Ispis

Kineska dijeta

Općenito gledano u Kini se prema ljudskom tijelu odnose drugačije nego na zapadu pa se i mršavljenju pristupa drugačije. Osnovni princip u kineskom mršavljenju je da crijeva treba očistiti kako bi mogla bolje asimilirati hranu koju pojedete, što znači da ćete morati manje jesti da bi bili siti. No to ne znači da u njihovoj prehrani već nema utjecaja sa zapada ili prilagodbe zapadnim principima.


Kineskih dijeta postoji nekoliko a niže je naveden jelovnik jedne takve dijete koja je prilagođena zapadnjacima. Pretpostavka je da ljudi sa zapada koji nisu navikli na izvornu kinesku hranu neće jesti neke egzotične namirnice poput insekata ili gmazova i slično. U ovom jelovniku se vidi utjecaj specifično iz ruske dijete, Atkins dijete ili drugih proteinskih dijeta jer se dosta konzumira bjelančevina u obliku kuhanog ili nemasno pečenog mesa. No razlika je da su salate gotovo neograničene ali smiju sadržavati samo biljni ulje i ocat i ništa drugo.
Kineska Dijeta traje 14 dana i ima relativno strog jelovnik što se tiče uzimanja ugljikohidrata i masti. Masnoće su dopuštene isključivo u salatama i to u obliku nezasićenih masnih kiselina, znači samo i isključivo ulje. Također su zabranjeni proizvodi od žitarica, posebno bijelih - znači nema kruha, tijesta, riže, i sličnih namirnica.
Slatkiši su u ovoj dijeti nedopustivi. Ako želite jesti slatkog jedite voće koje nemojte šećeriti ili dodavati šlaga i slično.

1. Dan
Doručak: crna kava.
Ručak: 2 tvrdo kuhana jaja, salata od svježeg kupusa sa biljnim uljem, 1 šalica soka od rajčice ili 1 svježa rajčica.
Večera: kuhana ili pržena riba, salata od svježeg kupusa sa biljnim uljem.
2. Dan
Doručak: crna kava, tost
Ručak: riba pečena ili kuhana riba, salata od svježeg kupusa ili zelene salate s biljnim uljem.
Večera: 200 grama kuhane teletine, čašu kefira, kiselog mlijeka ili jogurta.
3. dan
Doručak: crna kava.
Ručak: 1 jaje, 3 velike kuhane mrkva sa biljnim uljem i možete dodati bilo koje povrće.
Večera: 2 jabuke.
4. Dan
Doručak: crna kava
Ručak: 1 veliki korijen pastrnjaka (prepržen na masti) ili peršin pržen u biljnom ulju, jabuke. Korijenje možete pripremiti i drugačije na način da ih izdrobite ili isjeckate i skuhate kao gustu juhu i možete dodati još začinskog bilja kako bi poboljšali okus.
Večera: 2 tvrdo kuhana jaja, 200 g kuhana govedina, salata od svježeg kupusa i zelena salata, krastavac ili neka druga salata sa biljnim uljem.
5. Dan
Doručak: sirove ribane mrkve, začinjena limunovim sokom ili 1 / 2 žlica meda.
Ručak: 500 g ribe kuhane ili pržene ili na žaru, čaša soka od rajčice.
Večera: pečeno ili kuhano povrće, ili svježe salate ili povrće sa žara, krastavac ili salata sa biljnim uljem.
6. Dan
Doručak: crna kava.
Večera: 500 g kuhane piletine, salate od bilo kojeg povrća ali da ne sadrže dresinge ili neke masne preljeve kao majoneza, feta sir, danish sir i slično. Salate smiju biti začinjene samo biljnim ili maslinovim uljem i octom.
Večera: 2 tvrdo kuhana jaja, salata od mrkve s sirovog biljnog ulja.
7. Dan
Doručak: zeleni čaj.
Ručak: 200 g kuhana govedina, voće bilo koje vrste i do pola kilograma ako vam paše.
Večera: što god želite, samo umjereno i nemojte pretjerivati jer će vam biti zlo.
8. Dan
Doručak: crna kava.
Ručak: 2 tvrdo kuhana jaja, salata od svježeg kupusa sa biljnim uljem, 1 šalica soka od rajčice ili 1 svježa rajčica.
Večera: kuhana ili pržena riba, salata od svježeg kupusa sa biljnim uljem.
9. dan
Doručak: crna kava, tost
Ručak: riba pečena ili kuhana riba, salata od svježeg kupusa ili zelena salata sa biljnim uljem
Večera: 200 grama kuhane teletine, čašu kefira, kiselog mlijeka ili jogurta
10. Dan
Doručak: crna kava.
Ručak: 1 jaje, 3 velike kuhana mrkva sa biljnim uljem možete dodati bilo koje povrće.
Večera: jabuka, suhe šljive ili smokve
11. Dan
Doručak: crna kava
Ručak: 1 veliki korijen pastrnjaka (prepržen na masti) ili peršin pržen u biljnom ulju, jabuke. Korijenje možete pripremiti i drugačije na način da ih izdrobite ili isjeckate i skuhate kao gustu juhu i možete dodati još začinskog bilja kako bi poboljšali okus.
Večera: 2 tvrdo kuhana jaja, 200 grama kuhane govedine, salata od svježeg kupusa sa biljnim uljem.
12. Dan
Doručak: sirove ribane mrkve, začinjena limunovim sokom ili 1 / 2 žlica meda.
Ručak: 500 g ribe kuhane ili pržene ili na žaru, čaša soka od rajčice.
Večera: pečeno ili kuhano povrće, ili svježe salate ili povrće sa žara, krastavac ili salata sa biljnim uljem.
13. dan
Doručak: crna kava.
Ručak: 500 g kuhane piletina bez kože, svježa salata ili sirova naribana mrkva.
Večera: 2 tvrdo kuhana jaja, salata od mrkve s sirovog biljnog ulja.
14. Dan
Doručak: zeleni čaj.
Ručak: 200 g kuhana govedina, voće bilo koje vrste i do pola kilograma ako vam paše.
Večera: bilo što, ako želite ponoviti možete izabrati bilo što iz ove dijete osim trećeg dana.
Za vrijeme cijele dijete je preporučljivo piti dosta tekućine jer zbog metaboličke obrade bjelančevina trebate dosta vode, ali ne smijete piti zaslađenu i aromatiziranu vodu, gazirane sokove ili alkohol u bilo kojem obliku. Smijete samo vodu, mineralnu vodu, čajeve (bez šećera) i prirodne voćne sokove bez dodanih sladila.
Na ovaj način prehrane ćete očistiti tijelo od viška soli zbog velike količine salata i voća koje možete jesti tako da je moguća želja za slanim.

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:50431 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:16078 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:4320 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:3799 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:5266 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:6267 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:4295 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:6052 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:1653 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:1329 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:3712 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu