Korisni savjeti

Ispis

3 laži koje usporavaju i otežavaju mršavljenje

ZNAŠ svaki trik za mršavljenje, a masnoće se i dalje "lijepe" za tebe? Savjeti o gubitku viška kilograma često nisu dovoljno provjereni, pa se zna dogoditi da odustanemo od vlastitog cilja jer ne vidimo ni najmanje rezultate.

Kako se to ne bi ponovilo, pripazi na ove 3 laži koje usporavaju i otežavaju mršavljenje.

1. laž: Trebaš usporiti s mršavljenjem

Brzo mršavljenje može voditi do yo-yo efekta, no tvoja dijeta ne bi trebala biti ni prespora. Odabereš li zdrav način mršavljenja, u redu je izgubiti oko dva i pol kilograma jedan tjedan, i samo pola kilograma drugi. Istraživanja su pokazala kako kraći rok postizanja željenih rezultata povećava motivaciju. Pretili sudionici istraživanja trebali su izgubiti 15 posto tjelesne težine u 12 ili 36 tjedana. 80 posto ljudi s kraćim rokom mršavljenja je bilo uspješno, dok je samo 50 posto onih s dužim rokom uspjelo izgubiti višak kilograma.

Ispis

Vitamin D - za zaštitu od osteoporoze

Čak oko 50% ljudi starije životne dobi pati od deficita vitamina D, a deficit nije rijetka pojava ni u ljudi mlađe dobi

Vitamin D otkriven je tek dvadesetih godina prošlog stoljeća, a godine 1922. dobio je naziv vitamin D. Ubrzo nakon toga, 1925. godine, otkriveno je da se može proizvoditi u koži pomoću ultraljubičastih zraka.
Vitamin D regulira apsorpciju kalcija i mineralizaciju i demineralizaciju kostiju, dakle neophodan je za njihovo zdravlje i čvrstoću. No, ima i druge važne funkcije - npr. regulira lučenje inzulina i diferencijaciju stanica pa je zato neophodan u liječenju dijabetesa i mnogih autoimunih bolesti. 
Vitamin D jedini je vitamin kojeg organizam može sam proizvoditi pod utjecajem sunčevih ultraljubičastih zraka. Zajedno s vitaminima A, E i K pripada vitaminima topivim u mastima.

Ispis

Kolin iz crvenog mesa pozitivno utječe na jetru i mozak

Jeste li znali da nedostatak kolina može dovesti do bolesti jetre, srčanožilnih bolesti pa čak i neuroloških poremećaja? Naime, kolin je bitan nutrijent potreban za funkcioniranje jetre i mozga te igra važnu ulogu u sastavu stanične membrane i njenoj regeneraciji.

Upravo visokoproteinske namirnice životinjskog podrijetla kao što su crveno meso, jaja, riba i mliječni proizvodi bogati su kolinom. Tu je i hrana kao što je soja, grah, grašak, cvjetača i šparoge. Za većinu zdravih ljudi, raznolika i uravnotežena prehrana najbolji je izvor i izbor. Ona treba uključivati svakodnevno konzumiranje hrane biljnog podrijetla, s kojom se unose folati (vitamini B skupine) no jednako tako i svakodnevno konzumiranje hrane životinjskog podrijetla, koja je bogata kolinom.

Ispis

Kako izdržati sezonu prehlada i gripa?

Crveno meso bogat izvor vitamina i minerala

 U ovo doba godine mnogo je sezonske hrane koja je bogat izvor nutrijenata, stoga je idealno vrijeme da naš organizam opskrbimo odgovarajućim vitaminima i mineralima te ga na taj način pripremimo za zimu. Crveno meso, povrće, voće, riba, mliječni proizvodi i žitarice obiluju mikronutrijentima koji su neophodni da bi se organizam mogao uspješno oduprijeti stresu i mogućim bolesnim stanjima. 

 Ojačajte na vrijeme organizam hranom koja je bogata mineralima i vitaminima

 Čimbenici koji smanjuju otpornost tijela na viruse su umor, prekomjerna izloženost hladnoći, alergijske reakcije i sl. Za zaštitu od prehlada i viroza, česta preporuka su narodni recepti. Primjerice, dva do tri obroka tjedno s crvenim mesom, povrćem i češnjakom pomoći će našem organizmu da izdrži sezonu prehlada i gripa. Minerali poput cinka, željeza, selena i vitamina B skupine ojačat će organizam te mu omogućiti pravovremenu borbu protiv prehlada i viroza, a namirnice koje su bogate spomenutim vitaminima i mineralima upravo su crveno meso i povrće.

Ispis

Kako smanjiti učestalost glavobolja?

Bol u glavi – jedna od najčešćih zdravstvenih tegoba

Povećan unos soli može izazvati pojavu jakih glavobolja

 

Rezultati zanimljive američke studije ukazuju na činjenicu da povećan unos soli u organizam može izazvati pojavu jakih glavobolja. Studija je obradila povezanost pojavnosti i jačine glavobolja s količinom unosa soli, a upravo smanjenje unosa natrija, odnosno soli prehranom nudi novi pristup za sprječavanje glavobolje u odraslih osoba. 

 

Manje soli – manje glavobolje

 

Glavobolja je čest zdravstveni problem i među najčešće prijavljenim poremećajima živčanog sustava koji ima utjecaj na sve dobne skupine, s većom učestalosti kod žena u usporedbi s muškarcima. Osobe koje imaju česte glavobolje imaju lošu kvalitetu života i veći broj dana su odsutne s posla. Smanjen unos natrija, odnosno soli povezan je sa značajno manjim rizikom od pojave glavobolja.

Ispis

Hoćete li se udebljati ako jedete kasno navečer ?

Znanstvenici ipak kažu da će biti potrebna dodatna istraživanja kako bi se do kraja razumjela veza između vremena uzimanja obroka i rizika od prekomjerne težine. No zasad izgleda da su preporuke o tome da ne treba kasno jesti, neutemeljene.
Mnogi vjeruju da su obroci kasno navečer pogubni za metabolizam te povećavaju rizik od pretilosti. Međutim, nova studija objavljena u British Journal of Nutrition, britanskom časopisu za nutricionizam, nije pronašla nikakvu vezu između kasne večere i pretilosti.

Prijašnje su studije tvrdile da vrijeme obroka utječe na metaboličke procese. No istraživači na King's Collegeu u Londinu da večera između 8 i 10 navečer ne nosi ništa veći rizik od pretilosti nego da jedete između 2 i 6 popodne.

Ispis

FOLNA KISELINA NEOPHODNA ZA TRUDNOĆU (2)

Tijekom drugog stanja, važno je uzimati folnu kiselinu kako bi se beba normalno razvijala jer njen nedostatak može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

 

„Obavezno unosite folnu kiselinu tijekom trudnoće“. Ovo predstavlja standardni savjet koji će vam svaki doktor dati ukoliko ste trudnica. I zaista folati su neophodni za zdravu trudnoću. Studije pokazuju kako svaka druga osoba u Hrvatskoj nije u mogućnosti iskorisititi folnu kiselinu te ju je vrlo važno uzimati u obliku dodataka prehrani, a naročito se savjetuje trudnicama.

Folna kiselina je jedan od oblika vitamina B, poznat i kao vitamin B9, čiji je zadatak unesenu hranu pretvoriti u energiju. Folna kiselina potrebna je za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i drugih novih stanica. U prirodi se ne nalazi u hrani, ali je ima u folatima, kojih ima nekoliko različitih vrsta i razlikuju se po količini po kojoj se apsorbiraju iz hrane. Obično se samo polovica do dvije trećine folata iz hrane može apsorbirati. Folati su osjetljivi na temperaturu i razgrađuju se u vodi, tako da kuhanje znatno smanjuje njihovu koncentraciju u hrani. Isti je slučaj i kad namirnice dugo stoje. Najbolje je folnu kiselinu unesti u organizam putem prehrane, ali ukoliko planirate zatrudniti ili ste trudnica, preporučuje se dodatan unos putem tableta. Tijelo ne može samo proizvesti folnu kiselinu, a i topljiva je u vodi, pa se sav neiskorišten dio folne kiseline izlučuje iz organizma mokrenjem. Folna kiselina hrani kosu, kožu i nokte i održava zdravim naš živčani sustav, mozak i jetru.

Ispis

Stručnjaci kažu da su ovo nužni koraci za snižavanje kolesterola

Smanjite li zasićene i trans masti poboljšat ćete vrijednosti kolesterola

Prilagodbom prehrane mnogi ljudi uspijevaju sniziti kolesterol. Ako u prehrani imate previše mesa, pokušajte jesti manje birajući nemasno meso uz više povrća, voća, cjelovitih žitarica na tanjuru što bi trebalo sniziti kolesterol za 25 posto.

Smanjite li unos zasićenih masti kojih ima u mesu i mliječnim proizvodima, te trans masti uspjet ćete poboljšati vrijednosti kolesterola za 5 do 10 posto.

Harvard Medical School savjetuje nužne korake koje možemo poduzeti za smanjenje kolesterola.

Ispis

Ovo je sedam razloga zašto ne možete smršaviti uz dijete

1. Glad

Postanete umorni od osjećaja gladi koji vas obuzima sve vrijeme, pa se pobunite.

2. Želja za određenom hranom

Konstantno želite okusiti određenu hranu, nešto slano ili slatko naprimjer, pa se pobunite.

3. Osjećaj ograničenja

Osjećate se kao da ne možete otići obrok pojesti vani, da ne možete ići ikamo ili raditi išta jer ste na dijeti. Pa se pobunite.

4. Nepraktičnost i trošak

Između posla, djece, stresa i života osjećate da ne možete sve to napraviti i držati se dijete pogotovo ako je ona preskupa i od vas zahtijeva da brojite kalorije i nutricionističke vrijednosti. Pa se pobunite.

5. Dosada

Dosadi vam jesti istu hranu svaki dan. Pa se pobunite

6. Iskušenja

Želja za hranom oko vas postane vam previše. Pa se pobunite.

7. Nekonzistentni rezultati

Možete biti obeshrabreni jer gubitak težine nije konzistentan. Ili izgubite kilograme, no onda vaš napredak zastane. Pa se pobunite.

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:33661 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:8674 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:3797 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:3439 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:4793 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:5922 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:4022 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:5613 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:1305 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:1067 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:3430 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu