Ispis

Vitamin A

Vitamin A je neophodan nutrijent za brojne bitne funkcije u organizmu. Njegov naziv obuhvaća različite, u mastima topive oblike koji se pojavljuju u organizmu, pa možemo govoriti o skupini vitamina A. Voće i povrće u svim nijansama, od žute i narančaste, pa sve do tamno zelene boje sadrži tamno obojeni biljni pigment nazvan provitamin A ili beta-karoten, koji se u organizmu transformira u vitamin A.

Mogli bi ga slobodno nazvati i kraljem vitamina. A zašto zaslužuje tu titulu? Zato jer je iznimno važan za kontrolu rasta i razvoja epitelnog tkiva, štiti stanične membrane te jača kožu i sluznicu, čime pomaže u sprečavanju brojnih infekcija i nekontroliranog bujanja tkiva. Također se smatra da pojačava funkciju imunološkog sustava te sprječava pojavu nekih zaraznih bolesti.
Tu dolazimo i do problema kad je u pitanju nedostatak vitamina A. Naravno ovdje moramo napomenuti da je to rjeđi  slučaj koji se češće susreće u nerazvijenim zemljama. Drugim riječima, prosječna prehrana sadrži dovoljno vitamina A, što bi u nekim preporučenim dnevnim iznosima bilo 800µg za odrasle, te za dojilje 1300µg. Znači, ako se normalno hranite vaša jetra ima dovoljno zaliha za narednih godinu do dvije. Ako iz nekih razloga dođe do kronično nepravilne prehrane ili nedostatka prehrane što je češće, može doći do raznih dermatoloških problema, te se može javiti noćno sljepilo, a u toj priči je vitamin A ključan jer sudjeluje u stvaranju vidnog pigmenta koji se nalazi u štapićastim stanicama mrežnice. Također smo osjetljivi na razne infekcije te na komplikacije u probavnom, dišnom ili mokraćnom sustavu.
A da li je moguće predozirati se vitaminom A? Da, moguće je, a što je najgore tada može biti vrlo toksičan. Za razliku od drugih vitamina koji se mogu konzumirati i u povećanim dozama, vitamin A može izazvati hipervitaminozu. Zbog toga ga je preporučljivo uzimati u određenim dnevnim dozama u multivitaminskim preparatima, dok njegovo izolirano konzumiranje mora biti pod nadzorom liječnika.
Glavni izvori vitamina A su jetra, žutanjak, mlijeko i mliječni proizvodi, maslac, te ga općenito možemo naći u tkivu životinja i morskih riba. Također jedan dobar izvor su i karotenoidi kojih ima u tamno obojenom lisnatom povrću te žutom i narančastom voću. Naravno, vjerojatno se pitate koliko bi dnevno trebalo čega konzumirati. Probajte s 10g mrkve, 5g špinata, 30g breskvi ili marelica, 300g krušaka, 50g jabuka, ili probajte s 500g sira, 900g skuše, 429g jaja, 1,1kg govedine, ili popijte 2,5l mlijeka. No kao što vidite neke od ovih brojki nisu realne, ali ne zamarajte se. Jedite svega po malo i sve će biti u redu.
Za kraj jedna zanimljivost. Da li ste znali da su stari Egipćani kuhali ili pekli jetru kao lijek za noćno sljepilo. Iako je tek 1915. g. otkrivena funkcija vitamina A, čak su i drevni narodi bili svjesni nečeg nevidljivog, ili „magičnog" što im može pomoći. Prema tome jedina preporuka koju Vam možemo dati je da se normalno hranite.

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:81081 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:32801 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:5197 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:4360 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:6035 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:6832 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:4738 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:7049 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:2270 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:1807 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:4283 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu