Ispis

Išijas – bolna upala velikog živca

Išijas je oboljenje velikog živca noge, a može se javiti ili kao jaka bol ili kao upala živca. Kako bi se bol smanjila i upala živca smirila, na bolna mjesta treba stavljati vruće biljne obloge, a uz svakodnevnu masažu biljnim uljem ili biljnom rakijom, treba što češće primjenjivati i biljnu kupku. Osim toga, u organizam treba unositi i što veću količinu vitamina B1

Neuralgija je jaka, grčevita i teško podnošljiva bol u području pojedinog živca, a može se javljati povremeno, u napadajima, ili može biti manje-više stalno prisutna. Uzroci neuralgija mogu biti različiti, a najčešći uzrok je upala živca. Razvoj neuralgije je nepredvidljiv i ovisi o uzroku bolesti. Neuralgije čiji je uzrok donekle poznat nestaju ili se barem smanjuju ako se ukloni uzrok. Ali, postoje neuralgije kod kojih je pravi uzrok nepoznat, a takve neuralgije su učestale i vrlo otporne na razne načine liječenja.

 

Najčešća neuralgija

Jedna od neuralgija čiji je pravi uzrok nepoznat je išijas, a koji je istovremeno i jedna od najčešćih neuralgija. Išijas je oboljenje velikog živca noge ili ishijatikusa, a može se javiti ili kao jaka bol ili kao upala živca. Išijas se često javlja kod prehlade, upale u zdjelici i bolesti kralješnice, a najčešće zbog pomanjkanja vitamina B1 u organizmu. Vitamin B1 je vitamin živaca za kretanje te njegov nedostatak uzrokuje upale mnogih ili pojedinačnih motoričkih živaca, a najčešće velikog živca noge.
Prvi znak išijasa je jaka bol u križima i stražnjoj strani noge, a najčešće se javlja iznenada kod određenog pokreta tijela. Bol je često tako jaka da bolesnik mora nepomično ležati. Bol može biti i blaža, ali bolovi se pojačavaju pri hodanju, stajanju, saginjanja, kihanju, kašljanju te bilo kojem jačem tjelesnom naporu.
Kod išijasa, bol zahvaća stražnju stranu natkoljenice i potkoljenice, a često se širi i prema stopalu. Zbog bolova i u stopalu, bolesnici najradije leže, a dok hodaju štede bolesnu nogu. Uslijed nepravilnog držanja tijela, malo-pomalo dolazi do iskrivljenja kralješnice ili skolioze. Osim boli, kod išijasa se javljaju i druge smetnje, kao npr. mlohavost i smanjenost obujma mišića, smetnje osjeta, oslabljeni ili nestali refleksi, a kod težih išijasa i oduzetost stopala.

Liječenje išijasa

Išijas je dugotrajna bolest koja se često vraća. Bol je za bolesnika vrlo neugodna i vezuje ga tjednima za krevet, a u teškim slučajevima išijasa čak i mjesecima. Liječenje išijasa ovisi o uzroku bolesti, a sastoji se ponajprije u ublažavanju boli i smirivanju upalnog procesa. Osim uzimanja sredstva protiv bolova i velike količine vitamina B1, za liječenje išijasa i ublažavanje popratnih tegoba primjenjuju se kupke, masaža i grijanje.
Poznato je da su vruća voda i vrući oblozi vrlo djelotvorno sredstvo protiv boli i upale živca kod išijasa, a njihovo djelovanje možemo još pojačati primjenom odabranog ljekovitog bilja. Kako bi se bol smanjila i upala živca smirila, na bolna mjesta treba stavljati vruće biljne obloge, a uz svakodnevnu masažu biljnim uljem ili biljnom rakijom, treba što češće primjenjivati i vruću biljnu kupku.
Osim vanjske primjene ljekovitog bilja, potrebno je i čišćenje organizma od otrova i štetnih tvari. Kako bi se tijelo i krv dobro pročistili, u proljeće treba držati kuru s gorkim biljem, a potom post s voćnim sokovima i sokovima od povrća. Osim toga, treba pripaziti na način prehrane kako ne bi ponovno došlo do pomanjkanja vitamina B1 u organizmu, a što je jedan od najčešćih uzroka išijasa.

Divlji kesten (Aesculus hippocastanum)
Tinktura od svježih sjemenki divljeg kestena, skupljenih u jesen kad otpadaju s drveta, smiruje bol kod akutne upale velikog živca noge tj. napada išijasa.
– Sjemenke divljeg kestena oguliti, sitno narezati te preliti vrućim 70%-tnim alkoholom. Nakon što zatvoreno odstoji 7-10 dana, tinkturu procijediti. Za vrijeme akutnih napada uzimati 3 puta na dan po 1 čajnu žličicu tinkture umiješane u malo vode.

Kupus
Redovito uzimanje veće količine salate od sirovog svježeg ili sirovog kiselog kupusa smanjuje bol i upalu velikog živca noge. Protiv boli pomaže i vrući oblog od mljevenih listova kupusa i gorušice u prahu.

Češnjak
Protiv jakih bolova kod išijasa pomaže mlijeko od češnjaka, ali treba uzimati najmanje 2 dl mlijeka dnevno tijekom 7 dana.
– 10 češnja češnjaka samljeti i iscijediti sok. Sok umiješati u 2-3 dl mlijeka te uzimati u gutljajima tijekom dana.

Trula jabuka
Stari narodni lijek kod napada išijasa je oblog od trulih jabuka. Osim što smanjuju bol, trule jabuke smiruju upalu velikog živca noge.
– Trule jabuke samljeti te u debelom sloju staviti kao oblog na bolni dio tijela. Sve omotati pamučnom, a preko toga vunenom tkaninom, t e ostaviti da djeluje preko noći. Ujutro, nakon skidanja obloga, nogu dobro izmasirati, a potom oprati mlakom vodom.

Ležaj od sijena ili svježeg lišća breze
Jedan od prastarih načina liječenja neuralgija te bolesti kostiju i zglobova je spavanje u sijenu ili na svježem lišću breze. Sijeno i lišće breze pospješuju jako znojenja, a putem znoja iz tijela se izlučuju štetne tvari. Narodna medicina tvrdi da nakon 3-5 tako provedenih noći, bolovi nestaju, upala se smiruje te bolest nestaje.

Što još pomaže kod išijasa?

Hren
Vrući oblog od meda i mljevenih listova hrena.

Jarebika (Sorbus aucuparia)
Vino od boba jarebike.

Kopriva
Vruća kupka od listova koprive, vrući oblog od mljevenih listova koprive te uzimanje čaja od listo-va i sjemenki koprive.

 

Komentari (4)
Bol isijasa
4Subota, 15 Srpanj 2017 05:44
Meli
Molim vas ako mi mozete dati broj ili na koji nacin da dodjem do Tomislav Gasic?Hvala vam unaprijed
Ima leka za isijas
3Subota, 27 Svibanj 2017 15:10
Ambulena
Drugi put u zivotu sam osetila isijadicni bol stim da je ovaj put bilo mnogo gore i nista nije pomagalo puna dva meseca sam bila mepokretna od bolova u lumbalnom delu ledja i sa isijasom na obe noge.Otosla sam kod dr. Tomislava Gasica u Prijedor i posle 50 minutnog tretmana stala sam na noge bez bola i u ledjima i u nogma evo mesec dana proslo od tretmana ja se osjecam odlicno ni b od bola.
Išijas forum
2Ponedjeljak, 30 Siječanj 2017 13:56
Vito
Ja sam bio kod svog fizijatra i jedino što mi je pomoglo je terapija strujom, bio sam nekoliko puta na masaži. A umjesto čistog b vitamina mi je preporučio Kurkumavital od Qlabosa i mogu reći da sam se preporodio
dijeta.hr ljekovito-biljke
1Subota, 16 Srpanj 2016 12:02
Nejra
Ovo je jako dobro.Moja nana je probala koprivu i hren i jako joj je pomoglo.
Pozz od Nejre

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:101447 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:44030 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:5923 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:4997 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:6747 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:7387 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:5217 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:7949 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:2864 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:2282 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:4841 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu