Ispis

Propolis, Izniman prirodni proizvod

Ljudi su svjesni činjenice kako uravnotežena i raznovrsna prehrana, redovito bavljenje primjerenom tjelesnom aktivnošću te smanjenje stresa pridonose očuvanju dobrog zdravlja. Nažalost, rijetko se to znanje primjenjuje u praksi, što se tijekom hladnijeg dijela godine  negativno odražava na imunitet te povećava rizik za pojavu gripe i bolesti dišnog sustava. Mnogi, poučeni iskustvom, preventivno modificiraju svoju prehranu i posežu za različitim dodacima prehrani. Valja naglasiti kako samo kvalitetne i provjerene suplemente treba uzeti u obzir. Svakako je prije kupnje potrebno realno sagledati situaciju, utvrditi manjkavosti koje su pomogle pojavi bolesti i mogućnosti njihovog otklanjanja te se posavjetovati sa stručnom osobom. Pri tome se ne smiju previdjeti podaci o terapiji lijekovima, dob osobe, alergije i druga moguća ograničenja koja utječu na odabir suplementa. Sasvim je jasno da, osim rečenog, prosječnog potrošača zanima podrijetlo i osnovna sirovina proizvoda, njegova sigurnost i cijena, dostupnost, jednostavnost te preporučeno trajanje primjene. Kada se razmotre svi kriteriji, jedan od mogućih izbora svakako je propolis – proizvod prirode kojeg je čovjek počeo koristiti znatno prije nego su znanstveno potvrđena njegova ljekovita svojstva.

 

Propolis i njegova primjena
Riječ propolis potječe od grčkih riječi pro – pred i polis – grad, što bi značilo da stoji pred gradom (tj. košnicom) u svrhu obrane. Pčelama služi za popunjavanje šupljina u košnici, čime se stvara zaštita od vjetra, mikroorganizama i sl.
Propolis je ljekoviti pčelinji proizvod, ugodnog aromatskog mirisa, smolaste konzistencije, žute do tamnosmeđe boje, koji čine izlučevine biljaka i pčela te tvari nastale njegovim formiranjem. Sastav propolisa specifičan je i teško ga je standardizirati jer ovisi o vremenu sakupljanja, vegetaciji i podneblju, a čine ga oko 200 sastojaka: različiti alkoholi, amino kiseline, aromatske kiseline, esteri, flavoni, šećeri i dr. Uz to, propolis sadrži i vitamine B1, B2, B6, C i E te neke rijetke mineralne tvari.
Povijesni podaci govore da su propolis još davno koristili stari Egipćani, Babilonci, Arapi, Grci i Rimljani. U narodnoj medicini primjenjuje se kod jačanja imuniteta, kao pomoć pri zacjeljivanju rana, protiv gljivičnih bolesti, bolesti usne šupljine, grlobolje i sl. što ne čudi s obzirom na njegova antibakterijska, antivirusna, antitumorska, antioksidativna, protuupalna i druga svojstva. Tako se pokazala djelotvornost protiv bakterija rodova Staphylococcus i Streptococcus. Štoviše, zahvaljujući prisutnosti flavonoida i aromatskih kiselina, propolis pojačava učinak klasične terapije antibioticima te može biti od koristi ljudima gotovo svih dobnih skupina. Važno je naglasiti da na antibakterijske sastojke propolisa bakterije ne razvijaju rezistenciju. Nadalje, propolis pokazuje i antivirusno djelovanje, pomažući oboljelima od gripe i onima koji pate od herpesa. Uz to, učinkovit je protiv gljivica te svojom prisutnošću pojačava djelovanje antimikotika. Zbog svega navedenog, nerijetko se propolis zove lijekom 21. stoljeća te je čest sastojak farmaceutskih proizvoda, u prvom redu ranije spomenutih dodataka prehrani i dermokozmetike. Svojim pozitivnim djelovanjem na kožu pomaže u prevenciji raka, što je od posebnog značenja ljudima svijetle puti koji su dugotrajno izloženi djelovanju sunca.

Antioksidansi kao čuvari
Moderan čovjek svakodnevno je izložen zagađenom zraku, tlu i vodi, pa su važni antioksidansi koji štite organizam od nestabilnih i izrazito reaktivnih slobodnih radikala. Uzroci nastajanja slobodnih radikala različiti su. Njihovo nastajanje može biti poželjno kada se u organizmu stvaraju kao obrambeni odgovor na prisutnost bakterija i virusa. Međutim, slobodni radikali nastaju i djelovanjem duhanskog dima, razgradnjom pesticida, nekih lijekova, radijacijom, prehranom bogatom mastima i dr. Te reaktivne čestice izazivaju niz poveznih reakcija, koje rezultiraju promjenama na membranama stanica, remeteći tako izmjenu tvari, što može stvoriti znatna oštećenja pa dovesti i do njihove smrti. Uz to, dolazi i do degradacije staničnih proteina, čime oni gube funkciju, te do promjena na DNA koje mogu rezultirati mutacijama. Ne smije se previdjeti ni činjenica kako slobodni radikali oksidiraju višestruko nezasićene masne kiseline lipoproteina, što mijenja strukturu i funkciju LDL kolesterola. Oksidirani LDL kolesterol potpomaže razvoj aterosklerotskih promjena, toliko prisutnih u današnje doba.  
Srećom, organizam se sam, zahvaljujući obrambenim mehanizmima i mogućnostima popravka oštećenja, neprekidno bori protiv nepoželjnog djelovanja slobodnih radikala. Učinkovitost obrane slabi njihovim nagomilavanjem te starenjem, što za posljedicu može imati nastajanje tumorskih stanica, bolesti srca i krvnih žila te brojnih drugih promjena poput artritisa i katarakte.
Neke antioksidanse organizam sam sintetizira, a za druge se čovjek svakodnevno treba pobrinuti, odnosno treba ih unijeti. Upravo se radi dodatnog unosa antioksidanasa koristi  propolis, proizvod prirode koji svoja antioksidativna svojstva uvelike može zahvaliti prisutnosti flavonoida.

Prirodna pomoć klasičnom liječenju
Istraživanja su pokazala kako flavonoidi smanjuju rizik od pojave raka pluća kod pušača, što je posebno važno onima koji su osjetljivi, a pasivni su pušači, ne svojom voljom. U prvom redu misli se na djecu i rekonvalescente. Uz to, pokazao se i zaštitni učinak tog proizvoda na želudac i debelo crijevo. Ovo je od iznimne važnost danas, kada mnogi ljudi oslanjaju na polugotovu i gotovu hranu, siromašnu antioksidantima. Valja spomenuti i zaštitno djelovanje propolisa na jetru i bubrege, organe važne za detoksikaciju štetnih tvari i njihovo izlučivanje iz organizma. Ne manje važan je i podatak kako propolis štiti usnu šupljinu, srce i bubrege ljudi koji primaju kemoterapiju, a uz njega je terapija citostaticima i zračenjem uspješnija.   
Djelovanje aktivnih komponenata propolisa ogleda se i u zaštiti organizma od upalnih reakcija. Tu spadaju reakcije potaknute različitim nepoželjnim zračenjima koja rezultiraju pojavom slobodnih radikala. Također, sastojci propolisa neutraliziraju slobodne radikale nastale bakterijskom upalom bubrega. Uz to, oni potiču stvaranje protuupalnih čimbenika imunološkog odgovora, istodobno djelujući na smanjenje proizvodnje onih koji potiču upalnu reakciju, zbog čega je propolis od pomoći kod respiratornih tegoba, npr. kroničnog bronhitisa. Treba imati na umu kako propolis, svojim antioksidansima, pozitivno djeluje u zaštiti srca ljudi koji boluju od šećerne bolesti jer i tada dolazi do stvaranja slobodnih radikala.

Ipak, propolis kod nekih ljudi može izazvati alergijske reakcije pa pozornost moraju obratiti ljudi alergični na pelud.

Zaključak
Vjerujemo da je ovo predstavljanje propolisa opravdalo njegovu široku primjenu u prevenciji pojave bolesti. Također, treba se nadati kako će se više koristiti kao prirodna pomoći pri klasičnom liječenju.

Autori:
Ivana Paun i
dr. sc. Vesna Bosanac, dipl. ing., nutricionist

Izvor: „Narodni zdravstveni list“, časopis Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, www.zzjzpgz.hr

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:88847 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:35768 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:5391 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:4497 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:6185 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:6973 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:4848 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:7328 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:2454 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:1937 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:4399 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu