Korisni savjeti

  • 1
  • 2
  • 3

Svatko od nas barem je periodički opsjednut željom da izgleda najbolje moguće. Jedna od važnijih stavki kako to postići ...

Više o tome...

Nova studija ukazuje da osobe koju većinu dnevne tekućine osiguravaju vodom, a ne drugim napicima, općenito imaju pravil...

Više o tome...

Ne planirajte nikakve dijete dok ste trudni ili planirate trudnoću Podlijeganje dijetama tokom trudnoće je potencijalno ...

Više o tome...

Recepti

  • 1
  • 2
  • 3

Sastojci za 1 osobu2 žlice svježeg kravljeg sira1 žlica majoneze1 žličica mješavine mediteranskih začina1 limenka tune u...

Više o tome...

Ručak: meso kuhano ili pečeno u količini 3 šnicle (jedna težine 180 grama), šnita integralnog ili crnog kruha i salata...

Više o tome...

Sastojci za 4 osobe 25dag svježeg tijesta s jajima razvučenog u list 6 manjih rajčica 1 limun 2 vezice rikole 20dag svje...

Više o tome...

Savjetovalište

  • 1
  • 2
  • 3

UTJECAJ VITAMINA K2 I OKTAKOZANOLA NA ATEROSKLEROZU  S obzirom na progresijski karakter bolesti ateroskleroze, potreb...

Više o tome...

Poštovani: Koristila sam nekoliko proizvoda na bazi zelene kave, za koju i dalje tvrdim da ima djelovanje, ali nisu mi...

Više o tome...

Kako možemo znati do koje granice ići sa aerobnim treninzima i kako izbjeći pretreniranost? Aktivno se bavim nogometom. ...

Više o tome...
Ispis

Kolin iz crvenog mesa pozitivno utječe na jetru i mozak

Jeste li znali da nedostatak kolina može dovesti do bolesti jetre, srčanožilnih bolesti pa čak i neuroloških poremećaja? Naime, kolin je bitan nutrijent potreban za funkcioniranje jetre i mozga te igra važnu ulogu u sastavu stanične membrane i njenoj regeneraciji.

Upravo visokoproteinske namirnice životinjskog podrijetla kao što su crveno meso, jaja, riba i mliječni proizvodi bogati su kolinom. Tu je i hrana kao što je soja, grah, grašak, cvjetača i šparoge. Za većinu zdravih ljudi, raznolika i uravnotežena prehrana najbolji je izvor i izbor. Ona treba uključivati svakodnevno konzumiranje hrane biljnog podrijetla, s kojom se unose folati (vitamini B skupine) no jednako tako i svakodnevno konzumiranje hrane životinjskog podrijetla, koja je bogata kolinom.

Ispis

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja i dugovječnosti.

Proces starenja, normalan je fiziološki proces koji nije moguće zaustaviti ali ga je moguće usporiti kao i ublažiti ili odgoditi simptome starenja. I specijalizirane Agencije UN-a (Ujedinjenih Naroda ) izjavljuju kako nije stavljena granica na produljenje životnog vijeka. Prilikom razmatranja procesa starenja uputno je odvojiti „kronološku“ (stvarnu dob) od „biološke dobi“ organizma jer često nisu u korelaciji. Tako ćemo u svakodnevnom životu zamijetiti osobe za koje s pravom kažu da su „mladi starci“ ili suprotno tome „stari mladići/djevojke“ jer su tzv. „performanse“ tjelesnog sustava u usporedbi s osobama iste životne dobi daleko bolje ili daleko lošije od očekivanih za biološku dob.

Ispis

Kako izdržati sezonu prehlada i gripa?

Crveno meso bogat izvor vitamina i minerala

 U ovo doba godine mnogo je sezonske hrane koja je bogat izvor nutrijenata, stoga je idealno vrijeme da naš organizam opskrbimo odgovarajućim vitaminima i mineralima te ga na taj način pripremimo za zimu. Crveno meso, povrće, voće, riba, mliječni proizvodi i žitarice obiluju mikronutrijentima koji su neophodni da bi se organizam mogao uspješno oduprijeti stresu i mogućim bolesnim stanjima. 

 Ojačajte na vrijeme organizam hranom koja je bogata mineralima i vitaminima

 Čimbenici koji smanjuju otpornost tijela na viruse su umor, prekomjerna izloženost hladnoći, alergijske reakcije i sl. Za zaštitu od prehlada i viroza, česta preporuka su narodni recepti. Primjerice, dva do tri obroka tjedno s crvenim mesom, povrćem i češnjakom pomoći će našem organizmu da izdrži sezonu prehlada i gripa. Minerali poput cinka, željeza, selena i vitamina B skupine ojačat će organizam te mu omogućiti pravovremenu borbu protiv prehlada i viroza, a namirnice koje su bogate spomenutim vitaminima i mineralima upravo su crveno meso i povrće.

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:33661 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:8674 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:3797 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:3439 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:4793 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:5922 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:4022 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:5613 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:1305 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:1067 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:3430 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu