Ispis

Selen

Selen je esencijalni element koji se nalazi u tijelu u malim količinama. Djeluje blisko sa vitaminom E u nekim metaboličkim procesima i poticanju normalnog rasta tijela i plodnosti. Selen je prirodni antioksidans i smatra se da čuva elastičnost tkiva odgađajući oksidaciju višestruko nezasićenih masnih kiselina.

Sadržaj selena u hrani ovisan je o stupnju njegove prisutnosti u tlu, bilo izravno, kao u biljnoj hrani, bilo neizravno, kao u životinjskim proizvodima čije razine selena potječu od njihove hrane. Čak i ako su razine selena primjerene u tlu, sumpor sadržan u široko upotrebljavanim umjetnim gnojivima i sumporni spojevi koji se nalaze u kiselim kišama koče biljnu apsorpciju selena. Hrvatsko tlo je siromašno selenom.



Selen je važni dio antioksidativnog enzima (glutation-peroksidaze) koji štiti stanice od štetnih učinaka slobodnih radikala koji se produciraju tijekom normalnog metabolizma kisika. Niska razina selena u organizmu povezana je sa većom opasnošću pojave karcinoma, kardiovaskularnih bolesti, upalnih bolesti, te drugih stanja koja asociraju na povišenu produkciju slobodnih radikala, uključujući prijevremeno starenje i nastanak katarakte.

Dostupne forme selena
Studije su pokazale je apsorpcija anorganskih soli, poput natrij-selenita, manje učinkovita i nema toliku biološku aktivnost kao organske forme selena, primjerice selenometionin i kvasac bogat selenom. Stoga se spomenutim formama treba dati prednost kada se poseže za suplementima selena.

Izvori u hrani
Brazilski orašćići su najbolji izvor selena u hrani. Kvasac, cjelovite žitarice i plodovi mora, također su dobar izvor selena.

Veza selena i raka
Američka uprava za hranu i prehranu razvio je «Smjernice za preporučeni dnevni unos esencijalnih nutrijenata u prehrani». 1984. godine utemeljen je Odbor za prehranu i zdravlje. Kao dio sveobuhvatne analize ovisnosti prehrane i vodećih kroničnih bolesti, ova skupina eksperata razmatrala je utjecaj selena na pojavu raka. Sažetak njihovih zaključaka glasio je: «Nedovoljan unos selena i niska razina selena u krvi povezani su s povećanom opasnošću pojave raka u ljudi.» Veliki broj znanstvenih dokaza jasno dokazuje da se mortalitet zbog raka povećava kada je unos selena ispod optimalnog. Činjenica koja dodatno potkrepljuje ovu vezu je učestalo niska razina selena i glutation-peroksidaze u krvi u osoba koje boluju od raznih vrsta karcinoma. Antikarcinogeni učinci selena značajniji su u muškaraca nego u žena, a adekvatan unos selena najznačajniji je u prevenciji raka respiratornog i gastrointestinalnog sustava.
Selen i funkcija imunosnog sustava
Nedostatak selena slabi otpornost na infekcije kao rezultat smanjene funkcije bijelih krvnih zrnaca i prsne žlijezde, dok dodatni unos selena (200 μg dnevno) stimulira funkciju imunosnog sustava. Stimulacija funkcije imunosnog sustava ne sastoji se u jednostavnom popunjavanju rezervi selena kod osoba koje imaju snižene razine selena. U jednoj studiji, osobe s normalnom razinom selena u krvi uzimale su dodatnu količinu selena (200 μg dnevno). Rezultati studija pokazali su 118 % - tni rast sposobnosti limfocita da ubiju stanice raka i 82 % - tni rast aktivnosti bijelih krvnih zrnaca poznatih kao «prirodni ubojice» zbog njihove sposobnosti uništavanja stanica raka i mikroorganizama. Čini se da su ovi učinci uzrokovani pojačanom ekspresijom citokina interleukin-2, spoja koji ima svojstva promoviranja funkcije imunosnog sustava.

Kardiovaskularne bolesti
Dodatni unos selena, kao i drugih antioksidansa, ima sposobnost zaštite od bolesti srca i moždanog udara. Učestalost pojave bolesti srca najviša je u područjima u kojima je unos selena najniži, iako ova relacija nije toliko utemeljena kao veza raka i selena.

Preporučena dnevna doza
Preporučena dnevna doza selena koju treba unijeti u ogranizam iznosi 55 μg za odrasle muškarce i žene. Tijekom trudnoće i laktacije potrebe za selenom su 10 μg više. Potrebe mogu biti povišene i ukoliko je povišen unos nezasićenih masnih kiselina, jer je tada potrebno osigurati antioksidativnu zaštitu.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:66744 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:24564 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:4814 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:4119 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:5674 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:6564 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:4527 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:6600 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:1957 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:1579 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:4010 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu