Korisni savjeti

  • 1
  • 2
  • 3

Niske doze epigalokatehin-3-galata (EGCG), katehina iz zelenog čaja, mogu povećati oksidaciju masti za 33%, pokazala je ...

Read more

1. GladPostanete umorni od osjećaja gladi koji vas obuzima sve vrijeme, pa se pobunite.2. Želja za određenom hranomKonst...

Read more

Mnogi za višak kilograma koji se uporno prikazuje na vagi optužuju spor metabolizam. Što je istina, a što mit o tom zlop...

Read more

Recepti

  • 1
  • 2
  • 3

Ručak: meso kuhano ili pečeno u količini 3 šnicle (jedna težine 180 grama), šnita integralnog ili crnog kruha i salata...

Read more

Sastojci za 1 osobu2 žlice svježeg kravljeg sira1 žlica majoneze1 žličica mješavine mediteranskih začina1 limenka tune u...

Read more

Sastojci za 4 osobe 25dag svježeg tijesta s jajima razvučenog u list 6 manjih rajčica 1 limun 2 vezice rikole 20dag svje...

Read more

Savjetovalište

  • 1
  • 2
  • 3

UTJECAJ VITAMINA K2 I OKTAKOZANOLA NA ATEROSKLEROZU  S obzirom na progresijski karakter bolesti ateroskleroze, potreb...

Read more

Poštovani: Koristila sam nekoliko proizvoda na bazi zelene kave, za koju i dalje tvrdim da ima djelovanje, ali nisu mi...

Read more

Kako možemo znati do koje granice ići sa aerobnim treninzima i kako izbjeći pretreniranost? Aktivno se bavim nogometom. ...

Read more
Print

Da li je mlijeko štetno?

Smrtnost kod ispitanika koji su dnevno pili tri čaše mlijeka ili više bila je iznad prosjeka

 

Čaša mlijeka dnevno jača kosti. Mlijeko potiče dobro raspoloženje – sve su to fraze koje svatko zna. Rezultati jednog švedskog istraživanja te tvrdnje dovode u sumnju.

 

Djevojčica s „brkovima“ od mlijeka smije se pred kamerama, u ruci čaša mlijeka, odmah pored nje puna boca. Omiljeni reklamni motiv. Isto kao i blještavo bijelo mlijeko koje se kao nekom čarolijom miješa sa zdravim zobenim pahuljicama. Takve slike svakodnevno se mogu vidjeti na malim ekranima. Asocijacija: mlijeko je izuzetno zdravo.

 

Veliko istraživanje

 

Ta poruka je možda preuveličana, no rezultati jednog švedskog istraživanja bacaju sumnju na to koliko je mlijeko uopće zdravo – i to u njegovoj čistoj formi, ne kao dodatak slatkim voćnim pahuljicama ili tome sličnom, piše Deutsche Welle.

 

U razdoblju od dvadeset godina znanstvenici Sveučilišta Uppsala promatrali su 61.000žena i tijekom devet godina 45.000 muškaraca, kako bi dokumentirali povezanost između konzumiranja mlijeka, visoke smrtnosti i čestih lomova kostiju.

Print

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...).

Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno tkivo. Napominjem da je nemoguće reducirati potkožno masno tkivo samo sa prednjeg dijela trupa. Kada izgubite dovoljno potkožnog masnog tkiva sa cijelog tijela, onda će vam svi mišići, pa i trbušni, biti izražajniji.

Print

Pravilna prehrana, udio masnog tkiva te BMI

Za procjenu prehrambenog statusa organizma koristi se nekoliko metoda, a jedna od njih je određivanje udjela masnog tkiva

Većina nas o tijelu počinje voditi računa tek s izlaskom prvih proljetnih sunčevih zraka, no cijela je godina idealno razdoblje da se tijelo dovede u formu. Sigurno vam je poznato kako su glavni uzroci suvišnih kilograma u 90 posto slučajeva pretjeran unos hrane i izostanak tjelesne aktivnosti. Za utvrđivanje stanja uhranjenosti organizma često se koristi utvr-đivanje mase tijela izražene kao BMI (Body Mass Index = Indeks Tjelesne Mase), čije su vrijednosti u slučaju pothranjenosti manje, odnosno u slučaju pretilosti veće od određenog postotka za skupinu kojoj osoba prema dobi pripada.

Preporuke pravilne prehrane


Piramida zdrave prehrane

Zdravstvene studije su neosporno dokazale loš učinak na organizam nutritivno siromašne hrane - visokomasne, slane, bogate šećerom i siromašne dijetalnim vlaknima, pržene i brze hrane. Zato bi sljedeći principi pravilne prehrane trebali svim odraslim zdravim osobama poslužiti kao vodič u odabiru namirnica.

{loadposition kol1}

{loadposition kol2}

 
{loadposition ostalo}