Ispis

Trosatna dijeta

Nova neobična dijeta najveći je hit među Amerikancima, a knjiga u kojoj je opisana je bestseller: umjesto da zabranjuje određene namirnice, dijeta se usredotočuje na vremenski razmak među obrocimaCruise piše i tjednu kolumnu koja se prenosi u više od 600 novina s 50-ak milijuna čitateljaAmeriku je osvojila nova dijeta za mršavljenje, i to veoma neobična dijeta koja preporučuje da se jede u McDonaldsu; propisuje čokoladu, pizzu i druge poslastice kao dio dnevnog menija te ustraje na tome da se obvezno jede svaka tri sata i nijedan se obrok ne smije propustiti. Svake se sezone na američkom tržištu pojavi nekoliko novih dijeta i drugih programa za mršavljenje, a već je nekoliko godina gotovo pravilo da se jedna od njih izdvoji i postane veliki hit, pa svojem autoru donese golemo bogatstvo. Najkraći put do uspjeha za izumitelje novih dijeta je potpora Oprah Winfrey, slavne televizijske voditeljice ali i osobe koja desetljećima vodi osobnu bitku s debljinom.
Upravo se to dogodilo Jorgeu Cruiseu, autoru programa "The 3-Hour Diet" ili "Trosatna dijeta". Njega je Oprah pozvala u svoju emisiju i preporučila gledateljima, pa je njegova knjiga već mjesecima među najprodavanijima u Americi, na njegov je program na web stranicama jorgecruise.com pretplaćeno 3 milijuna ljudi, a još 23 milijuna ljudi prati njegov program preko internet providera AOL-a. Usto Cruise piše i tjednu kolumnu koja se prenosi u više od 600 novina s 50-ak milijuna čitatelja.
Kao dijete oca Škota i majke Meksikanke, Jorg Cruise je bio u jednoj od najrizičnijih skupina što se debljine tiče: osobe hispaničkog podrijetla u Americi su mnogo deblje od ne-hispaničkih bijelaca. I on je bio jedan od njih: postoje njegove slike iz mladosti na kojima ga se vidi kao mladića s povelikim trbuhom. Ipak, on se borio sa svojim kilogramima, a proučavajući razne metode fitnessa i programe prehrane naučio je dovoljno da se time počne baviti profesionalno.
Cruise je i prije trosatne dijete bio fitness trener. Njegov put do uspjeha najbolje se vidi kronologijom njegova pojavljivanja u medijima: počeo je 2002. na satelitskim kanalima koje je sam zakupljivao. Zatim je išao na neke hispaničke kablovske postaje s malom gledanošću, pa je preko lokalnih podružnica velikih televizijskih mreža do 2003. uspio doći do CNN-a, a onda i do nekih od najgledanijih emisija u Americi, kao što su The Early Show, Good Morning America, Oprah i The Today Show.
Njegova knjiga iz 2003. "8 minutes in the morning", koju je promovirao u tim emisijama, bila je bestseler. U njoj je razradio program vježbi snage koje se svakog jutra mogu obaviti za 8 minuta i, prema njegovim tvrdnjama, kroz povećanje mišićne mase na štetu sala, vode do mršavljenja.
No, Cruiseu se javljalo mnogo ljudi koji nisu imali vremena ili volje za vježbanje, kao i oni s "bolnim zglobovima", što je u Americi u fitness industriji eufemizam za one koji su predebeli za bilo kakvu tjelesnu aktivnost. Cruise je stoga napisao "The 3-hour Diet", knjigu fokusiranu na mršavljenje kroz prehranu, iako i u njoj preporučuje bavljenje sportom.
Knjigu Cruise otvara žestokim napadom na dijete s niskim udjelom ugljikohidrata, poput one Atkinsove, koje smatra nezdravima i odgovornima za to da se oni koji pomoću njih smršave kasnije još više udebljaju.
Zatim odmah razlaže svoj jednostavan plan: treba jesti točno svaka tri sata, pet puta dnevno. Tri glavna obroka su doručak, ručak i večera, i tijekom njih treba pojesti sljedeću količinu hrane: voća ili povrća volumena tri kutije za DVD, ugljikohidratima bogate hrane (kruha, tjestenine, riže) volumena rubikove kocke, proteina (mesa, ribe, tofua) veličine špila igraćih karata te masnoće koliko stane u čep PET boce. U knjizi su navedene preciznije mjere za pojedine namirnice iz navedenih skupina, a energetska vrijednost svakog obroka je oko 400 kcal.
Između obroka su dva snacka, od 100 kalorija, a za njih Cruise svojim sljedbenicima preporučuje da si ugode nekom hranom koja im se u tom trenutku čini najprivlačnijom, u rasponu od 12 badema, pola KitKat čokoladice, 15-20 komada tortilla chipsa do niskokalorijskog voćnog jogurta.
Na kraju dana, nakon večere, Cruise dopušta još jedan mali snack od 50 kalorija, poslasticu poput komadića čokolade. Cilj toga je da smanji žudnju za poslasticama koja kod ostalih dijeta najčešće dovodi do teških kršenja programa.
Cruise propisuje jedenje svaka tri sata zbog svoje teorije da je to optimalno za održavanje visoke potrošnje energije. Njegova je teorija da su ljudi evoluirali na način da u razdoblju izobilja hrane metabolizam troši mnogo energije, a kad nastupi glad počne sve viškove spremati u mast. U knjizi se tvrdi da to razdoblje spremanja energije u mast nastupa već tri sata nakon posljednjeg obroka. Takve tvrdnje liječnici ocjenjuju besmislenima. Ipak, činjenica je da redovito jedenje sprječava pregladnjivanje, a sukladno tome i prejedanje na kraju dana, što je česta pojava u suvremenom načinu života.
Program u kojem se jede svaka tri sata doima se iznimno teškim za provođenje. Cruise preporučuje planiranje obroka najmanje tjedan dana unaprijed, uz pripremanje hrane unaprijed i zamrzavanje gotovih obroka. Knjiga sadrži i zbirku recepata za sve obroke, kao i dugačak popis kategoriziranih namirnica.
Da bi stvari bile prikladnije za suvremene Amerikance, Cruise donosi i popis gotovih smrznutih jela te fast food hrane koja može poslužiti kao kompletan obrok u njegovu programu. U Hrvatskoj je, primjerice, primjenjiva preporuka za McDonalds: jedan cheeseburger i vrtna salata s nemasnim dressingom. Preporučuju se i razni sendviči iz Subwaya, primjerice mali Turkey Breast s majonezom i salatom sa strane. Upravo zbog takvih praktičnih rješenja i slobode jedenja bilo koje vrste hrane, ali u umjerenim količinama, trosatna dijeta je najveći prehrambeni hit u SAD-u.
S velikom popularnošću Cruiseove dijete manifestira se i jedan drugi trend, koji po mišljenju analitičara demonstrira kako slobodno tržište promovira najbolje ideje. Naime, popularne dijete iz godine u godine približavaju se sve više idealu zdrave i uravnotežene prehrane kakvog zastupaju liječnici i stručni nutricionisti. Tako su, primjerice, stare metode mršavljenja popularne prije dvadesetak i više godina, bile izrazito nezdrave i potpuno neprilagođene potrebama ljudskog organizma. Poznate dijete koje se zasnivaju samo na jednom sastojku, primjerice grejpfrutu ili juhi od zelja, nemaju više mnogo pobornika, a u međuvremenu je dokazano da su nedjelotvorne i da se nakon njih izgubljeni kilogrami brzo vraćaju. Bizarni koncepti, poput onoga Harveya Diamonda, poznatog kao autora programa Fit for Life, također imaju sve manje pobornika. Diamond je, naime, osamdesetih bio veoma popularan kao tvorac dijete u kojoj je zabranjeno istodobno jesti proteinima bogatu hranu i ugljikohidrate, primjerice meso i krumpir ili sir i kruh.
Takve i slične dijete danas se sve više odbacuju zbog dokazane nedjelotvornosti, ali i zbog truda nutricionista koji putem medija sve češće osuđuju po zdravlje opasne programe mršavljenja. Cruise je jedan od rijetkih tvoraca sustava mršavljenja koji u svojoj knjizi citira studije iz najuglednijih svjetksih medicinskih časopisa kao što su britanski Lancet te američki Journal of the American Medical Association, American Journal of Physiology i New England Journal of Medicine.
Cruiseova dijeta veoma je slična onome što savjetuju liječnici: jesti redovito i bez pregladnjivanja, i to raznolike namirnice s naglaskom na voću, povrću i integralnim žitaricama. Od masnoća koristiti maslinovo ulje, a izbjegavati masnoće životinjskog podrijetla. I nutricionisti i Cruise pozivaju da se jedu umjerene količine hrane te da se u program ubaci umjerena fizička aktivnost. Cruise ima luckastih ideja, poput teorije o aktiviranju gomilanja zaliha masnoće tri sata nakon obroka, ili one da je ulje od lanenog sjemena gotovo pa panaceja, ali u osnovi nudi suvisao i zdravorazumski plan za uravnoteženu ishranu u kojem čvrsti raspored s jedenjem svaka tri sata može pomoći onima koji se inače ne mogu fokusirati na provođenje dijete. Tako se na kraju u osnovi poklopila najpomodnija dijeta u Americi s onime što zdravstveni stručnjaci već desetljećima preporučaju kao jedini put do vitkosti i zdravlja.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:109500 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:50889 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:6293 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:5316 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:7077 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:7663 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:5526 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:8500 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:3147 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:2519 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:5167 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu