Ispis

Neplodnost, pomoć iz prirode

Milijuni ljudi diljem svijeta pogođeni su neplodnošću. Prema nekim procjenama, 15% parova u zapadnim zemljama ne uspijeva začeti dijete, a uzroci za to su različiti. Osim klasičnih metoda, u liječenju neplodnosti važnu ulogu igraju i jednostavne promjene u načinu života kao i optimističan stav prema problemu. Vrlo učinkovitima pokazale su se i neke terapije ljekovitim biljkama

 

Neplodnost je problem koji ljude pogađa još od pamtivijeka. Sjetimo se samo biblijske priče o Abrahamu čija je žena Sara začela tek u poznijoj dobi. Usprkos zavidnom napretku koji je medicina postigla od tih davnih vremena, neplodnost je ostala problem s kojim se, kako u svijetu tako i kod nas, bori relativno velik broj parova. Kako od ovog problema nisu pošteđene niti zvijezde, nemali je broj slavnih parova koji se uz pokušaje ostvarivanja biološkog roditeljstva odlučio i na posvojenje djeteta, a o mukotrpnom putu kojim su prošle prije nego što su postale majke svjedoče i poznate glumice poput Brooke Shields, Kate Winslet ili Emme Thompson.

 

 

Sam pojam neplodnosti podrazumijeva da žena niti nakon dvije godine normalnog spolnog života ne uspijeva zatrudnjeti. U nekim slučajevima neplodna je žena, u nekima muškarac, a rjeđe se razlozi što ne dolazi do trudnoće nalaze kod oba partnera. Obično se smatra da je žena “kriva” za neplodnost, međutim – sposobnost muškarca za snošaj ne znači da on može i oploditi. Budući da je utvrđivanje sposobnosti muškarca da oplodi mnogo jednostavnije nego utvrđivanje neplodnosti kod žene. preporuča se da se kod sumnje na neplodnost uvijek prvo pregleda muškarac.

 

Uzroci neplodnosti

 

Da bi se neplodnost mogla uspješno liječiti, važno je najprije utvrditi čime je uzrokovana. Zagađenje okoliša, nepravilna prehrana, pretjerano konzumiranje alkohola, pušenje te stresne situacije u obitelji i na poslovnom planu samo su neki od vanjskih čimbenika koji pogoduju neplodnosti kod žena i muškaraca. Neplodnost mogu dakako uvjetovati i psihološki uzroci što potvrđuju brojne trudnoće koje su nastupile nakon posvojenja djeteta.

 

Neplodnost kod žena

 

Uzroci neplodnosti kod žena mogu biti zaista različiti. U najčešće organske uzroke neplodnosti ubrajaju se hormonalni poremećaji, policistični jajnici, endometrioza, priraslice, anomalije maternice, neprohodnost jajovoda kao posljedica neliječenih upala, a vrlo često i endometrioze, nepravilnosti ciklusa, endokrinološke bolesti poput bolesti štitnjače ili nadbubrežne žlijezde, spolno prenosive bolesti poput klamidije ili gonoreje, imunološka nepodudarnost između žene i sperme muškarca, kronične bolesti kao što su astma, dijabetes ili rak, te još neka druga stanja i bolesti.

 

Neplodnost kod muškaraca

 

Neplodnost kod muškaraca najčešće uzrokuje znatno smanjen broj spermija u sjemenoj tekućini, nenormalna struktura spermija, slaba pokretljivost ili pak potpuna nepokretljivost spermija. Osim toga, uzroci neplodnosti kod muškaraca mogu biti upale, preboljeli zaušnjaci (mumps), endokrinološke bolesti, šećerna bolest, ozljeda zdjelice i mnogi drugi.

 

Pretrage za utvrđivanje neplodnosti

 

U osnovnu pretragu za ispitivanje plodnosti muškarca ubraja se ispitivanje pokretljivosti spermija.Ako je ovaj nalaz ili spermogram uredan, može se obaviti pregled vaginalnog sekreta nakon ranojutarnjeg odnosa i tako utvrditi pokretljivost spermija. Pregled žene obavezno obuhvaća ginekološki pregled, PAPA test i ultrazvučni vaginalni pregled maternice i jajnika. Nakon toga, vrše se razne pretrage ovisno o osnovnim nalazima. Obično je potrebno potvrditi postojanje uredne ovulacije, pa se žena naručuje na posebni ultrazvučni pregled u danima kada se ovulacija očekuje. Od ostalih pretraga još je važan nalaz tzv. dijagnostičke laparaskopije, pri čemu se utvrđuje stanje ginekoloških organa, te najvažnije – prohodnost jajnika.

 

Plodni dani

 

Žena najčešće može zatrudnjeti samo u sredini ciklusa. Njezin jajnik stvara samo 12-13 zrelih jajašca tijekom jedne godine, a svako od njih je sposobno za oplodnju oko 24 sata. Začeće se može olakšati utvrđivanjem plodnih dana tj. dana kad postoji najveća vjerojatnost da će jajna stanica biti oplođena. Ovulacija, odnosno izbacivanje jajne stanice, utvrđuje se mjerenjem tzv. bazalne temperature. Mjerenje se obavlja digitalnim toplomjerom pod jezikom, ujutro čim se žena probudi i prije nego što ustane iz kreveta. Zbog djelovanja progesterona, dan-dva nakon ovulacije jutarnja temperatura se povisi za 0,3-0,5°C i traje sve do sljedeće menstruaci-je. Obično tjelesna temperatura raste u drugoj polovici ciklusa, dva tjedna prije menstruacije. Temperaturu treba mjeriti najmanje tri ciklusa za redom, a dobivene vrijednosti zabilježiti tako da se dobije odgovarajuća krivulja. Ako je na takvoj krivulji temperatura u porastu primjerice 16. dana ciklusa, to znači da se ovulacija događa 14. ili 15. dana ciklusa. Plodno razdoblje izbačenog jajašca nije poznato, ali pretpostavlja se daje nakon ovulacije jajašce sposobno za oplodnju sljedećih 12-24 sata. Za razliku od jajašca, spermiji su sposobni za oplodnju od 48-72 sata.

 

Liječenje neplodnosti

 

Liječenje neplodnosti može ponekad biti fizički zahtjevno, no teži zna biti psihički pritisak. Spoznaju o neplodnosti osobito teško podnose žene koje često obuzima strah da nikada neće osjetiti radost majčinstva. Upravo zato žena i muškarac trebaju što više razgovarati o problemu, ne svaljivati krivnju međusobno i shvatiti neplodnost kao bolest.
Bez obzira da li se žena i muškarac odluče za klasičnu, prirodnu ili kombiniranu metodu liječenja neplodnosti, presudnu ulogu u ostvarivanju uspjeha svakako ima nada koju ne treba gubiti, bez obzira koliko se to ponekad činilo teško. Isto tako, ne treba zanemariti niti mogućnost usvajanja toliko željenog djeteta, a kojemu se jednako nesebično može pružiti ljubav i siguran roditeljski dom.

 

Ljekovito bilje protiv neplodnosti

 

Tamjan: Mirisna smola tamjana, koja se dobiva zarezivanjem kore drveta sveta bosvelija (Bosivellia vrste), koristi se već više od 3500 godina kao lijek za razne tegobe. Danas se zna da fenoli koji nastaju zagrijavanjem tj. dimljenjem smole tamjana imaju antiseptičko djelovanje, sprječavaju upalne procese, dezinficiraju prostor i djeluju umirujuće. U dalekoistočnoj narodnoj medicini tamjan se između ostalog spominje i kao učinkovito sredstvo protiv neplodnosti. U ovu svrhu žena koristi tamjan za masažu trbuha ili tijela, a muškarac za masažu tijela. Ili pak oboje mogu udisati njegov miris, a ljekovite tvari tamjana inhalacijom će iz pluća otići izravno u krvotok.

 

Vrkuta: Vrkuta ili Gospin plašt (Alchemilla vulgaris) se još u antičko doba koristila kao univerzalni lijek za sve ženske tegobe. Danas ljekovito djelovanje vrkute nije nimalo upitno pa ona slovi kao jedna od najdjelotvornijih biljaka protiv ženskih tegoba uopće pa tako i neplodnosti.

 

Konopljika: Konopljika ili divlji papar (Vitex agnus-castus) je do 2 m visok primorski grm, duguljastih tamnozelenih listova i sitnih ljubičastih cvjetova, skupljenih u gusti vršni cvat. Biljka cvate ljeti, a u ljekovite svrhe se koriste cvjetovi i plodovi koji mirišu na papar. Budući da uravnotežuje hormone estrogena i progesterona, konopljika djeluje na ženski reproduktivni sustav i neplodnost. Američko istraživanje je pokazalo da je oko 30% žena koje su uzimale kapsule ili tinkturu od konopljike zatrudnjelo za nekoliko mjeseci.

 

Pastirska iglica: Pastirska iglica (Geranium robertianum) je do 50 cm visoka zeljasta biljka čiji listovi neugodno mirišu kada se protrljaju među prstima. Cvate od travnja do rujna cvjetovima crvenoljubičaste boje, često sa svjetlijim prugama. Najčešće raste na sjenovitim mjestima, u živicama i uz rubove šuma. Zeljasti nadzemni dijelovi skupljaju se u vrijeme cvatnje te koriste za liječenje različitih krvarenja i upala sluznice, a pomaže i kod neplodnosti.

 

Oman: Oman ili veliki oman (Inula helenium) je do 2 m visoka zeljasta trajnica, velikih duguljastih listova i žutih cvjetova, nalik na mali cvijet suncokreta. U ljekovite svrhe najčešće se upotrebljava korijen, a rjeđe cvijet i lišće. Uz razne ljekovite primjene, oman se koristi za jačanje plodnosti i sprječavanje pobačaja.

 

Crni kim: Crni kim ili crnjika (Nigella sativa) od davnina na Dalekom istoku slovi kao dobar afrodizijak. Uz širok spektar ljekovitog djelovanja, crnjika pomaže i kod nerazvijene ili spuštene maternice, bolnih mjesečnica i neplodnosti.

 

Zeleni čaj: Zeleni čaj je poznat po širokom spektru ljekovitog djelovanja, a novija istraživanja su pokazala da utječe i na plodnost. Žene koje redovito uzimaju samo 1 šalicu zelenog čaja na dan znatno povećavaju mogućnost da zatrudne.

 

Kadulja: Kadulja (Salvia officinalis) je jedna od najstarijih ljekovitih biljaka, a njezin botanički naziv potječe od latinske riječi salvare, što znači spasiti, izliječiti. Kadulji su se oduvijek pripisivala izvanredna ljekovita svojstva, a osim što pomaže protiv bolesti maternice, kadulja se preporuča i parovima kao pomoć protiv neplodnosti.

 

Zen-šen: Žen-šen (Panax ginseng) se već 5000 godina na Dalekom istoku upotrebljava kao biljka koja liječi sve bolesti. Njegova najvažnija djelatna tvar su saponini ginsenozidi koju su po kemijskom sastavu vrlo slični ljudskim hormonima. Zenšen pospješuje nastajanje i ubrzavanje spermatozoida, a treba uzimati najmanje 2 mjeseca, 2 puta na dan po 100-150 mg žen-šena.

 

Što još pomaže začeću

 

Redovan san
Za dobro funkcioniranje organizma vrlo je važan odmor. Pritom nije važna samo količina sna već i vrijeme odlaska na počinak. Posebno važni za odmor su sati spavanja prije ponoći. Kaže se naime da su 3 sata spavanja prije ponoći korisnija za organizam nego svi sati spavanja iza ponoći.

 

Ublažavanje stresa
Stres može negativno djelovati na ovulaciju i smanjiti broj spermatozoida. Svakodnevno opuštanje, koje se postiže npr. jogom, meditacijom ili masažom, otklanja strahove, depresiju i napetost pa tako olakšava put do željene trudnoće.

 

Zdrava prehrana
Budući da je i prehrana vrlo važna za plodnost, treba voditi računa da svakodnevni jelovnik sadrži što više sirovog voća i povrća, svježih salata te manje mesa, a više ribe i druge hrane morskog porijekla.

 

Optimalna tjelesna težina i tjelovježba
Predebele žene su manje plodne, djelomice zbog povećanog rizika od policističnih jajnika, a djelomice zbog povećanog rizika od pobačaja ako gojaznost izazove dijabetes. Premršave žene su pak sklone neredovitim ovulacijama ili čak njihovom izostanku. I predebeli muškarci su skloniji neplodnosti zbog toga što višak masnoće može ometati stvaranje i izlučivanje spermatozoida. Osim o zdravoj prehrani, i muškarci i žene trebali bi voditi računa i o redovnoj tjelovježbi. Umjerena tjelovježba od pola sata na dan ne topi samo suvišne kilograme već potiče i krvotok u reproduktivnim organima čime se poboljšava plodnost. Pritom treba imati na umu da pretjerano vježbanje može smanjiti plodnost kod žena.

 

Spolna higijena
U suzbijanju neplodnosti treba voditi računa o dobroj spolnoj higijeni. Istraživanje provedeno među Izraelkama pokazalo je vrlo mali postotak endometrioze i neplodnosti. Znanstvenici to povezuju sa zakonima seksualne higijene u ortodoksnoj židovskoj religiji, a koji su prihvaćeni i u kineskoj medicini. Prema ovim zakonima, žena ne može imati spolne odnose sa muškarcem za vrijeme mjesečnice jer to uzrokuje neuravnoteženost energije i endometriozu, čija je posljedica neplodnost.

 

Izbjegavanje pušenja i alkohola
Pušenje i alkohol umanjuju plodnost tako što oštećuju jajašca i spermatozoide, a povećavaju i rizik od pobačaja. Međutim, dok neki stručnjaci potpuno zabranjuju uzimanje alkohola, drugi dozvoljavaju uzimanje 4 male čaše vina na tjedan.

 

Tople kupke ne, ali topla pića da
Muškarci koji imaju problema sa začećem trebali bi izbjegavati vruće kupke jer se spermatozoidi tj. zrele muške spolne stanice bolje stvaraju i izlučuju ako testisi ostanu hladni. Istovremeno se muškarcima preporuča izbjegavanje hladnih pića, a uzimanje toplih.

www.ljekovite-biljke.hr

 

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:105303 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:46798 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:6105 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:5167 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:6936 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:7532 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:5378 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:8222 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:3015 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:2409 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:4997 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu