Ispis

Češnjak i tinktura od češnjaka

Češnjak je nekada bio zaštitno sredstvo protiv “zlih duhova” i drugih “nevidljivih opasnih sila”. Danas je priznat kao jedan od najboljih prirodnih antibiotika, preventivno sredstvo i čaroban lijek za sve. Jedina negativna nuspojava je njegov karakterističan i prodoran miris, a koji se može izbjeći ako se istodobno sa češnjakom jede crveno zelje ili svježi peršin

Češnjak ili bijeli luk (Allium sativum) je začinska biljka iz roda lukova, a ima karakterističan i prodoran miris koji potječe od alicina, mirisnog sastojka koji djeluje kao antibiotik. Priča o češnjaku i njegovim ljekovitim svojstvima započela je oko 1500 godina prije Krista. Već tada jedan egipatski medicinski papirus navodi recepte s češnjakom protiv 22 zdravstvene poteškoće kao što su glavobolja, grlobolja i fizička slabost. Starorimski pisac Plinije u svojoj knjizi navodi više od 60 bolesti koje se mogu liječiti češnjakom, kao npr. želučane i crijevne tegobe, čir na želucu, astma, reuma, hemoroidi, tumori i sušica.

 

Na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, mast i oblozi od češnjaka bili su “omiljeno sredstvo” protiv tuberkuloze. U Prvom svjetskom ratu češnjak se koristio za liječenje tifusa i dizenterije, a u Drugom svjetskom ratu britanski su liječnici njime uspješno liječili gnojne i zatrovane rane pa čak i gangrene.

Danas o češnjaku postoje mnogobrojni znanstveni dokumenti, a istraživanja su pokazala da češnjak sadrži više od 100 aktivnih tvari kao i mnoge tvari koje znanost još uvijek nije sasvim istražila. Jedno je ipak sigurno: češnjak sadrži moćne spojeve koji, čini se, usporavaju srčana i krvožilna oboljenja, štite od srčane i moždane kapi, smanjuju rizik od raka te zaustavljaju širok spektar infekcija.

Nikada nije kasno početi uzimati češnjak kao preventivno ili ljekovito sredstva. Da bi ubijao bakterije, jačao imunitet pa čak i štitio od raka, najbolje je uzimati sirovi češnjak. Kuhani češnjak također ima ljekovito djelovanje, ali sirovi je mnogo djelotvorniji. Ljekovito djelovanje češnjaka potvrdila su mnogobrojna znanstvena istraživanja, u kojima je dnevni unos češnjaka u prahu iznosio 900 mg. Upravo zbog toga se preporuča svakodnevno uzimanje 2-3 češnja češnjaka. Ako se češnjak koristi kao začin jelima, jelima ga treba dodavati pred sam kraj kuhanja jer na taj način ostaje sačuvana većina njegovih ljekovitih tvari.

Antikancerogeno djelovanje češnjaka

Češnjak sprječava nastanak slobodnih radikala koji su uglavnom uzrok kancerogene degeneracije stanica. Premda se tijekom nekih znanstvenih istraživanja češnjak pokazao kao sredstvo koje djelotvorno uništava stanice tumora, ta metoda je još uvijek u fazi istraživanja.

Tinktura od češnjaka
Potrebni sastojci:
  • 1 glavica češnjaka
  • 1 dl 70%-tnog alkohola
  • 2 žlice šećera / 2,5 dl vode
Priprema i upotreba:

Češnjak očistiti, zgnječiti i preliti alkoholom. Nakon što zatvoreno odstoji 8 dana, alkohol procijediti a češnjak dobro protisnuti. U tekućinu dodati dvostruku količinu šećernog sirupa, tinkturu uliti u bocu, zatvoriti i dobro protresti. Uzimati 3 puta na dan po 1 čajnu žličicu tinkture, prije jela.

Sve o kuri češnjakom za srce i krvne žile pročitajte na http://www.ljekovite-biljke.hr/lijecenje/kura-cesnjakom-za-zdravo-srce-i-krvne-zile/, a kojih deset tegoba možete liječiti češnjakom pročitajte na http://www.ljekovite-biljke.hr/lijecenje/10-tegoba-kod-kojih-pomaze-cesnjak/

 

www.ljekovite-biljke.hr

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:81006 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:32751 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:5193 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:4358 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:6030 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:6830 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:4736 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:7046 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:2268 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:1805 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:4281 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu