Ispis

Stručnjaci kažu da su ovo nužni koraci za snižavanje kolesterola

Smanjite li zasićene i trans masti poboljšat ćete vrijednosti kolesterola

Prilagodbom prehrane mnogi ljudi uspijevaju sniziti kolesterol. Ako u prehrani imate previše mesa, pokušajte jesti manje birajući nemasno meso uz više povrća, voća, cjelovitih žitarica na tanjuru što bi trebalo sniziti kolesterol za 25 posto.

Smanjite li unos zasićenih masti kojih ima u mesu i mliječnim proizvodima, te trans masti uspjet ćete poboljšati vrijednosti kolesterola za 5 do 10 posto.

Harvard Medical School savjetuje nužne korake koje možemo poduzeti za smanjenje kolesterola.



1. Držite se nezasićenih masti i izbjegavajte zasićene i trans masti
Većina masti u povrću su nezasićene i zdrave su za srce. Hrana koja sadrži zdrave masnoće je masna riba, orašasti plodovi, sjemenke i neko povrće. Ograničite unos zasićenih masti kojih ima u mesu i mliječnim proizvodima i bježite od trans masti, znači svake hrane pripremljene hidrogeniziranim biljnim uljima.

2. Jedite više topljivih vlakana
Zobena kaša i voće savršen su izvor topljivih vlakana

Uzimajte topljiva vlakna kakvih ima u zobenoj kaši i voću. Ova vrsta vlakana može smanjiti kolesterol kada se jede kao dio zdrave prehrane.

3. Prehranom uzmite sterole i stanole
Ima ih u jogurtu
Ove prirodne komponente slične su strukturi kolesterola. Zovu ih “dimnjačarima krvnih žila”. One ograničavanju kolesterol koji tijelo apsorbira. Biljnih sterola i stanola ima u voću, povrću, orašastom voću, biljnim uljima, jogurtima.

4. Nađite prehranu koja vam odgovara
Nađite prehranu koja vam odgovara
Kada vam prijatelj kaže koliko mu je pao kolesterol poslije određene dijete, u iskušenju ste da i vi pokušate. Ako to činite pa nakon nekoliko mjeseci otkrijete da nemate iste rezultate, vjerojatno se radi o genetskim i psihološkim razlikama. Ne odgovara svaka prehrana svima. Morate pokušati nekoliko različitih dijeta dok nađete koja za vas djeluje.

Prehrana može biti jednostavan i snažan način za poboljšanje vrijednosti kolesterola i kod nekih ljudi funkcionira bolje nego kod drugih. Nemojte biti obeshrabreni ako ste slijedili upute o prehrani, a niste postigli cilj. Nemojte odustati. Pa čak ako vam bude potreban lijek da regulirate kolesterol, trebat ćete manje nego ako ne učinite promjene u prehrani.

Jesu li nadomjestci za kolesterol korisni?

Ima li smisla iskušati prehrambene nadomjestke za kolesterol? Nudi se jako puno nadomjestaka tvrdeći da snižavaju kolesterol. Često se spominje glog. Listovi, bobice i cvjetovi ove biljke tradicionalno se koriste za liječenje kardiovaskularnih bolesti. Glog može sniziti kolesterol povećanjem lučenja žući i smanjivanjem izlučivanja kolesterola. Možda može pomoći.

5. Crvena riža
Problem kod crvene riže je čistoća sastojaka
Crvena riža. Ovaj kineski pripravak oglašava se kao nadomjestak koji snižava kolesterol. Neke kapsule crvene riže sadrže kemikaliju identičnu aktivnoj supstanci u lijekovima za snižavanje kolesterola, lovastin.

Nezavisna analiza 12 proizvoda od crvene riže pokazuje da iako piše da sadrže 600 miligrama aktivnog sastojka u svakoj kapsuli, stvarni sadržaj je od 0.1 do 10.9 miligrama. Dodatno, jedna trećina proizvoda kontaminirana je potencijalno toksičnom komponentom citrininom koji može oštetiti bubrege. Može pomoći, ali čistoća sastojaka je problem.

6. Češnjak
I češnjak može biti koristan
Češnjak. Neke preliminarne studije sugeriraju da bi češnjak mogao sniziti kolesterol. Jedna studija o sigurnosti i učinkovitosti češnjaka pokazuje da svježi češnjak, suhi u prahu i tablete ekstrakta češnjaka nemaju nikakvog utjecaja na kolesterol. Ne bacajte pare.

7. Riblje ulje
Riblje ulje u obliku nadomjestaka

Riblje ulje. Ulje masnih riba kao lososa i sardina sadrži omega 3 masne kiseline. Omega 3 ima dobre učinke za zdravlje srca. Smanjuje broj otkucaja i snižava krvni tlak te poboljšava zdravlje krvnih žila. Nekoliko studija pokazalo je da konzumacija masne ribe smanjuje srčane rizike kod ljudi sa zatajenjem srca i srčanim infarktom.

Nadomjestci ribljeg ulja moguće da nemaju isti učinak. Studija iz 2013. godine utvrdila je da nadomjestci ribljeg ulja ne smanjuju srčane ili moždane udare kod ljudi sa povećanim rizikom. Visoke doze mogu smanjiti trigliceride ali istovremeno izazivaju povećanje LDL, znanog kao loš kolesterol. Umjesto nadomjestaka, jedite masnu ribu.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:92702 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:38721 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:5493 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:4582 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:6290 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:7047 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:4908 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:7446 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:2528 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:1990 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:4486 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu