Ispis

Francuska dijeta

Samo jedna od četiri žene sretna je s vlastitom kilažom, a barem svaka peta je u nekom trenutku na dijeti. Francuskinje već 10 godina uživaju na režimu prehrane koji garantira trajni gubitak kilograma.
Čuli ste za Dukan dijetu, veliku francusku tajnu vitkosti? Osmislio ju je poznati nutricionist dr. Pierre Dukan i francuskoj javnosti predstavio još prije 10 godina. Danas više od 1,5 milijuna Francuskinja kune se da dijeta ima dramatične i dugoročne rezultate.
Ove dijete se drže i zvijezde kao što su Gisele Bundchen i Jennifer Lopez koje je također namamio slogan - jedite što želite i trajno smršavite.
Dukan dijeta su zapravo četiri vrlo različita programa prehrane koji slijede jedan za drugim. Na početku odmah dođe do naglog gubitka kilograma, a zatim slijedi jednostavan režim realne prehrane koji sprečava povratak kilograma.
Ključni element koji povezuje sva četiri stupnja je dan u tjednu u kojem ne jedete ništa nego samo proteine. Zar to nije Atkinsov princip? Dukan dijeta je vrlo različita. Zbog velikog unosa proteina tad se treba piti 3 litre vode na dan. No treba se kloniti maslaca i ulja koji su temelji Atkinsonove dijete.
Dr. Dukan kaže da je na ideju o niskomasnoj dijeti s jednim danom u kojem se jedu samo proteini došao nakon što ga je prijatelj molio da mu osmisli prehranu za mršavljenje koja mu neće uskratiti meso.
"Rekao sam mu da u sljedećih 5 dana ne jede ništa nego proteine i pije samo vodu, a kad se vratio zamolio me da se izvaže jer misli da je njegova vaga pokvarena," rekao je. Oboje su se šokirali vidjevši da je izgubio čak 4,5 kilograma. Čovjek je ostao na planu prehrane i sljdećih 5 dana i izgubio nešto više od 2,5 kilograma.
Sljedećih 35 godine dr. Dukan je eksperimentirao i istraživao principe prehrane kako bi usavršio diejtu koja daje dobre rezultate. "S godinama mi je postalo jasno da zbrajanje kalorija ne pomaže - naš mozak ne radi na tom principu. To zahtjeva zbrajanje, doziranje i porcije no tvroci ovakvih režima nisu uračunali da ga trebaju provoditi ljudi od krvi i mesa, puni emocija i instinkta. da oni s najvećim motivom bi mogli ovako izgubiti kilograme no većina će ih opet vratiti," kaže dr. Dukan.
Smatra da je dr. Atkins pogriješio skinuvši tabu s masnoća što je omogućilo njihov neumjereni unos, a to je po njegovom mišljenju dugoročni zdravstveni rizik.
Kod dijete dr. Dukana bitno je što vas u trenutku kad uspješno skinete kilograme ne ostavlja same i ne prepušta inače neizbjeđnom povratu kilograma. "Liječnici smatraju da je njihov posao gotov kad smršavite no vrlo je neugodno i neetično šest mjeseci aksnije suočiti se s istim pacijentom koji je povratio stare i dobio nove kilograme. Nisam mogao odoljeti ideji da osmislim dijetu koja će trajati cijeli život," kaže dr. Dukan.
No to je nemoguća ideja jer je hrana preveliki užitak? Na tu kartu igra dr. Dukan koji s vremenom u dijetu uvodi ključne elemente zdrave prehrane. Ovo je pažljivo osmišljeno kako bi nakon skidanja masnih rezervi spriječili osvetu koju vam namjerava priprediti metabolizam. Pratite li i naknadne faze plana doći ćete do zdravog i normalnog režima, s jednom iznimkom, morate pristati na jedan dan samo na proteinima - bez voća i povrća ili nekih drugih namirnica. Dukan preporuča četvrtak - svaki tjedan do konca života - i to je ključno za mršavljenje.
"Jedan dan na proteinima omogućit će gubitak od nekig 600 do 900 grama tjedno što će korigirati ako ponekad pretjerate drugim danima," kaže dr. Dukan.
Dukan dijeta počinje s kratkom i oštrom fazom napada na masno tkivo u kojoj se jede samo proteini - meso, riba, jaja i nemasni mliječni proizvodi. Većina će u ovih prvih pet dana izgubiti 3 ili više kilograma. Tijekom ove prve faze nije dobro baviti se tjelovježbom.
Tijekom dijete svaki dan ćete moći uživati u ugljikohidratima u formi jedne žlice zobenih mekinja. Zobene mekinje bogate su šećeom i proteinima no najvažnija su vlakna koja apsorbiraju vodu iz želuca i dobiju 20 posto veči volumen. Ovo vam pomaže da se osjećate siti, a dobro je i za srce, zdravlje općenito i uklanjanja zatvora koji se može pojaviti u ranoj fazi dijete.
Prije dijete trebate razmisliti koja je vaša idealna težina i sukladno s tim provoditi tri, četiri, pet ili više dana prvotne faze napada - no ne više od 10 dana. Želite li smršaviti šest kilograma dva ili tri dana prvotne proteinske faze bit će dovoljna, no ako trebate smršaviti 12 ili više kilograma petodnevna faza s proteinima dat će najbolje rezultate. Za one koji trebaju skinuti oko 2 do 3 kilograma bit će dovoljno i jedan dan početne faze.
Kratkoročna proteinima bogata prehrana uklonit će višak vode iz tkiva, ugasiti apetit ( jedete li samo proteine tijelo pproizvodi stanice koje smanjuju apetit ) dok se istovremeno ne oštećuju mišići i sjaj kože. Proteini su relativno male kalorijske vrijednosti - u usporedbi s masnoćom i mnogim ugljikohodratima - a zbog kompleksne strukture teže ih je probaviti. Zbog toga ćete sagorjeti više kalorija probavljajući proteine nego bilo koju drugu hranu. Gubitak kilograma je neizbježan i brz.
Nakon jednog do 10 dana početne faze dolazimo da lakše faze. Uz proteine jede se i povrće i to koliko god želite. Obrok možete početi salatom ili juhom, zatim pojesti meso ili ribu uz prilog od ukusnog povrća.
Jednom kad dosegnete svoju željenu kilažu - ili onu koju vam prporuča plan prehrane - počinje faza konsolidacije kad se uvodi i voće, kruh, sir te hrana puna škroba poput tjestenine. Potiče vas se čak da tjedno imate dvije potpuno neogranične gozbe s alkoholom, maslacem, kruhom, čokoladom...što god volite.
Ove dvije gozbe dijeta može podnijeti, a i liječnik vam je toplo preporuča zbog psihičke stabilnosti i trajnog očuvnja kilograma.
U ovoj fazi kilogrami se ne gube ali se niti ne dobivaju.
A kad se kilogrami ustale svakog četvrtka držite se proteina i vode.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:106385 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:47932 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:6157 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:5202 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:6968 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:7561 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:5410 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:8324 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:3053 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:2434 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:5052 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu