Ispis

Dijeta s jabukama

Ova dijeta bazira se na jabukama. Sa nutricionističke točke gledišta, jabuke sadrže sve potrebne hranljive sastojke i omogućavaju lagano gubljenje težine. Također, odlične su za održavanje vitke linije – brzo zasite i hranljive su, a sadrže malo kalorija. Jedna jabuka srednje težine sadrži oko 80 kalorija i zadovoljava ne više od 4 do 5 posto dnevnih

energetskih potreba. Kalorije dolaze najprije iz šećera kojih ima 8-18 posto, u zavisnosti od vrste i uslova pod kojim je jabuka rasla. Zrela jabuka sadrži 84-88 posto vode i zato je dragocjena namirnica za vraćanje tekućine u organizam. Kiselkast ukus jabuke potiče od male količine organskih kiselina (0,25-0,5 grama na 100 grama jabuka), koje regulira bakterije crijevne flore.


PRVI DAN:

Doručak: manji komad pite sa jabukama i čaša obranog mlijeka
Međuobrok: jedna jabuka
Ručak: tvrdo kuhano jaje, porcija miješanog povrća kuhanog na pari i začinjenog žličicom maslinovog ulja, limunom, octom i začinima po želji; pola peciva, jedna jabuka
Užina: frape od jedne jabuke i sok
Večera: teleći odrezak na žaru ili pečen začinjen sa dvije žličice maslinovog ulja i začinima po želji; pire od jabuka (jedna jabuka kuhana i pasirana); pola nekog peciva.


DRUGI DAN:
Doručak: manji komad pite sa jabukama i čaša djelomično obranog mlijeka
Međuobrok: sok od jabuke
Ručak: bijelo meso, porcija miješanog kuhanog povrća začinjenog jednom žličicom maslinovog ulja, limunom, octom i začinima po želji; pola peciva ili paketić krekera, jedna jabuka
Užina: jedna pečena jabuka
Večera: riba po izboru s kukuruzom začinjena sa dvije žličice maslinovog ulja; salata od jedne mrkve, komorača, jedne jabuke i zelene salate začinjene žličicom maslinovog ulja, sokom od limuna i octom; pola peciva.


TREĆI DAN:
Doručak: nemasni jogurt od jabuke
Međuobrok: jedna jabuka
Ručak: tjestenina s umakom od rajčice, žličicom maslinovog ulja i dvije žlice ribanog sira; voćna salata od jedne jabuke i kivija poprskana limunom
Užina: jedna jabuka pečena u rerni
Večera: pečena svinjetina s umakom od jabuke: jabuke kuhate i pospete s malo soli, s vrlo malo šećera i ribanom korom dobro opranog limuna; porcija miješanog sirovog povrća začinjenog žličicom maslinovog ulja, limunom, octom i začinima po želji; pola peciva.


ČETVRTI DAN:
Doručak: nemasni jogurt od jabuke
Međuobrok: sok od jabuke
Ručak: kuhano svinjsko meso, jabuka izrezana na kriške i prelivena žličicom crvenog vina; miješano sirovo povrće na maslinovom ulju sa limunom, octom i začinima po želji; pola peciva
Užina: frape od jedne jabuke i iscijeđene naranče
Večera: lagani sir; porcija miješanog povrća na pari i začinjenog žličicom maslinovog ulja, limunom, octom i začinima po želji; pola peciva; jedna jabuka.


PETI DAN:
Doručak: mali komad savijače od jabuke i jedna čaša djelomično obranog mlijeka Međuobrok: jabuka
Ručak: pršuta; porcija miješanog povrća u salati začinjenog žličicom maslinovog ulja, limunom, octom i začinima po želji; pola peciva ili paketić krekera; jedna jabuka
Užina: jedna jabuka pečena u rerni – utažiti će glad i stvoriti će osjećaj sitosti
Večera: riba po izboru pečena u rerni začinjena sa dvije žličice maslinovog ulja; salata od jabuka isječenih na kriške i poprskanih limunom; pola peciva.
Ova dijeta sadrži samo 1.200 kalorija dnevno, a trebalo bi da je se pridržavate tjedan dana. Preporučuje se prije svega ženama, ali mogu da je prakticiraju i muškarci, s tim što će udvostručiti količinu kruha i povećati količinu tjestenina za 10 grama.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:50431 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:16078 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:4320 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:3799 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:5266 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:6267 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:4295 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:6052 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:1653 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:1329 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:3712 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu