Ispis

Ljekovita papaja

Papaju često nazivamo i “anđeoskim voćem“ zbog sastava bogatog vitaminima A i C, kalcijem i enzimima te prehrambenim vlaknima koja pospješuju probavu, a imaju i veliku ulogu u očuvanju imunološkog sustava
Papaja (Carica papaya) je plod drveta iz roda Caricae, a raste u tropskim krajevima Srednje i Južne Amerike.
Papaja raste od 5 do 10 metara visine sa spiralno postavljenim listovima (listovi su dugi do 70 cm) koji su povezani na vrhu stabla. Donji dio stabla je bez lišća i tamo se razvijaju plodovi. Plodovi papaje su veliki, 15-45 cm dugi te promjera 10-30 cm. Kada sazru, plodovi su žućkasti ili tamnocrveni. Po okusu sliče ananasu i breskvi. Zanimljiv je podatak da postoji i muško i žensko stablo. Papaja obiluje biološko aktivnim spojevima od kojih je glavna komponenta papain. Koncentracija aktivnih tvari se razlikuje, ovisno iz kojeg je dijela biljke uzet uzorak. Najčešće se uzimaju list, korijen, plod. Jednako tako muško se stablo papaje razlikuje od ženskoga po sastavu - npr. žensko drvo ima veću koncentraciju papina.
Učinkovitost terapije preparatima papaje ovisi o količini različitih spojeva u pripravku.

Zašto je papaja zdrava?
Ekstrakt sušenih listova papaje ima antikancerogeni učinak, i to protiv širokog spektra tumora - uključujući i rak vrata maternice, dojke, jetara, pluća i gušterače. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Ethnopharmacology pokazuje kako papaja ima direktan antikancerogeni efekt na razne malignome.
Naime, prvi je put dokumentirano kako ekstrakt papajinog lišća povećava proizvodnju molekula pod nazivom Th1 citokini. Prema ovom bi otkriću korištenje papaje moglo pomoći tijelu da vlastitim imunološkim sustavom prevlada rak.

Plod papaje se može konzumirati ili svjež ili kao sušeno voće. Iz nezrelog se ploda dobiva enzim papain koji potiče probavu i razgradnju hrane. Na taj se način hrana kraće zadržava u želudcu, sprečava nadutost i potiče razgradnju masti.

Papaju se može i kuhati kao povrće, ona je bogat izvor vitamina A i C, kalcija, prehrambenih vlakana, koja pospješuju probavu, a imaju i veliku ulogu u očuvanju imunološkog sustava.
 
Studija provedena od strane istraživača Univerziteta na Floridi dr. Nam Dang i njegovih kolega u Japanu je dokumentirala snažna antikancerogena svojstva ekstrakta suhog lista Papaje i utjecaj protiv brojnih laboratorijski uzrokovanih tumora - i to bez negativnih posljedica kemoterapije. Istraživači su koristili ekstrakt lišća papaje za provođenje studija, a antitumorski učinak je bio sve jači s većim dozama ekstrakta. Osim toga, istraživanje je pokazalo da ekstrakt lišća papaje potiče proizvodnju Th1 tipa citokina, koji su ključne molekule i vrlo važne u regulaciji imunološkog sustava.

"Na temelju onoga što sam vidio i čuo u kliničkoj praksi, nitko tko uzima ovaj ekstrakt nema dokazanu toksičnost; čini se kao da bi mogao uzimati ekstrakt za dugo vremena - tako dugo dok je na snazi ", rekao je Dang.
Za potrebe studije, istraživači su izabrali10 različitih vrsta raka, uključujući rak vrata maternice, dojke, jetre, pluća i gušterače ,te tretirali ekstraktom lišća papaje. U svakom slučaju, ekstrakt lista papaje usporio je rast tumora. Osim toga, istraživači su analizirali i utjecaj koji bi ekstrakt lista papaje imao na proizvodnju citokina i istaknuli da bi se ekstrakt mogao vrlo dobro koristiti i kod imunoloski srodnih stanja kao što su upale, autoimune bolesti, i mnogih drugih vrsta raka.

Blagotvorna svojstva papaje poznata su generacijama. Neke od ljekovitosti koju papaja pruža su:

Prevencija i liječenje raka i alergijskih poremećaja
Revitalizacija ljudskog tijela i održavanje energije i vitalnosti
Podržava kardiovaskularni sustav
Jača imunološki sustav
Sprječava nastajanja katarakte.
Ublažiti upalu
Pomoć s mučninom i zatvorom
Borba protiv različitih vrsta raka, uključujući vrata maternice, dojke, jetre, pluća i gušterače,te takoder pomaze kod problema kardiovaskularnog i gastrointestinalnog sustava.

Dijelovi biljke
Mliječni sok papaje se rabi za liječenje: bolesti kože (psorijaze i raznih kožnih nečistoća), crijevnih nametnika, zatvora i za detoksikaciju probavnog sustava, bolesti prouzročenih mikrobima i bakterijama kao što su Candida albicans, Bacillus subtilis, Escherichia coli, Entamoeba histolytica, Staphylococcus aureua, Salmonella typhi. Dobro je prirodno sredstvo za opuštanje mišića.

U mliječnom soku listova ima karpaina iz kojega se dobiva papajacin, a koristi se za liječenje astme (puše se listove papaje), protiv bolesti živaca i kao antioksidans, kod kožnih i trbušnih oboljenja te za čišćenje organizma.

Upotreba sjemenki i cvijeta te nuspojave
Sjemenke najčešće koristimo kao začin jer imaju okus sličan papru, a imaju i svojstvo da dobro gase žeđ.
Cvijet se koristi za liječenje žutice te kao sredstvo protiv nametnika.
Ako se primjenjuje kako je navedeno, papaja nema nuspojava. U većim koncentracijama izaziva neplodnost. Lišće i korijenje papaje sadrže cijanoidne glikozide koji tvore cijanid, a lišće sadrži tanine. Ako se oba ta spoja uzimaju u velikim koncentracijama, mogu uzrokovati nuspojave.
Potreban je oprez kod osoba koje uzimaju varfarin.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:97492 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:41266 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:5643 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:4717 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:6453 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:7172 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:4999 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:7665 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:2647 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:2076 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:4621 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu