Ispis

Top 20 namirnica

Vrijeme je za novu dijetnu mantru: jedite više da biste težili manje. Ne šalimo se! Prava hrana će vam pomoći da skinete kilograme viška i smanjite neobuzdanu glad
Dodajte ovih 20 namirnica na svoj tanjur već danas i bit ćete mršaviji i zdraviji, savjetuje stranica Self.com.

1. Odrezak
Govedina ima reputaciju namirnice koja pomaže režimu prehrane i može vam pomoći da skinete kilograme. Trudite se konzumirati domaću govedinu, jer je to zdravije za vas i bolje za okoliš.
2. Jaja
Uživajte u jajima, uključujući i prezrene žumanjke koji u umjerenim količinama neće naškoditi vašem srcu. Priuštite si omlet, a najbolja je kombinacija frittata s povrćem.
3. Kelj
Dugo je bio marginaliziran kao prilog, ali ovom bi zelenom kralju trebala pripasti glavna uloga na vašem tanjuru. Jedna šalica sirovog sjeckanog kelja sadrži 34 kalorije i oko 1,3 grama vlakana, te velike količine željeza i kalcija.
4. Zobena kaša
Ne zvuči privlačno, ali je zdravo budući da zob sadrži čak pet grama vlakana po porciji, Možete ga koristiti umjesto krušnih mrvica u mesnoj štruci.
5. Leća
Leća stanjuje trbuh, sprečava udare inzulina koji uzrokuju da organizam stvara viškove masnoće, posebice u području abdomena.
Bogata je bjelančevinama, pa može zamijeniti mesni obrok. Nježnog je okusa i lako se slaže s ostalim namirnicama. Crvena i žuta leća kuhaju se najbrže (15 do 20 minuta).
6. Goji bobice
Ove opore bobice voćni su šampion suzbijanja gladi. Imaju 18 različitih aminokiselina, što ih čini izuzetnim izvorom proteina, te samo 35 kalorija po žlici.
7. Losos
Ne samo da riblje masti čuvaju vaše srce, pomažu vam stanjiti i struk. Omega-3 masne kiseline poboljšavaju osjetljivost na inzulin, što pomaže izgradnji mišića i smanjuje abdominalnu masnoću. Što imate veću mišićnu masu, vaše tijelo sagorijeva više kalorija. Losos je najbolji jednostavno pripremljen: namažite ga sa soli i paprom i pecite na vrućoj tavi s dvije žlice ulja, jednu do tri minute sa svake strane.
8. Jabuka
Jabuka dnevno čuva vašu vitkost. Ljudi koji pojedu jabuku prije drugog obroka konzumiraju manje kalorija od onih koji su se odlučili za drugu vrstu užine. Osim toga, antioksidansi u jabukama mogu spriječiti metabolički sindrom, stanje koje obilježava višak trbušne masnoće.
9. Tjestenina od heljde
Zamijenite običnu tjesteninu za rezance od heljde i moći ćete ući u svoje uske traperice u svakom trenutku. Heljda je bogata vlaknima i, za razliku od većine ugljikohidrata, sadrži bjelančevine. Kuhajte je kao rižu, pokrivenu i na slaboj vatri, te kombinirajte s brokulom, mrkvom, gljivama i lukom.
10. Borovnice
Sve je bobičasto voće dobro za vas, ali ono plave boje je među najboljima. Ima najviše antioksidansa od svog voća koje obično konzumiramo, te daje 3,6 grama vlakana po šalici. Umjesto da žitaricama dodate voće, ispunite svoj zdjelu borovnicama, a zatim dodajte žitarice i jogurt ili mlijeko na kraju.
Šipak je bogat antioksidansima i vitaminima
11. Maslac od badema
Ovaj namaz smanjuje glikemijski indeks kruha (mjera učinka hrane na šećer u krvi). Studija Sveučilišta u Torontu utvrdila je da ljudi koji su jeli maslac od badema s bijelim kruhom nisu imali isti udar šećera u krvi kao osobe koje su jele samo krišku kruha.
12. Šipak
Sok od šipka proglašen je zdravim, ali sjemenke nara zaslužuju svu pažnju. Osim što su bogate folnom kiselinom i antioksidansima, imaju malo kalorija i puno vlakana, pa mogu zadovoljiti potrebu za slatkim, a da ne ugroze vašu liniju. Koristite ih u salatama, te kombinirajte sa sirovim mladim špinatom.
13. Chili
Jedan od razloga da chilijem začinite obrok jest što ćete ubrzati svoj metabolizam. Spoj u chiliju koji se zove kapsaicin sprječava pretvorbu nezrelih masnih stanica u zrele masne stanice koje u sebi imaju veću količinu masnog tkiva. Prema objašnjenjima znanstvenika, kapsaicin djeluje kao biokemijski signal koji potiče masne stanice na apoptozu, mehanizam kojim se stanice same razgrađuju.
14. Jogurt
Dijetetičari jogurt smatraju savršenom hranom i to s dobrim razlogom. Sa svojim trostrukim učinkom ugljikohidrata, proteina i masti, može suzbiti glad i održati razinu šećera u krvi stabilnom. Koristite ga umjesto majoneze uz piletinu ili krumpir salatu ili dodajte pečenom krumpiru malo jogurta na vrh i nakapajte s malo limuna. Unijet ćete tako 4,7 grama masti po žlici manje.
15. Kvinoja
Kvinoja je kultivirana u Andama, a Inke su je smatrale svetom hranom i odnosili su se prema njoj kao 'majci sjemenci'. Uspješno obuzdava glad, a bogata je vlaknima i proteinom, nutricionističkom kombinacijom koja vas može satima držati sitima.
16. Sardine
Te sićušne ribe su neopjevane morske zvijezde, bogate bjelančevinama i omega-3 masnim kiselinama, pa pomaže tijelu održati mišićnu masu. Imaju malo žive i dosta kalcija, što ih čini pametnim ribljim izborom za trudnice. Ako vas smeta njihov okus, potopite ih u mlijeku sat vremena. Pripremite namaz od sardina tako da ih zgnječite uz sjeckani luk, svježe začinsko bilje i kockice paprike. Stavite smjesu na komad integralnog ili raženog kruha i pokrijte kriškom sira.
17. Zmijina trava
Možete koristiti ovu biljku, važnu u francuskoj kuhinji, u marinadama ili umacima za salate. Estragon dodaje slatkasto blagi okus hrani.
18. Parmezan
Bacite gumu od nemasnog sira i okrenite se pravoj stvari. Žene koje svakog dana jedu porciju punomasnog sira vjerojatno će manje dobiti na težini tijekom vremena, tvrdi studija objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition. Naribajte parmezan preko pečenog povrća ili ga pojedite uz jabuku ili krušku.
19. Avokado
Nemojte se bojati količine masti u avokadu – upravo to vas može potaknuti na mršavljenje. Mast u avokadu je mono-zasićena vrsta masti pa čuva vaše srce i pojačava sitost. Sjajna je namirnica za ljetne zabave. Dodajte avokado na sendvič umjesto majoneze. Avokado sadrži puno kalorija, pa ipak pripazite na količine.
20. Maslinovo ulje
Kao i avokado, maslinovo ulje sadrži zdrave masnoće koje povećavaju osjećaj sitosti i krote apetit. Ono ima i antiupalna svojstva, a kronične su upale u tijelu povezane s metaboličkim sindromom. Jedite salatu s s maslinovim uljem, pa ćete povećati antioksidantnu moć povrća.

Tportal

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:66487 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:24433 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:4805 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:4108 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:5666 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:6558 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:4523 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:6586 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:1949 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:1575 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:4002 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu