Ispis

Ubrzana dijeta

Tajna ove dijete je u pravilnom kombiniranju namirnica, čime se ubrzava metabolizam
Umjesto da tragate za tajnim receptom za brzo mršavljenje, otkrijte prirodne mehanizme svog organizma i započnite borbu sa suvišnim kilogramima. Za početak imajte na umu da će masti početi da se tope čim smanjite unos ugljikohidrata.
Sljedeće važno pravilo glasi: ne kombinirajte proteine i ugljikohidrate u istom obroku. Organizam ih različito probavlja,  zbog čega dolazi do obilatog lučenja inzulina, hormona koji utiče na debljanje.
Tajna je, dakle, u pravilnom kombiniranju namirnica. Za svaki obrok odaberite namirnice iz grupe proteina ili ugljikohidrata i kombinirate ih s namirnicama iz neutralne grupe.

Manje kruha i kolača
U tjednu u kojem počinjete dijetu trebalo bi da uzimate manje od 20 grama ugljikohidrata dnevno i mnogo proteina. Vaše tijelo će proizvoditi manje inzulina, razmjena materija se polako ubrzava, a napadi gladi se smanjuju.
U naredna dva tjedna postepeno povećavajte unos ugljikohidrata. U drugom tjednu dnevno uzimajte do 30 grama ugljikohidrata, a u trećem tjednu do 60 grama. Na taj način se ubrzana razmjena materija ustaljuje, uspostavlja se ravnoteža vrijednosti inzulina, a organizam intenzivno sagorjeva nagomilane masti.
U četvrtom tjednu unosite više ugljikohidrata, ali vodite računa da vam se u istom obroku ne potkrade neka namirnica iz grupe proteina.

Začini ubrzavaju sagorijevanje kalorija
Idealno bi bilo da tokom dijete dnevno imate pet obroka, da jedete polako i da dugo žvačete hranu, jer će vas to brže zasititi.
Evo još nekih savjeta koji će vam pomoći da brže stignete do željene težine.
- Za večeru što češće jedite namirnice iz grupe proteina jer one ubrzavaju razmjenu materija.
- Upotrebljavajte što više začina jer eterična ulja ubrzavaju probavu i potiču razmjenu materija. Najviše će vam koristiti ljuti začini.
- Odreknite se alkoholnih pića jer su kalorična i blokiraju sagorijevanje masti.
- Svakog dana šetajte se najmanje pola sata i ubrzati će te potrošnju kalorija i razmjenu materija. Ujedno ćete biti bolje raspoloženi i nećete posezati za grickalicama.

Namirnice bogate proteinima
Meso: sve vrste kuhanog i pečenog mesa, gril piletina
Mesne prerađevine: kuhana kobasica, kuhana šunka
Riba i morski plodovi: sve vrste ribe, rakovi, škampi, školjke…
Mlijeko i mliječni proizvodi: sve vrste sira sa 60 posto masti, sve vrste mlijeka
Voće: ananas, jabuka, breskva, maline, kupine, kruška, mandarina, trešnja, kivi, mango, nektarina, naranča šljiva, grožđe, limun
Napici: voćni čaj, voćni sok, suho vino, šampanjac
Ostalo: jaja, ocat, proizvodi od soje, sok od paradajza

Namirnice bogate ugljenim hidratima
Proizvodi od žita: pahuljice, griz, brašno, musli, riža, kruh, škrob, kolači, keks, tjestenina
Krumpir: kuhan, pečen, pomfrit, knedle, valjušci
Voće i povrće: banane, sušeno voće, sušene gljive, rajčica, artičoke
Zaslađivaći: voćni šećer, žuti šećer, med, bijeli kristal šećer
Pića: pivo, slatko bijelo vino, liker, zaslađena limunada

Neutralna grupa namirnica
Povrće: plavi patlidžan, avokado, zelena salata, karfiol, brokula, grašak, krastavac, bundeva, kupus, mrkva, paprika, gljive, cikla, špinat, rajčica, luk, tikvice
Masti: maslac, mast, margarin, ulje
Mliječni proizvodi: kefir, jogurt, kiselo mlijeko, mileram, mlijeko za kavu, sve vrste sira sa više od 60 posto masti, mozzarela, parmezan…
Meso i mesne prerađevine: sušena kobasica, salama, šunka…
Riba: svježa i marinirana riba, dimljena pastrva, bakalar, tunjevina…
Ostalo: začini, biljni začini, proizvodi za želiranje, kvasac, kokosovo mlijeko, sirutka, borovnica, sjemenke, koštunjavo voće (osim kikirikija), jabukov ocat, masline
Komentari (1)
kk
1Srijeda, 07 Listopad 2009 19:00
ovo baš nije neki način

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:94380 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:39725 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:5548 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:4623 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:6341 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:7089 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:4935 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:7519 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:2569 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:2020 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:4534 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu