Ispis

Mršavljenje

Danas mnogi ljudi imaju problema s tjelesnom težinom. (Iako, zbog prosječnog čitatelja, koristimo pojam „tjelesna težina“ ispravno bi bilo govoriti o tjelesnoj masi, jer težina ovisi o gravitaciji, pa bi isti čovjek na Mjesecu imao šest puta manju težinu). Često se radi tek o estetskim detaljima kao npr. lagano nakupljanje masnih naslaga na 'kritičnim dijelovima', ali i o ozbiljnim zdravstvenim problemima, koji mogu imati kobne posljedice.

 

Prekomjerna tjelesna težina suvremenog čovjeka proizlazi iz niza čimbenika kao što su neadekvatan način prehrane, nedostatak kretanja, materijalno blagostanje, izobilje „instant hrane“ i sl.

Isto tako problem treba gledati u kontekstu životne dobi (predebela djeca obično „uđu u normalu“ prije puberteta), spola (ženama je estetski moment važniji nego muškarcima), odnosa prema zdravlju (kod nekih bolesti obavezno treba konzultirati liječnika), patološkoj debljini (zbog ugroženosti života u obzir dolaze i kirurški zahvati ili farmakoterapija).

Da bi smo razumjeli kako dolazi do prekomjernog povećavanja tjelesne težine, treba razjasniti neke pojmove. Svaka osoba ima potrebu za energijom koja se troši za osnovne tjelesne funkcije, kao što su rad mozga, krvožilnog sustava i drugih unutarnjih organa, žlijezda itd. Taj dio energetskih potreba nazivamo bazalni metabolizam. Bazalni metabolizam se još definira i kao potrošnja energije u budnom stanju, ali u potpunom mirovanju.

Osim za bazalni metabolizam, energiju trebamo najviše za rad lokomotornog sustava i za misaone funkcije, odnosno općenito — za sve svjesne radnje.
Količina energije potrebna za metabolizam organizma izražava se u energetskim jedinicama (danas se u običnom žargonu koristi kilokalorija –kcal, iako bi ispravno bilo koristiti kilodžule kJ), individualna je za svaku osobu i zapravo je ključ po kojem se dalje određuju ciljevi i strategije gubljenja, odnosno dobivanja tjelesne težine.
Kako i zašto dobivamo na težini? Odgovor na ovo pitanje je vrlo jednostavan. Svaka osoba ima vlastite energetske potrebe (ovisno o fizičkoj i intelektualnoj aktivnosti, vrsti posla, navikama i sl). Unosom hrane u organizam koja sadrži energije više od njegovih energetskih potreba, tijelo će uskladištavati te viškove najprije u formi glikogena u jetri, a ako je unos viškova kroz duži vremenski period, u obliku potkožnog masnog tkiva.

Jedan gram masti sadrži 9 kcal, gram ugljikohidrata i proteina 4 kcal, a gram alkohola 7kcal energije. Lako je izračunati da će unos hrane u kojem je sadržano oko 9000 kcal više od vlastite energetske potrebe (kalorijski suficit) rezultirati debljanjem za jedan kilogram.

Jednostavnim računom možete dobiti vlastiti bazalni metabolizam tako da svoju tjelesnu težinu pomnožite s 22,2 i rezultat uvećate za vrijednost vlastite aktivnosti.

Primjer:  težina (npr 75 kg)  X  2,22 = 1650 kcal (bazalni metabolizam) a onda za:

  • nisko aktivne osobe (pretežno sjede) do 40%  = 2310 kcal
  • srednje aktivne osobe (umjereni fizički napori) 40-60% = 2640 kcal
  • jako aktivne osobe (fizički radnici) 60-80% = 2970 kcal

Dnevni energetski unos izračunava se iz prehrambenih tablica koje se lako mogu pronaći na internetu ili u malo boljoj literaturi. Ako dakle izračunate vlastite dnevne energetske potrebe, pritom imate na umu da je najpovoljniji odnos pojedinih hranjivih namirnica 60% ugljikohidrati : 20% masti : 20% proteini, a unosite manje od dnevnih energetskih potreba vi ćete mršaviti.

Prije nego li se odlučite kako smršaviti imajte na umu slijedeće.

1.     Kad se upuštate u mršavljenje neka vam je najviši prioritet vlastito zdravlje

2.     Neka vam cilj bude postizanje normalnog indeksa tjelesne mase (ITM) =25

  • TM se računa tako da se masa tijela podijeli s kvadratom visine ( vidi na www.mef.hr/if/alati/racunala/skripte/i_mase.htm)

normalan ITM =

normalan ITM = 25
prekomjeran  = 25-30
pretjeran  >  30
zdravlje ugroženo  > 40  

3.     Izračun ciljane tjelesne težine = 25 X visina2  (25X npr1,65X1,65m) =68,8 kg. Ukoliko imate 75 kg vaš bi cilj trebao biti smršaviti za oko 6kg.
Nema lakog i brzog mršavljenja. Optimalne vrijednosti gubitka tjelesne težine trebaju biti oko 1 kg tjedno

4.     Dijete kao što su Atkinsova prehrana, Prehrana u zoni, Ketogena dijeta, Istrebljivači šećera, Prehrana po krvnim grupama, Southbeach dijeta i druge koje nude rezultate u kratkom vremenu s velikim postignućima jesu „nemoguća misija“ kada možete trajno ugroziti vlastito zdravlje.

5.     Bez fizičke aktivnosti, izbora namirnica i smanjenja dnevnog energetskog unosa nema zdrave redukcije tjelesne mase. Ukoliko se želi više od toga, svakako treba konzultirati liječnika.

6.     Dnevne obroke treba rasporediti na najmanje 5 obroka ali ukupni unos energije mora biti manji od vlastitih dnevnih energetskih potreba. Nikada nemojte propustiti doručak.

7.     Dnevno popijte vaših 8 čaša vode

8.     Uz zdravu redukciju tjelesne mase mogu se preporučiti dijetetski pripravci koji dopunjuju ili reguliraju vlastite metaboličke procese. Jedan takav dijetetski pripravak je Getline formula.

GETLINE formula je smjesa posebno odabranih sastojaka različitog djelovanja. jedno pakovanje  otapa se u vodi ( 0,3 l ) a dobiva se napitak ugodnog okusa i višenamjenskog djelovanja. Preporučuje se konzumacija 2 puta dnevno i to umjesto marende i neposredno prije ručka. Svrha je smanjiti unos hrane, blago poticati izlučivanje vode, ubrzati probavu te razgradnju masnoća.

Djelovanje

  1. Inulin stvara osjećaj sitosti i blagotvorno djelovanje na sluznicu želuca ublažavajući eventualne probleme gastritisa i žgaravice.
  2. Sorbitol blago djeluje na ubrzanje pokretljivosti crijeva što rezultira većim brojem stolica i daje okus slatkog.
  3. Guarana  utječe na povećano izlučivanje mokraće i poboljšava koncentraciju
  4. L -karnitin djeluje na metabolizam razgradnje masti iz masnih naslaga

Najbolji učinak postiže se uz vježbanje, vožnju biciklom, kretanje ili čak šetnje 30 minuta nakon konzumiranja napitka kada se aktivira L-karnitin. Kod mirovanja ili umjerenog kretanja samo su prva tri djelovanja izražena.

Getline-formula nema konkurenciju na tržištu po sastavu, izbalansiranom blagom djelovanju, načinu pripreme ( uvijek svježi napitak) i potpunom djelovanju s različitih fizioloških aspekata u istom trenutku a u cilju gubitka tjelesne mase.

Sigurna potpora gubitku kilograma znači i drugačiji pristup prehrani, izbjegavanju hrane koja ima dodane šećere (saharozu),  izbjegavanju  masne hrane ili hrane s vidljivim masnoćama. Potiče se konzumiranje integralnog kruha ( 3-4 šnite dnevno), voća u ograničenoj količini ( 2-3 voćke dnevno), mesa do 200 g, povrća kuhanog i sirovog do 300 g, obranog mlijeka do 200 ml, obranog sira do 200 g  i sl. Obroci se moraju rasporediti na 5 obroka dnevno te će uz Getline formula i način prehrane suvišni kilogrami nestati, a osjećaj gladi neće biti izražen. Može se popiti do 200 ml vina dnevno, jedno do dva točena piva  (0.5 l), ali se nikako ne preporučuju gazirani napitci kao i voćni sokovi s dodanim šećerom . Osjećaj slatkog nadomjestiti zamjenama za šećer ili umjetnim sladilima . Učinak neće izostati i prvi rezultati će se vidjeti nakon 7 -10 dan korištenja.

Komentari (1)
Pitanje
1Utorak, 04 Prosinac 2012 23:55
Biserka Čalić
Poštovani Dr. Trkovnik imam pitanje vezano za uzimanje Getline formule. Naime od ove godine sam sa dijagnozom Dilatativna kardiomiopatija, srce mi je bilo na 25 % funkcije a sada je na 39 %. Cijelu ovu godinu nastojim ga ojačati i pomalo uspijevam ali ne uspijevam skinuti kile. Imam 51 god, visine 168 cm a težine 92 kg. Sve što uspijem skinuti vratim ubrzo čim prekinem reduciranu prehranu. Pomogla bih si sa Gitline formulom ovaj puta u ponovnom pokušaju mršavljenja da mi bude lakše jer prilično teško podnosim gladovanje i moje pitanje je - može li mi Getline formula naškoditi zdravlju obzirom na stanje srca i lijekove koje uzimam a to su Martefarin 1 tbl, Carvelol 2 tbl, Fursemid 1 tbl, Tritace 1 tbl, Crestor 1 tbl, Aldakton pola zelene tbl i Eutirox 50 1 tbl.
Pitala bih ja ovo pitanje svog liječnika ali vi o Getline formuli znate sigurno više, te vam se stoga unaprijed zahvaljujem i čekam Vaš odgovor.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:113400 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:54109 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:6471 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:5467 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:7198 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:7773 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:5633 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:8676 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:3266 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:2614 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:5282 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu