plodovi mora, pšenica, raž, riba, smeđa i bijela riža, sojino zrno, tjestenina, zob

● Visoka kiselost:
Cigarete, čaj, čokolada, divljač, džem, gazirana pića, gljive-suhe, iznutrice, ječam, slatki jogurt, kava, keksi, kikiriki, kvasac, lijekovi, maslac od kikirikija, med, meso, bijeli ocat, orasi, pivo, pržena hrana, pšenica, bijelo pšenično brašno, senf, kravlji sir, kozji sir, ovčji sir, sladoled, stolna sol, suho voće, šećer, tjestenina, umjetni zaslađivači, vino, voćni sokovi sa šećerom, žestoka pića, ukiseljeno povrće

Komentari (12)
Gluposti?!??
12Četvrtak, 12 Listopad 2017 16:31
Tomislav
Ovo je stvarno vrlo povrsan i netocan clanak. Ljudi su oduvijek bili mesojedi? Da? Slijepo crijevo je svakako imalo ulogu razgradnje mesa, NOT! Zubi su nam stvarno za trganje i ubijanje, NOT. A crijeva kratka kao kod mesojeda, NOT. Ajme sramote da su misljenja i ljudi tako ispranih mozgova.

Cak na wiki mozete pronaci da se zubi nisu mijenjali tisucama godina, i da su jeli pretezno vege, a kada bilo pomanjkanje onda zabe, miseve i skakavce. Sramota.
ne slažem se---josip.azenic@net.hr
11Subota, 02 Rujan 2017 12:25
josip azenić
VOLIO BIH SA ČUTI SA PISCEM OVIH REDAKA JER IMA KARDINALNO ČUDNIH MIŠLJENJA I PRIČA....KISELE TVARI SU PO STRUKTURI KONZERVANSI I BRKA SE PH I KISELOST ODNOSNO EKSIDACIJA I REDUKCIJA ISTA TVARI UNOSOM U ORGANIZAM, NISU UKLJUČENE MASTI,ENZIMI,I NIZ KEM SPOJEVA,azenić
Rak kože i prehrana /lužnate namirnice/
10Ponedjeljak, 21 Studeni 2016 12:38
Valentina
Poštovani,
možete li mi dati neki savjet po pitanju prehrane kad se radi o raku kože /može metastazirati na limfu,aksile,pluća/.
Unaprijed hvala,
Valentina s poštovanjem
tekst
9Ponedjeljak, 09 Svibanj 2016 18:14
jakov
bas proucavam prehranu nesto,pa sam naisao i na ovaj tekst na nasem...navodno luznata prehrana je lijek za sve.i jos nesto zanimljivo je da sta god priroda ,,proizvede,, je luznato,zato i namirnice kao grah itd. spadaju u kiselo,da negovorimo o gmo glupostima.treba biti jako oprezan sa prehranom i zivotinjskim proizvodima opcenito.pre malo se zna i istrazuje na tu temu osim onoga sto nam(si) serviramo pod normalno.da negovorimo kako nase autohtone sorte povrca izumiru ako vec i u potpunosti nisu.to kazem zato sto se treba hraniti na podnevlju gdje ,,te bog stavio,,Super tekst,treba vise pisati o ovome,poz svima
Skepsa
Utorak, 10 Svibanj 2016 21:50
Hidalgo
Ma jeste li vi sigurni da je heljda blago kisela? Na nekoliko portala sam pročitao da je lužnata.
Odlično
8Srijeda, 16 Ožujak 2016 15:16
anica klarić
Tekst je odličan, pisan jednostavnim jezikom, razumljiv svakome. Vrlo je poučan, pun informacija. Hvala vam za to. Pozdrav.

Iz Splita, 16. 3. 2016.
napomena
7Utorak, 15 Prosinac 2015 22:01
xyuvz

ovaj tekst je kontradiktoran, znaci, navodi da su ljudi po prirodi mesojedi, a meso i svi proizvodi zivotinjskog porijekla u organizmu izazivaju kiselost i štetni su. ljudi nisu ni mesojedi ni svejedi (svejed je izmisljena kategorija i izvorno ne postoji ni jedna vrsta koja je svejed). ljudska anatomija u potpunosti pokazuje da su ljudi biljojedi, od zubiju, enzima u slini, ph tijela, duljini crijeva..

Med
6Subota, 27 Rujan 2014 22:13
Marija

Kestenov med je lužnat

Ipak postoje
Utorak, 10 Svibanj 2016 21:58
Hidalgo
Gospodine, majmuni, medvjedi, svinje su svejedi. Tako da niste u pravu. Stvar kod ljudi je da trebaju unositi vrlo malo mesa u organizam.
Senf
5Četvrtak, 04 Rujan 2014 14:05
Tatjana MB

Sjajan tekst sa puno podataka. Za sad sam primjetila samo jedan, pomalo zbunjujuci, podatak: senf je svrstan u grupu jako kiselih namirnica. Na nekim drugim sajtovima nasla sam informaciju da je senf (i slacica u njemu), na izvestan nacin, lijek protiv reumatizma za koji se, kao jedan od razloga nastanka, okrivljuje upravo prevelika kiselost organizma. Mozete li mi objasniti ovu protivrecnost ? Hvala unaprijed i puno pozdrava.

Odgovor na pitanje "Med luznat"
4Ponedjeljak, 31 Ožujak 2014 17:14
nije bitno

Domaci med spada u luznate namirnice. Ali ovaj industrijki/kupovni spada u kisele.

pitanje za med
3Utorak, 14 Siječanj 2014 21:19
sinisa

Postovani molim vas da mi odgovorite za med . U vasem prilogu pise da je med u skupini visoko kisele hrane. Na vise razlicitih priloga pise da je med luznat . Jeli med luznat ili kisel. Pozdravljam vas i zahvaljujem.

med luznat
2Ponedjeljak, 13 Siječanj 2014 13:25
mate balota
Postovani,
kako je moguce da je Med zavrsio u grupu visoke kiselosti ako je opce poznato da je Med zdrav.
SUPER TEKST
1Ponedjeljak, 07 Siječanj 2013 21:44
XXX
SUPER TEKST
Kiselo
Utorak, 10 Svibanj 2016 21:53
Hidalgo
Med je kisel zbog šećera.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:66373 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:24360 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:4804 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:4106 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:5663 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:6558 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:4523 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:6584 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:1948 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:1574 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:3999 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu