Ispis

Kurkuma-najljekovitiji začin na svijetu

Kurkuma je stara i u azijskim zemljama, posebno Indiji, omiljena začinska i ljekovita biljka. Važnu ulogu ima u indijskoj kuhinji, a u ayurvedskoj i tradicionalnoj kineskoj medicini koristi se više od 3000 godina

Kurkuma (Curcuma longa sin. domestica) je višegodišnja, do 1 m visoka zeljasta biljka iz porodice đumbira (Zingiberaceae). Potječe iz istočne Indije i jugoistočne Azije, a pripada rodu Curcuma koji obuhvaća oko 50 vrsta. Zbog sličnosti podanka kurkume s podankom đumbira, kurkuma je poznata i pod nazivom žuti đumbir. Iako nema finoću okusa i boje kao šafran, kao začin i boja koristi se umjesto šafrana. Zbog toga botanički naziv kurkume potječe od starorimskog naziva za šafran korkum. Danas se najviše uzgaja u zapadnoj Indiji, južnoj Kini i Indoneziji, ali i u drugim tropskim i suptropskim područjima.Podanak intenzivno žutonarančaste boje

Kurkuma ima velike i sjajne kopljasti listove na dugim peteljkama koji rastu direktno iz tla, iz gomoljastog podanka. Cvjetovi su od bijele, žute do ružičaste boje, obavijeni zaštitnim listom i skupljeni u niske, oko 20 cm visoke cvatove koji rastu iz središta biljke.

Kurkuma ima jako razgranati i mesnati, gomoljasto zadebljani smećkasti podanak čija je unutrašnjost intenzivno žute do narančaste boje. Podanak sadrži 5-7% eteričnog ulja koje mu daje specifičan miris i okus te 3-6% kurkumina, žutog pigmenta koji mu daje intenzivnu žutonarančastu boju. Zbog toga se svježi ili osušeni podanak kurkume već stoljećima koristi kao začin, konzervans i boja za hranu, a tradicionalno se koristi i za bojenje tkanina, kože, drveta i papira u zlatnožutu boju. Podanak sadrži 30-40% škroba pa se lokalno koristi i kao hrana.

Kurkuma kao lijek

Kurkuma je stara i u azijskim zemljama, posebno Indiji, omiljena začinska i ljekovita biljka. Spominje se u zapisima na sanskrtu, bila je simbol plodnosti, upotrebljavala se u tradicionalnoj medicini mnogih azijskih naroda, a u ayurvedskoj i tradicionalnoj kineskoj medicini koristi se više od 3000 godina.

U Europi se kurkuma koristi tek od srednjeg vijeka, uglavnom kao začinska, a rjeđe kao ljekovita biljka. Službena medicina u zemljama Europe i danas vrlo malo upotrebljava kurkumu. U ostalim zemljama svijeta kurkuma je priznata kao ljekovita biljka. Važan je sasto-jak mnogih gotovih ljekovitih pripra-vaka i slovi kao jedan od najljekovitijih začina na svijetu.

Ljekovito djelovanje

Najvažnija ljekovita tvar u podanku kurkume su kurkuminoidi, skupina fenolnih kiselina za koje je ustanovljeno da imaju snažno protuupalno, antibakterijsko, antioksidantsko te antimutacijsko i antitumorsko djelovanje. Istraživanja su pokazala da kurkuma sprječava štetno djelovanje slobodnih radikala i povoljno djeluje u liječenju i prevenciji nekih bolesti civilizacije poput AIDS-a i raka.

U ljekovite svrhe koristi se podanak kurkume kao prašak, tinktura, mliječni ili vodeni oparak ili jednostavno kao začin. Iako je kurkuma najdjelotvornija kao samostalni začin, njezina ljekovita svojstva nisu zanemariva ni u začinskim mješavinama.

Kurkuma kao začin

Kao samostalni začin ili sastojak mirodijskih mješavina, od kojih je najpoznatiji curry prašak, kurkuma se već stoljećima koristi u azijskoj, prije svega indijskoj kuhinji tekuhinjama Afrike, Australije i Južne Amerike. U indijskoj kuhinji je jedan od najvažnijih začina i nalazi se u gotovo svakom jelu. U Europi je kurkuma uglavnom poznata samo kao sastojak Worcester umaka i začinskih mješavina poput curry praška i garam masale, kojima daje žutu boju i mošusni okus. Međutim, nakon saznanja o njezinoj ljekovitosti, kurkuma postaje i u Europi sve popularnija kao začin.

U zemljama gdje kurkuma raste, kao začin se koristi svježi, sušeni ili mljeveni podanak. U ostalim ze-mljama svijeta uglavnom se koristi sušena i mljevena kurkuma, jer takva je najčešće dostupna na tržištu. Podanak se najprije moči u vrućoj vodi, zatim ljušti i suši na suncu, a na kraju melje u prah. Mljevena kurkuma ima blagi miris na đumbir i citruse te ljuti i gorki, pomalo smolasti okus. Jelima daje toplu, blagu aromu i raspoznatljivu zlatno-žutu boju.

Primjena u kuhinji

Kurkuma dobro ide uz/u:
* meso i mesna jela, naročito perad i janjetinu, ribu i jela od ribe, rakove, školjke i puževe,
* povrće i jela od povrća, naročito grah, mahune, patlidžan, špinat, komorač, krumpir i cvjetača,
* ukiseljeno povrće,
* jela od riže, leće i žitarica,
* tvrdo kuhana jaja, pržena jaja, jela od jaja i umaci s jajima,
*umaci uz povrće i meso, umaci za salate,
*sir i maslac.

Upozorenje

Kurkuma sadrži eterično ulje pa treba izbjegavati uzima-nje prevelikih količina kurkume kao začina ili lijeka. Velike količine kurkume mogu nadražiti želudac i uzrokovati mučninu. Uzimanje ljekovitih pripravaka od kurkume ne preporuča se za vrijeme trudnoće kao ni istovremeno s lijekovima za sprječavanje grušanja krvi.

PRIMJENA U AYURVEDSKOJ MEDICINI

DIŠNI ORGANI
Čaj ili mlijeko od kurkume, zaslađeni šećerom ili medom, pomažu protiv kašlja, grlobolje, prehlade, gripe, kroničnog alergijskog rinitisa, bronhitisa i astme.
Upala sinusa: udisati dim kurkume 5-6 puta dnevno, na svaku nosnicu po 3 puta.

SRCE, KRV I KRVNE ŽILE
Kurkuma jača krv i pomaže kod slabokrvnosti, pospješuje cirkulaciju krvi, snižava ukupni kolesterol i razinu lošeg kolesterola u krvi, povećava razinu dobrog kolesterola, smanjuje masnoće u krvi, snižava razinu šećera u krvi kod dijabetičara, sprječava grušanje krvi i stvaranje krvnih ugrušaka i tako od ateroskleroze i srčanog udara.

PROBAVA
Kurkuma potiče apetit, pospješuje i olakšava probavu te otklanja probavne tegobe.

ŽELUDAC
Kurkuma štiti sluznicu želuca i pomaže protiv gastritisa, viška želučane kiseline, kiselog podrigivanja, čira na želucu, grčeva i bolova.

CRIJEVA
Kurkuma smiruje upalu sluznice crijeva, pomaže protiv nadutosti i plinova te zaustavlja proljeve.

JETRA I ŽUČ
Kurkuma pospješuje bolji rad jetre i snažno pospješuje izlučivanje žuči, rastapa žučne kamence i pomaže protiv masne jetre, žutice i upale žučnog mjehura i žučnih kanala.

BUBREZI
Kurkuma pospješuje bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće i pomaže protiv vodene bolesti.

KOSTI I ZGLOBOVI
Zbog snažnog protuupalnog i analgetičkog učinka, kurkuma pomaže protiv reume, artritisa, artroze i gihta, ublažava bolove, upalu i otečenost zglobova i poboljšava pokretljivost zglobova.
Osteoporoza: Kurkuma jača ko-štano tkivo i štiti od osteoporoze.

MIŠIĆI
Pomiješana sa sokom od limuna ili limete kao oblog, kurkuma pomaže protiv bolova i grčeva u mišićima.
KOŽA
Zbog antiseptičkog djelovanja, kurkuma se, najčešće kao oblog ili pasta, koristi protiv čireva, ekcema, akni, psorijaze, svrbeža, opeklina, posjekotina i rana. U kozmetici se koristi kao sredstvo za omekšavanje i regeneraciju kože.
Temperatura: Mlijeko od kurkume pomaže protiv visoke temperature.

KURKUMA

KUPOVANJE
* Kurkuma u prahu dostupna je kao začin tijekom cijele godine, a svježa se rijetko može nabaviti izvan zemlje porijekla.
* Kurkuma je osnovni sastojak curry praška, ali većina curry prašaka dostupnih na tržištu sadrži mali postotak kurkume.

ČUVANJE
* Kurkumu u prahu čuvati u hermetičkim posudama na hladnom i tamnom mjestu, jer izlaganjem toplini i svjetlu kurkuma gubi boju i oštrinu.

 

IZVOR:

http://www.ljekovite-biljke.hr/

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:105306 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:46803 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:6105 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:5167 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:6936 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:7532 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:5378 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:8222 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:3015 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:2409 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:4997 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu