Ispis

Kako gladovanje pozitivno utječe na zdravlje?

Iako se u našoj kulturi gladovanje teško povezuje s liječenjem, od davnina su ljudi suzdržavajući se od jela snažili svoje tijelo i duh.
Činjenica je da je prva pomisao koja se veže uz gladovanje ona o dijetama, mukotrpnom skidanju kilograma i postizanju manekenske linije - sve u estetske svrhe. U našoj kulturi gladovanje se teško povezuje s liječenjem.
Ima ljudi koji se boje gladovanja, jer su ih odmalena učili da moraju jesti da bi bili zdravi. Istina je navodno drukčija, pa ima sve više znanstvenika koji tvrde da se gladovanjem pod nadzorom mogu izliječiti čak i teške bolesti.

Važno je samo kako se čovjek priprema i kojim tempom s gladovanja prelazi na normalnu ishranu. Osim zdravstvenog, postoji i nezanemariv, čak poželjan psihološki učinak. Kalifornijski liječnik dr. Gabriel Cousens ovako je opisao svoj doživljaj nakon 40-dnevnog posta: »Gladovanje u širem smislu označava apstinenciju od onoga što je toksično za tijelo, um i duh. Način na koji se to može lakše razumjeti jest taj da gladovanje označimo kao eliminaciju fizičkih, emocionalnih i mentalnih toksina iz našeg tijela, a ne kao prestajanje uzimanja krute hrane. Post uvijek sa sobom donosi neku vrstu povlačenja iz svijeta u kojem djelujemo i od svakodnevnih obveza. Kad se post spoji s potpunim mirovanjem i nekom vrstom društvene izolacije, to može značiti neizmjerno mnogo za ljude koji previše svoje energije usmjeravaju prema van«. Dakle, u gladnijem tijelu - zdraviji duh?!
Gladovanje je čovjeku zapravo najstarija poznata terapijska metoda. Prije pojave vještine liječenja, čovjek se instiktivno suzdržavao od hrane dok mu se zdravlje ne bi poboljšalo. Kroz povijest medicine gladovanje se često smatralo najpouzdanijim sredstvom za pomlađivanje i regeneraciju. Korisnost izbacivanja štetnih tvari iz organizma nitko ni danas ne osporava, međutim, dolaskom moderne medicine i kemijskih lijekova ta je metoda potisnuta i u stručnim krugovima izaziva kontroverze.
Terapiju gladovanjem tridesetih godina prošlog stoljeća afirmirao je dr. Otto Buchinger i pod imenom »totalna terapija« provodi se na mnogim (alternativnim) klinikama u svijetu iako službeno nije priznata. Usavršio ju je i prilagodio novim uvjetima života dr. Breus, za kojega alternativci kažu da pripada malom broju dobrih poznavatelja ogromnog bogatstva narodne medicine.
Zanimljivo je da se za vrijeme terapije ne preporučuje smanjivanje tjelesnih aktivnosti i gladovanje u većini slučajeva omogućava nastavak svakodnevnih aktivnosti. Koristan je svježi zrak, tjelesna aktivnost, kupke, tuširanja, saune, oblozi, upotreba gline, urinoterapija...
Osnovni princip koncepta liječenja gladovanjem podrazumijeva upotrebu biljnih čajeva i sokova od svježeg povrća, ali se savjetodavci jako trude da ih se ne svrsta u makrobiotičare i vegetarijance. Tijekom gladovanja tijelo se oslobađa svih nakupina štetnih tvari (ponajprije velikih količina masti), a kasnije i svih stranih tijela. Konzumiranje odgovarajuće količine tekućine i biljnih čajeva ima izravan utjecaj na metabolizam i eliminaciju štetnih produkata metabolizma iz organizma. Mješavine sokova svježeg voća i povrća opskrbljuju organizam enzimima bez kojih on ne može normalno funkcionirati.
»Totalno gladovanje« predviđa gubitak težine u prvih deset dana gladovanja od prosječno 1,1 kg na dan, a na kraju prvog mjeseca stabilizira se na 0,36 - 0,47 kilograma na dan. Rezultat je spektakularan, ali jasno je da gladovanje nije bez posljedica. Glavna je negativni sadržaj azota, koji se odražava u značajnom gubitku mišićne mase, potom su tu abnormalna vrijednost elektrolita, hipotenzija, hipokalemija, gihticni artritis i anemija.
Postoji praksa dužih, srednjih i kratkih gladovanja, kako po pozitivnim promjenama u organizmu, tako i po načinu provođenja, koje bi, naravno, za svaku osobu trebalo biti individualno. Gladovati treba pod kontrolom, jer nepravilno liječenje gladovanjem može izazvati dosta neugodnih simptoma, a i drastičnih posljedica. Najčešće je u pitanju nedovoljno očišćen organizam prije gladovanja, kao i nedovoljno čišćenje organizma za vrijeme gladovanja, što može dovesti do intoksikacije. Prekidanje gladovanja također treba biti postupno i kontrolirano, a pravilni prijelaz na normalnu ishranu mora trajati isto koliko je trajalo i gladovanje.
Za vrijeme gladovanja organizam prelazi na endogeno hranjenje (hranjenje unutarnjim rezervama) i najprije koristi ono što mu je nepotrebno - različita patološka tkiva, tumore, ožiljke, strije, naslage masti. Tada se aktiviraju obrambene snage organizma, koje djeluju na osnovna oboljenja i imunosni sustav koji je često spriječen u normalnom funkcioniranju suviše čestim uzimanjem hrane. Budući da su oko 80 posto današnjih bolesti psihosomatske, povremeno redovito gladovanje čini se idealnom prevencijom. Ali, ni 40 dana posta ne može pomoći ako se nastavi živjeti s negativnim mislima i emocijama: strahom, ljutnjom, ogorčenošću ili zavisti. Stvar je izbora.

 

By: Ksenija Hrstić

Komentari (1)
kuku lele
1Utorak, 26 Srpanj 2011 20:45
vidda
jedite što više

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:97508 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:41276 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:5645 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:4718 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:6455 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:7175 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:5000 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:7667 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:2648 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:2077 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:4622 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu