Ispis

Alergije

Alergija je prekomjerna reakcija organizma na specifične, inače neškodljive tvari, poznate pod zajedničkim imenom alergeni.

Uzrokovana je reakcijom vlastitog imunološkog sustava, koji inače štiti tijelo od raznih oboljenja, tako što stvara antitijela koja se bore protiv bakterija, virusa i ostalih „stranih“ tvari koje zajedničkim imenom zovemo antigeni. Međutim ponekad, imunološki sustav reagira pretjerano, te pokušava zaštititi organizam od inače neštetnih tvari koje se nalaze u našem okolišu.

Kod osoba koje nisu alergične, obrambeni sustav prepoznaje alergene (antigeni koji izazivaju alergijsku reakciju) kao bezazlene tvari pa ništa i ne poduzima pri susretu s njima dok kod alergičnih osoba obrambeni sustav reagira burno kao da je posrijedi „velika opasnost“, stvara velike količine antitijela (IgE), dolazi do burne reakcije antigen – antitijelo, te se tako razvijaju simptomi alergije.

Imunitet je obrambeni sistem organizma koji ga štiti od napada stranih mikroorganizama (virusa, bakterija, gljivica i parazita), njihovih kemijskih supstanci (toksina), kao i vlastitih izmijenjenih (npr. tumorske) i istrošenih stanica. Postoje dvije komponente ovog sistema:

 

 • nespecifični, urođeni i
 • specifični, stečeni imunitet.


I jedan i drugi imunitet mogu se stjecati pasivno (rođenjem tj prijenosom antitijela s majke na dijete) i aktivno (prirodnim kontaktom sa stranim mikroorganizmima odnosno imunizacijom).

Da bi uspješno funkcionirao imunološki sustav je tijekom milijuna godina evolucije razvio vrlo složene mehanizme, stanice i tvari koje mu osiguravaju uspješnu obranu organizma od „stranih“ agensa, a da ga istovremeno ne ugrožava. Danas se većina imunologa slaže kako filozofija imunološkog sustava počiva na tri temelja:

 1. Razlikovanje tuđeg od svog. Tako imunološki sustav ne napada vlastite stanice, već isključivo strane tvari – antigene.
 2. Razlikovanje infektivnog od neinfektivnog. Mnoge strane čestice ulaze u organizam ali ih imunološki sustav prepoznaje kao neopasne.
 3. Razlikovanje opasnog od neopasnog. Kada je organizam stvarno ugrožen od opasnih tvari imunološki sustav ih prepoznaje i pojačava svoju aktivnost. Nažalost ponekad se imunološki sustav „prevari“, i neopasnu pelud cvijeća i slične čestice prepoznaje kao veliku opasnost za organizam i započinje jaku i bezrazložnu imunološku reakciju.

Peludne alergije vezane su uz cvatnju alergenih biljaka i simptomi se kod preosjetljivih ljudi javljaju u vrijeme njihove cvatnje.

Peludna zrnca različitih trava u el. mikroskopu

Pojavljivanje peludi u zraku vremenski je ograničeno i tipično za svaku biljnu vrstu i zbog toga su i alergije na pelud vezane uz određeno razdoblje u godini.

Alergija je karakterizirana burnim reakcijama na alergene. Reakcije mogu biti lokalne (na jednom mjestu tijela) ili se očitovati na kompletnom organizmu (anafilaksija).

Lokalni simptomi 

 • nos: gutanje sline (alergijski rinitis)
 • oči: crvenilo, češanje, alergijski konjunktivitis
 • dišni putovi: moguća pojava astme, dispneja (otežano disanje, glad za zrakom)
 • uši: osjećaj da su uši pune, moguća pojava boli, oba uha ne rade u paru zbog drenaže Eustachijeve cijevi
 • koža: razni osipi, poput ekcema, urtikarije, kontaktnog dermatitisa i sl.


Anafilaksija

Može uzrokovati razne kožne reakcije s obzirom na jačinu reakcije. Klinička slika započinje odmah nakon unošenja alergena parenteralno (preko kože, mišića ili vena) ili peroralno (kroz usta). Većina reakcija događa se unutar jednog sata. Može započeti uvodnim simptomima u vidu svrbeža kože, trnjenja sluznice usne šupljine, angioedema (otoka rahlog potkožnog tkiva). Dolazi do stezanja bronhija, edema larinksa (grkljana), epiglotisa (poklopca grkljana) i okolnog tkiva. Dalje se može razviti kardiovaskularni kolaps koji je praćen hipotenzijom (niskim tlakom), tahikardijom (ubrzanim radom srca), koja u pravilu dovodi do teške aritmije, a zbog smanjenog protoka krvi u mozgu može se javiti vrtoglavica, gubitak svijesti, koma, čak i smrt.

Prevencija alergije je najbolji način liječenja, iako je to često vrlo teško postići budući da smo svakodnevno izloženi zraku koji je više ili manje zasićen alergenima. Ipak, mogli biste:

 • Provesti prirodnu desenzibilizaciju na način da uzimate pripravak meda i cvjetnog praha iz područja na kome živite. Na taj način, kroz više godina, unosite male količine alergena i smanjujete imunološku reaktivnost organizma tj radite desenzibilizaciju.
 • Izbjegavati duže izlaganje na zraku u vrijeme prisutnosti peludi na koju ste alergični.
 • Za vrijeme najveće koncentracije peludi, što je najčešće rano ujutro tijekom vrućih i vjetrovitih dana, ostanite kod kuće.
 • Ako se bavite poslom koji zahtijeva da ste na otvorenom, koristite maske koje su posebno dizajnirane da filtriraju pelud, te tako sprečavaju kontakt sa sluznicom nosa.
 • Nakon boravka na otvorenom, otuširajte se i operite kosu kako bi spriječili unos peludi u prostor u kojem boravite.
 • Za odlazak u prirodu iskoristite dan poslije kiše, kada je koncentracija peludi u zraku najmanja.
 • Najbolje je boraviti u zatvorenim i klimatiziranim prostorima.
 • Informirajte se o pojavi i količinama peludnih alergena putem peludnog kalendara.


Alergijske bolesti nisu izlječive, ali se danas vrlo dobro mogu kontrolirati lijekovima, te tako spriječiti alergijske komplikacije. Važno je naglasiti da nakon dijagnoze liječnik određuje terapiju, ovisno o problemima koje alergija izaziva i jačini simptoma.

Jedna od najjačih alergenih biljaka, koja u našim krajevima predstavlja najveću potencijalnu opasnost i za čijom se iskorjenjivanjem treba aktivno boriti je Ambrozija.

Ambrozija (Ambrosia artemisifolia, Ambrosia elatior, a može se naći i pod nazivom, partizanka i Krausova trava) je jednogodišnja biljka uspravne i razgranate stabljike koja može narasti do 1.5 metara visine. Cvjetovi su joj skupljeni u žute grozdove na vrhu stabljike. Niče u travnju, cvjetati počinje u srpnju, a vrhunac cvatnje doseže u periodu od sredine srpnja do sredine rujna. Jedna od njezinih osnovnih karakteristika jest proizvodnja polena u golemim količinama te oprašivanje vjetrom.
Možemo je pronaći na napuštenim staništima poput željezničkih pruga, cesta, putova, a često raste i kao korov na poljoprivrednim nasadima suncokreta, šećerne repe, kukuruza, soje i krumpira.

  

Broj zrnaca peludi/m3 

Razina peludi 

Stabla  

Trave  

Korovi


Niska

1-15

1-5

1-10

Umjerena

16-90

6-20

11-50

Visoka

91-1500

21-200

51-500

Vrlo visoka

>1500

>200

>500

Isto tako javne zdravstvene ustanove daju podatke o vremenima cvatnje alergenih biljaka i pojavi povećane koncentracije polena s obzirom na doba cvatnje pojedinih vrsta.

Mediteranska Hrvatska

Kontinentalna Hrvatska

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:113400 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:54109 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:6471 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:5467 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:7198 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:7773 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:5633 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:8676 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:3266 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:2614 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:5282 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu