Ispis

Sauna i zdravlje

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.  
U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije no što bi se ulazilo u ovu saunu, vatra bi se ugasila a temperaturu bi održavalo zagrijano kamenje. Bile su to prve primitivne saune koje su služile svojoj svrsi.

Upotrebom naprednijih alata i građevinskih tehnika, saune se počinju graditi iznad zemlje, u obliku drvenih kučica. Kao i kod prvobitnih sauna, ognjište se nalazilo na sredini. Kamen se ugrijavao  na plamenu . Prostorija se grijala do željene temperature. Prije no što bi korisnici saune ušli  , vrata prostorije bi se otvarala, tako da bi dim izašao van. Ulaskom u tako grijan prostor osjetio bi se  poseban miris,nastao  mješavinom mirisa dima i drveta ,što se posebno cijenilo kod korisnika tako priređene saune. Ovaj tip saune je postojao do dvadesetih godina prošloga stoljeća. Nakon tog perioda,  umjesto otvorenog plamena za zagrijavanje saune, počinje era korištenja električnih grijača. I danas je u Finskoj upotreba saune neka vrsta rituala. Smatra se da u populaciji od 5 miliona Finaca, svaka treća osoba posjeduje saunu.


„Dajte mi mogućnost da stvorim povišenu temperaturu i izliječit ću svaku bolest“- je rečenica koja se pripisuje Hipokratu(460.pr. Kr-380.pr.Kr). Sumnjam da su Finci prije 1000 godina bili upoznati sa ovom Hipokratovom tvrdnjom i da su zbog toga pravili saune . Ipak upotreba saune ubrzava cirkulaciju u cijelom tijelu. Bolja cirkulacija sigurno ima pozitivan efekt na stanje našeg organizma. Ulaskom u saunu zagrijavamo površnu tijela a kako tijelo pokušava da održi svoju stalnu temperaturu tako se i  cirkulacija ubrzava . Pokreće se i proces znojenja koji pokušava da ohladi našu kožu. Već temperatura od 85 C(za koju neki ljubitelji saune kažu da je niska) ima velike učinke na naše tijelo. Temperatura kože se podiže na 40C u kratkom periodu od nekoliko minuta. Puls se tijekom ovoga vremena povećava za 30%. Time srce udvostručuje volumen  krvi koje pumpa tijekom svake minute provedene u sauni. Ovaj povećani protok krvi je usmjeren direktno na područje naše kože a smanjuje je se dotok krvi u naše unutarnje organe. Krvni tlak ovisno o osobi raste ili pada. Ovi mehanizmi koje pokrećemo u sauni za zdrave pojedince ne nose sa sobom nikakav rizik. Ipak srčani bolesnici ne bi trebali upotrebljavati saune bez konzultacije sa svojim liječnikom. Osobe sa slabo kontroliranim tlakom,nepravilnim radom srčanog mišića, oštećenjima srčanih zalistaka  ne bi trebali koristiti saunu.


Osnovna pravila upotrebe saune su a) izbjegavati upotrebu alkohola prije saune,b) ne ostajati duže od 15-20 minuta u sauni,c) hladiti se postupno,d)popiti dvije čaše vode nakon svake upotrebe saune.
Iz moga iskustva sam uočio da mnoge osobe  tijekom i nakon korištenja saune uživaju u konzumiranju piva. Upozorio bih osobe koje imaju niski tlak, da tijekom upotrebe saune ne koriste alkoholna pića.
Jedan od razloga zbog kojeg neki ljudi koriste saunu je i mršavljenje. Ukratko-saunom nećete izgubiti kilograme. Gubitak koji se očituje na vagi, nakon upotrebe saune,  povezan je sa gubitkom tečnosti. I on je kratkotrajan. Već pri prvim gutljajima vode nadoknađujete izgubljenu masu. Definitivno tijekom saune  možete sagorjeti između 300-500 kalorija . Ali treba imati na umu da tijekom saune samo srčani mišić trpi opterećenja. Mnogo je bolje u cilju regulacije tjelesne mase sagorjeti ovu količinu kalorija nešto bržim hodom. Naime tijekom šetnje rade velike skupine mišića . Održavanjem ili povećanjem mišićne mase putem tjelesnih aktivnosti povećat ćemo utrošak energije i u mirovanju.  Mišići u mirovanju troše više energije nego masno tkivo.
Postoje tvrdnje da se upotrebom saune može izvršiti detoksikacija tijela, uklanjanjem nakupina otpadnih materija, putem znojenja. Jedno je sigurno, znojenjem uklanjamo nečistoće koje su se nakupile u kožnim porama.
Sauna je dobar finski proizvod koji je osvojio svijet. Sigurno ima pozitivan utjecaj na psihofizičko stanje pojedinaca koji nemaju određene faktore rizika. Mogu ga koristiti različite dobne skupine. Gotova sva djeca u Finskoj posjete saune prije svoga drugoga rođendana. Tko ima priliku i mogućnosti njenog korištenja neka je koristi, uz nešto osobne odgovornosti.

 

Dr. Miroslav Trkovnik

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:33659 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:8674 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:3796 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:3439 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:4793 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:5921 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:4021 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:5613 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:1305 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:1067 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:3430 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu