Ispis

Rusomača

Znanstvenici se najviše spore oko sposobnosti rusomače da zaustavlja krvarenja kod različitih ženskih bolesti. I dok jedni tvrde da je u takvim situacijama djelotvorna jednako kao i ražova glavica, drugi smatraju da je to zasluga neke gljivice koja na njoj živi kao nametnik

Rusomača (Capsella bursa-pastoris) je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice krstašica, visoka od 10-50 cm. U narodu poznata kao pastirska torbica, kokošica, siročica, gusomača i hoćuneću, rusomača je jedan od naših najraširenijih korova. Nalazimo je po poljima i vrtovima, uz puteve i živice te po parkovima i livadama. Kako podnosi i vrlo siromašno tlo, često raste u pukotinama zidova i pločnika, ali biljke izrasle na obrađenom zemljištu mnogo su jače i razvijenije od onih sa siromašnog tla.

 

Rusomača postoji odavno, a njezine sjemenke pronađene su i u želucu čovjeka iz kamenog doba. Smatra se da potječe iz Sjeverne Amerike, a odakle je početkom 17. stoljeća donesena u Europu. Kao kozmopolitska biljka danas je raširena po cijelom svijetu, a poznata je u više oblika koji se razlikuju po izgledu prizemnih listova.

U kasnu jesen, zimu i rano proljeće rusomaču susrećemo u obliku male, zvjezdaste i po zemlji raširene rozete listova, najčešće čvrsto priljubljenih uz tlo. Listovi izbijaju iz vretenastog korijena rusomače, a tamni su i dugoljasti, nepravilno krpasto nazubljeni ili duboko perasto izrezani. Iz prizemne rozete listova ponekad prve, a najčešće tek druge godine izraste jedna ili više uspravnih stabljika. Stabljika je ponekad u gornjem dijelu slabo razgranjena, a nosi manji broj izmjeničnih listova.

U gornjem dijelu stabljike i ogranaka razvijaju se od ožujka do studenog sitni, prljavobijeli, pri vrhu gusto zbijeni cvjetići, združeni u grozdasti plodovi, a koji izgledom podsjećaju na pastirsku torbicu. Plodovi se razvijaju tijekom cijele godine, osim u vrijeme mrazeva, a razvijaju se čak i u vrijeme dok su u gornjem dijelu stabljike cvjetovi još uvijek u pupovima. Kad sazriju, plodovi pucaju, a iz njih ispadaju mnogobrojne sitne crvenkaste sjemenke, a pomoću kojih se rusomača rasijava na sve strane.

Rusomača kao lijek

Rusomaca je odavno poznata kao ljekovita biljka. Zbog njezine sposobnosti da steže krvne žile i zaustavlja krvarenje, još u srednjem vijeku rusomača se koristila kao sredstvo za zaustavljanje krvarenja. U Prvom svjetskom ratu njezini su se ekstrakti upotrebljavali za liječenje rana. Osim toga, zbog njezinog djelovanja na mišiće maternice, rusomača se sve do sredine 20. stoljeća koristila i kao sredstvo za poticanje trudova i olakšavanje poroda.

Danas o ljekovitim svojstvima rusomače postoje vrlo različita mišljenja, iako su znanstvena ispitivanja potvrdila njezinu sposobnost da zaustavlja krvarenja iz pluća, bubrega i maternice. Znanstvenici se najviše spore oko njezine sposobnosti da zaustavlja krvarenja kod različitih ženskih bolesti. I dok jedni tvrde da je u takvim situacijama djelotvorna jednako kao i ražova glavica, drugi smatraju da je to zasluga neke gljivice koja na njoj živi kao nametnik.

Osim što listovi rusomače sadrže neku tvar koja ima antibakterijsko djelovanje, rusomača sadrži acetilkolin, kolin, diosmin, tiramin, histamin, tanine, saponine, flavonoide, vitamin C te nešto eteričnog ulja. Ispitivanja su pokazala da cijela rusomača sadrži navedene ljekovite tvari, ali da je količina ljekovitih tvari u biljci vrlo različita i nestalna te da najviše ljekovitih tvari rusomača sadrži u vrijeme cvatnje. Tada sadrži i najviše diosmina koji zgrušava krv i zaustavlja unutrašnja i vanjska krvarenja.

Rusomaču stoga treba brati dok biljka cvate, a može se koristiti svježa ili osušena. Treba je brati zajedno s korjenom, dobro očistiti od zemlje te obješenu u snopiće sušiti na sjenovitom i prozračnom mjestu. Kad je rusomača suha, treba je usitniti te čuvati u tamnim staklenkama.

Kako rusomača ne sadrži nikakve štetne tvari, nema štetnih posljedica niti ako se uzima duže vremena. Ru-somaču ne smiju uzimati samo trudnice, jer svježa rusomača sadrži tvari koje uzrokuju stezanje maternice te mogu izazvati pobačaj ili prijevremeni porod.

Ljekovita svojstva i primjena

 • Usna šupljina: Rusomača dezinficira i smiruje upalu sluznice usta.
 • Dišni organi: Rusomača smiruje kašalj.
 • Krv: Kod različitih krvarenja uzimati čaj od rusomače, jer rusomača steže krvne žile i zaustavlja krvarenje iz bubrega, želuca, pluća i maternice. Kod krvarenja iz nosa, u svaku nosnicu ukapati nekoliko kapi svježeg soka od rusomače. Rusomače se često dodaje različitim čajnim mješavinama za proljetnu i jesensku kuru “čišćenja krvi”. Rusomača pomaže kod šećerne bolesti te je sastavni dio čajnih mješavina protiv povišene količine šećera u krvi.
 • Srce i krvne žile: Rusomača ljekovito djeluje na srce i krvne žile, te normalizira rad srca i jača oslabljelo srce. Kod proširenih vena, otvorenih vena na nogama te krvarenja hemoroida stavljati obloge od rusomače. Čaj od rusomače regulira skupljanje i širenje krvnih žila te tako regulira krvni tlak, bez obzira da li je previsok ili prenizak.
 • Probava: Kod bolova i grčeva u trbuhu uzimati toplo vino u kojem je kuhana rusomača.
 • Želudac: Kod upale sluznice želuca uzimati 2-3 puta na dan po 1 malu čašicu vina od rusomače. Kod krvarenja iz želuca zbog čira na želucu uzimati hladno vino u kojem je kuhana rusomača.
 • Crijeva: Kod zatvora i lijenih crijeva, proljeva, upale sluznicecrijeva te krvarenja iz crijeva uzimati 2-3 puta na dan po 1 malu čašicu vina od rusomače.
 • Bubrezi i mokraćni mjehur: Rusomača je vrlo djelotvorna kod krvarenja iz bubrega, krvi u mokraći, upale mjehura i mokraćnih kanala, bubrežnog pijeska i bubrežnih kamenaca te pijeska i kamenaca mokraćnog mjehura.
 • Ženske bolesti: Rusomača ljekovito djeluje na maternicu kod različitih krvarenja, neredovite, prejake i produžene menstruacije, menstrualnih bolova, upale maternice, mioma na maternici, te oslabljene i spuštene maternice. Kod bijelog pranja, osim uzimanja čaja od rusomače, treba primjenjivati sjedeće kupke i ispiranje čajem od rusomače. Kod bolnih menstruacija i različitih menstrualnih tegoba, 8-10 dana prije početka menstruacije svaki dan uzimati čaj od rusomače. Za vrijeme klimakterija, a protiv klimakterijskih tegoba, 4 tjedna uzimati čaj od rusomače, a nakon pauze od 3 tjedna čaj uzimati ponovno.
 • Rusomača sadrži tvar koja pospješuje skupljanje mišića maternice te se nekada koristila za poticanje trudova te olakšavanje poroda.
 • Mišići: Kod bolova u mišićima te atrofije mišića nekoliko puta na dan oboljela mjesta lagano masirati rakijom od rusomače.
 • Kosti i zglobovi: Rusomača smanjuje bolove kod reume, artritisa i gihta.
 • Koža: Rusomača zaustavlja krvarenje iz rana te dezinficira gnojne rane i rane koje sporo zacjeljuju. Oblog od rusomače liječi ekceme i različite kožne bolesti.
Kućna apoteka
Vino od rusomače
 • 200 g svježe rusomače
 • 1 l bijelog vina

Rusomaču oprati, ocijediti, usitniti te preliti vinom. Nakon što zatvoreno odstoji 8-10 dana, uz svakodnevno protresanje, tekućinu procijediti. Vino čuvati u hermetički zatvorenoj staklenki na tamnom i hladnom mjestu. Uzimati svaki sat po 1 žlicu vina.

Čaj od rusomače
 • 1 žličica rusomače
 • 3 dl vode

Usitnjenu suhu rusomaču, ili dvo-struko više svježe, preliti kipućom vodom te pokriveno ostaviti da odstoji 10-15 minuta. Tekućinu procijediti te uzimati 2-3 puta na dan.

Izvor: Ljekovite-biljke.hr

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:107393 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:49189 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:6209 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:5252 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:7007 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:7609 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:5458 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:8389 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:3095 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:2463 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:5109 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu