Ispis

Redukcijska dijeta

Tijekom dijete u prehrani treba biti od 30 do 60 g masti i do 110 grama ugljikohidrata. Za sedam tjedana može se izgubiti oko 15 kilograma

Kod redukcijske dijete izbjegavaju se slatkiši te veće količine ugljikohidrata (kruh, riža, tjestenina, krumpir, pržena i masna jela). I naravno, šećer, pa sve namirnice, kompot, tursku kavu, čajeve i limunadu treba piti nezaslađene. Ne samo da će tako lakše topiti višak kilograma, već više vitamina i minerala iz tih napitaka ući u organizam. Prehrana zato sadrži više bjelančevina, balastnih tvari i vitamina, koji prividno zasite organizam. Tijekom dijete u prehrani treba biti od 30 do 60 grama masti i do 110 grama ugljikohidrata. Takvim omjerom za samo sedam tjedana možete se izgubiti oko 15 kilograma. I to bez da ugrozite zdravlje jer si ne uskračujute neophodne tvari.

MEĐUOBROK
Zelena salata, salata od radiča ili matovilca, rajčica, krastavac, cvjetača, kisela paprika, kiselo zelje, limunada, sok od naranče, voćni sok bez šećera, nemasno mlijeko, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, svježa paprika, čaj s limunom, kompot od svježeg voća, kava, nemasna salama, hrenovka.

PONEDJELJAK
DORUČAK - Čaj s limunom, vrhnje, 30 g crnoga kruha
RUČAK - Goveđa juha bez tijesta, kuhane mahunarke, kava
VEČERA - Juha od raznog povrća, tanka palačinka s limunom
UTORAK
DORUČAK- Bijela kava bez šećera, jabuka ili kivi ili ananas
RUČAK - Juha od špinata, pirjano zelje, krumpir, zelena salata
VEČERA - Sir liptauer, 30 g crnoga kruha, kruška ili jogurt

SRIJEDA
DORUČAK - Limunada, meko kuhano jaje, 30 g crnoga kruha
RUČAK - Juha od rajčice, tikvice, 30 g riže, zelena salata
VEČERA - Juha od kupusa, kompot od jabuka ili limunada

ČETVRTAK
DORUČAK - Šipkov čaj, 20 g maslaca, 30 g crnoga kruha
RUČAK - Juha od povrća, omlet, cvjetača i zelena salata
VEČERA - Kiselo mlijeko ili jogurt, 30 g crnoga kruha

PETAK
DORUČAK - Jogurt ili kiselo mlijeko, svježe voće ili voćna salata
RUČAK - Gusta juha od poriluka, umak od krastavaca s jajem
VEČERA -Salata sa sirom ementalerom, voćni jogurt ili voćka

SUBOTA
DORUČAK- Čaj kamilica limun, pržena rajčica, 30 g crnoga kruha
RUČAK - Juha od mesa, đuveč bez mesa, matovilac, jagode
VEČERA - Omlet od dva jaja, 30 g crnoga kruha, limunada

NEDJELJA
DORUČAK -Sok od rajčice, nemasni sir,30 g crnoga kruha
RUČAK - Juha od cvjetače, file oslića, salata od rajčice, paprika
VEČERA - Goveđa juha od kostiju s kuhanim povrćem, voće

Dijeta zabranjuje samo veće količine ugljikohidrata, poput kruha.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:109500 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:50890 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:6293 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:5316 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:7078 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:7664 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:5526 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:8501 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:3148 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:2519 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:5167 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu