Ispis

Drop 10 Diet

U poplavi različitih dijeta, autorica Lucy Danziger osmislila je jedinstveni koncept. On se uopće ne bazira na reduciranju hrane, nego samo na radikalnoj promjeni jelovnika.
O tome je objavila knjigu The Drop 10 Diet i glavne teze i upute izdvojila je za Huffington Post.
U mjesec dana možete izgubiti pet kilograma bez previše odricanja 
Veliki obrat doživjela je, kaže, kad je odbacila lošu i brzu hranu i odlučila se koncentrirati na kvalitetu – na namirnice koje pomažu vašem tijelu da troše masne rezerve i bude zdravije. Potpuno se prebacila na takvu prehranu i kad je shvatila da kilogrami nestaju i da se poslije nekog vremena ne vraćaju, znala je da je napokon izumila formulu. 
Tajna uspjeha je jesti tzv. 'superhranu' – i to za svaki obrok koliko god želite, ali isključivo namirnice za koje je znanstveno dokazano da pomažu poticanju rada metabolizma (proteini i neke zdrave masnoće) i otapaju masne naslage struka i trbuha (tu je ključ kalcij).
Ako se držite superhrane, za malo više od mjesec dana možete izgubiti pet kilograma, a pritom biti siti i zadovoljni. Uz sve, imate više energije, manje ste podložni stresu, i imate ojačanu radnu energiju, jer se hranite najboljim gorivom koje Majka Zemlja može ponuditi. Takvih je namirnica oko 30, uključivo i neke koje uopće ne djeluju dijetalno – kao što je nemasni odrezak – njegovi proteini pomažu gradnji mišića, pa vaše tijelo u tom procesu gubi puno kalorija i dok sjedite i ovo čitate.
Evo deset osnovnih savjeta na kojima se zasniva ova metoda.
1. Obuzdajte gladne oči
U ljudskoj je prirodi da pojedemo se što nam je servirano (ili smo sami sebi servirali), uvijek trpamo u sebe dok tanjur nije prazan. Na primjer, kada su istraživači Sveučilišta u Pennsylvaniji poslužili ispitanicima standardne porcije kroz 11 dana, a nakon toga su ih pojačali za 50 posto, dodajući im 423 kalorije dnevno. I ljudi bi sve pojeli. Ako imate problema s 'gladnim očima', pokušajte s manjim posuđem. Na manje tanjure stane manje hrane. Ako ni to ne pomaže, mjerite porcije žlicama i šalicama. Jest da je gnjavaža, ali štiti od neželjenih kilograma.
2. Ne tražite bolje raspoloženje u hladnjaku
Ključno je razdvojiti prehranu od emocija. Ako u sebe trpate velike količine hrane da bi suzbili stres, bit će teško ponovo uspostaviti kontrolu. Zato morate pronaći način da svoje raspoloženje regulirate na druge načine, nikako hranom. Potražite na internetu vježbe za meditaciju ili tehnike disanja, kada imate emocionalnih problema nazovite dobrog prijatelja i otvorite dušu, krenite u šetnju… što god! Ali pripremite plan kako ćete reagirati u kriznim situacijama, bez da posegnete u hladnjak.
3. Držite se kuhinje
S vremena na vrijeme možete jesti vani. Ali da biste imali bolju kontrolu nad namirnicama koje unosite u sebe, nužno je da hranu spremite sami. Ako radite, pokušajte spremati obroke koje nosite na posao. Kuhajte navečer da biste imali za sutra. Dok čistite kuhinju nakon obroka, pripremite hranu koju ćete pojesti od ostataka obroka.
4. Planirajte jelovnike, radite spiskove za kupovinu i kupujte unaprijed
Ovo se posebice odnosi na one periode kada ste vrlo zaposleni, nemate vremena za osmišljavanje prehrane i padate u napast da naručite pohani odrezak i pržene krumpiriće. Što se bolje pripremite i opskrbite zdravim namirnicama, veće su šanse da nećete zabludjeti u krivom smjeru. Također, nas je mozak racionalniji kada mora donijeti odluke o budućnosti, tako ukazuje studija koju su proveli na Harvardu. Istraživanje pokazuje da su oni kupci koji nabavljaju namirnice barem pet dana unaprijed u pravilu odabiru mnogo zdraviju hranu od oni koji kupuju u zadnji čas. Pravite spiskove za kupovinu i odlučujte o svakodnevnim jelovnicima tjedan dana unaprijed. I nemojte spremati kupone koji reklamiraju dostavu pizze.
Zdravu hranu stavite na vidljivo mjesto
5. Neka zdrava hrana bude vidljiva
Ako vam se učestalo događa da zaboravite voće i povrće koje ste spremili u donje ladice hladnjaka, pomaknite ih prema vrhu. Smjestite ih na središnje police, tako da ih ne možete ne vidjeti. Također, napravite zalihe orašastih plodova i drugih zdravih grickalica i smjestite ih na neku policu koju često koristite. Veće su šanse da ćete jesti ono što vam je često pred očima.
6. Uklonite iz ormara velike brojeve
U ormaru imate toliko različitih konfekcijskih brojeva da možete opskrbiti cijelu trgovinu? Isprobajte i proberite odjeću koja vam trenutno dobro pristaje, sklonite široku i prostranu odjeću koju ste kupili kada ste bili deblji ili ste je kupili 'za svaki slučaj'. Ne sumnjajte u svoje nove navike i odlučnost da ih se pridržavate. Uvjerite sebe da možete držati kilograme pod kontrolom, a onda se toga doista pridržavajte.
7. Zauzdajte rast kilograma prije nego li krene
Premda se ponekad čini da smo preko noći nabacili 3 ili 5 kilograma, u stvarnosti naša težina raste dekagram po dekagram. I što više brinete o svome tijelu, manje su šanse da će vas rast težine nenadano snaći. Dok ste bili na dijeti, vjerojatno ste se redovito vagali – nastavite s tom navikom. Obavezno jednom tjedno, uvijek u isto vrijeme dana, stanite na vagu bez ičega na sebi. Na ovaj način držat ćete težinu pod kontrolom, na vrijeme ćete saznati za novostečene kilograme i tako ćete se motivirati da jedete zdravo.
I to stvarno pali! Žene koje su smanjile težinu dijetama imale su znatno manji postotak 'povratka na staro', ako su se redovito vagale u periodu od 18 mjeseci nakon završetka dijete – tako barem kaže istraživanje The New England Journal of Medicine, a prenosi ga Huffington Post. Ipak, ne treba paničariti zbog svakog novog dekagram. Od tjedna do tjedna, težina može varirati gore-dolje, a razlog za akciju jest uočite li trend stalnog rasta kroz nekoliko tjedana.
8. Test trapericama
Vaganje je korisno, ali jezičac na vagi ne smije biti jedini kriterij procjenjivanja vašeg uspjeha. Odjenite jednom tjedno svoj omiljeni par uskih hlača. Ovo je posebice važno ako inače nosite udobne široke hlače ili udobnu haljinu. No, važno je svako toliko suočiti se s istinom, a uske traperice nepogrešivo će vam reći kako stvari stoje…
9. Unos i potrošnja kalorija – budite realistični
Većina ljudi loše procjenjuje koliko kalorija unosi pojedinim obrokom. Istom logikom, najčešće precjenjujemo koliko ćemo kalorija izgubiti pojedinom vježbom. Posljedica jest da nakon vježbanja često gubimo osjećaj samokontrole i dopuštamo si da jedemo više. Efekti izostaju, ne gubimo kilograme.
Mali trik: nemojte odoka procjenjivati kalorijske vrijednosti, nego ih provjerite. Također ne bi bilo loše da si zadate prekoredni trening mjesečno, kao kompenzaciju za krive kalorijske procjene, a ne kao ispriku da pojedete još jedan kolač.
10. Uključite mozak
Odbaciti lošu hranu i zamijeniti je superhranom – ključ uspjeha u toj operaciji zapravo je u tome kako razmišljate o hrani. Uvijek imajte na umu da imate mogućnost izbora namirnica koje stavljate u usta, i ne zaboravite ove jednostavne savjete:
Pauzirajte
Prije nego li zgrabite još jedan kolač ili skrenete u pekarnu da kupite pecivo premda niste gladni, zastanite i nekoliko puta duboko udahnite: razmislite zašto to radite. Jeste li doista gladni? Hoće li vas to što jedete doista usrećiti? Je li kratko zadovoljstvo vrijedno suvišnog šećera, masnoća, kalorija? Ponekad vam tih nekoliko trenutaka promišljanja dodatno snaži volju.
Odvojite misli od hrane
Budite kreativni u izmišljanju načina kako da zaobiđete iskušenja i odolite grickanju, međuoborcima i drugim iskušenjima. Razmišljanje o nečem drugom može pomoći da odagnate misli o hrani. Zaigrajte neku kratku igru na svom telefonu. Igrice poput pasijansa aktivirat će vaš mozak i skrenuti tok vaših misli od hrane.
A sada, hrabro naprijed: jedite, pijte i budite vitki. Znate sve što treba znati da biste isklesali svoju vitku liniju i pronašli novi polet i životnu energiju.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:50431 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:16078 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:4320 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:3799 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:5266 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:6267 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:4295 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:6052 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:1653 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:1329 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:3712 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu