Ispis

Dijeta za lijepo oblikovani struk

Da biste oblikovali struk i ujedno sačuvali dobro zdravlje morate da počnete da izbjegavate hranu koja je ukusna ali je prije svega opasna, kao što su suhomesnati proizvodi, masni sirevi, slatkiši, slane grickalice, tjestenina...
Jelovnik napravite na bazi svježeg voća i povrća, mliječnih proizvoda sa niskim postotkom masti, ribe i bijelog mesa, integralnih žitarica...

Dijetalni tjedni jelovnik
Ponedjeljak
Doručak: šalica kaše i 3 keksa od integralnih žitarica,
Ručak: 70g špageta u umaku od rajčice, 200g salate od miješanog povrća
Večera: 100g bijelog pilećeg mesa sa roštilja, 250g kuhanog povrća (tikvice, špinat, blitva) kriška integralnog kruha
Utorak
Doručak: šalica zelenog čaja, 150g sviježe cijeđenog soka od mrkve, šalica nemasnog jogurta, kriška integralnog kruha
Ručak: 200g zelene ili kupus salate, 70g tjestenine sa povrćem
Večera: manja porcija juhe od povrća, 80g kuhane šunke, 2 kuhana krumpira
Srijeda
Doručak: šalica kave, 2 integralna keksa
Ručak: 100g kuhane riže, 100g povrća na žaru, 150g kuhanog špinata, kriška integralnog kruha
Večera: 100g telećeg pečenja začinjenog sokom od limuna, 200g kuhane blitve, 3 integralna krekera
Četvrtak
Doručak: šalica kave od ječma, šalica nemasnog mlijeka sa 2 žlice muslina
Ručak: 80g tjestenina pomiješanih sa 50g tikvica poprženih u tavi sa glavicom crvenog luka, 200g salate od kuhanih krumpira i mrkve
Večera: omlet od 2 jajeta, 100g kuhanog špinata i 200g kuhanog povrća po želji, jedna kriška integralnog kruha
Petak
Doručak: šalica zelenog čaja, 4 integralna keksa
Ručak: 80g špageta sa školjkama, 250g zelene salate sa rajčicom začinjene origanom
Večera: 200g ribe sa grila, 200g miješanog kuhanog povrća (mrkva, krumpir i tikvice), kriška integralnog kruha
Subota
Doručak: šalica kave od ječma sa malo mlijeka, 2 kriške dvopeka sa medom
Ručak: 100 g tjestenina umaku od rajčice, 200g zelene salate
Večera: juha od povrća, 150g tunjevine iz limenke i 150g kuhanog špinata
Nedjelja
Doručak: šalica čaja i kriška torte
Ručak: 100g špageta sa pečenim plavim patlidžanom, 200g svježeg povrća (rajčica, mrkva i zelena salata)
Večera: 150g telećeg mesa sa roštilja začinjenog ružmarinom, 200g pirea od krumpira i 3 šljive.
Svakog dana za užinu konzumirati:
Prijepodnevna užina: porcija voćne salate  (po želji kombinirajte kivi, naranče, grejpfrut, maline, ananas) ili 2 krekera od integralnih žitarica, ili jabuka, ili čaša svježe cijeđenog soka od naranče ili grejpfruta
Popodnevna užina: šalica nemasnog jogurta ili čaša soka od rajčice ili porcija voćne salate od krušaka i malina ili 2 integralna keksa ili 100g ananasa.


Napomene:

Ova dijeta je namijenjena ženama koje žele da smršave u struku i gornjem dijelu tijela. Dnevni meni sadrži oko 1.300 kalorija, a za tjedan dana se može smršaviti od 1 do 2 kg,
 kao začin koristiti biljna ulja (od maslina, kukuruza, suncokreta ili soje) najviše 3 žlice dnevno i aromatične trave. Sol koristiti minimalno,
 piti najmanje 2 litra vode dnevno, po mogućnosti mineralne, negazirane.

 

Komentari (1)
Pitanje..
1Utorak, 02 Studeni 2010 20:01
Koliko dugo puta se moze ponavljati ova sedmica? Mogu li npr. 4 puta zaredom konzumirati ovu sedmicnu dijetu a da ne naskodim organizmu? Molim Vas za odgovor! Hvala!

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:50431 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:16078 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:4320 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:3799 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:5266 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:6267 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:4295 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:6052 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:1653 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:1329 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:3712 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu