Korisni savjeti

  • 1
  • 2
  • 3

Kempnerova rižina dijeta razlikuje se od popularnih dijeta kojih je svakim danom sve više i više. Radi se o cjelovitom i...

Read more

Činjenica:Prehrana koja sadrži vrlo malo škroba nije zdrav način za gubljenje kilograma!

Read more

Pred nama su blagdani, vrijeme okupljanja, druženja i uživanja u raznovrsnim delicijama. Blagdanski stolovi prepuni su r...

Read more

Recepti

  • 1
  • 2
  • 3

Sastojci za 4 osobe 25dag svježeg tijesta s jajima razvučenog u list 6 manjih rajčica 1 limun 2 vezice rikole 20dag svje...

Read more

Sastojci za 1 osobu2 žlice svježeg kravljeg sira1 žlica majoneze1 žličica mješavine mediteranskih začina1 limenka tune u...

Read more

Ručak: meso kuhano ili pečeno u količini 3 šnicle (jedna težine 180 grama), šnita integralnog ili crnog kruha i salata...

Read more

Savjetovalište

  • 1
  • 2
  • 3

UTJECAJ VITAMINA K2 I OKTAKOZANOLA NA ATEROSKLEROZU  S obzirom na progresijski karakter bolesti ateroskleroze, potreb...

Read more

Poštovani: Koristila sam nekoliko proizvoda na bazi zelene kave, za koju i dalje tvrdim da ima djelovanje, ali nisu mi...

Read more

Kako možemo znati do koje granice ići sa aerobnim treninzima i kako izbjeći pretreniranost? Aktivno se bavim nogometom. ...

Read more
Print

Gljive za bolji imunitet, Cordyceps

Kad obrana organizma popusti, izloženi smo riziku da obolimo od svih bolesti – malignih, virusnih, bakterijskih i autoimunih.

Da se to ne bi dogodilo i da bismo ponovo uspostavili ravnotežu narušenog imunološkog sustava mogu da nam pomognu ljekovite gljive

Na našoj planeti raste čak 140.000 vrsta gljiva, a samo nekoliko desetina je temeljno medicinski proučeno. U toj grupi ima i onih s izrazitim ljekovitim svojstvima. Pokazalo se naime, da pojedine gljive u svojoj blizini ne podnose viruse i bakterije i zato proizvode supstance koje sprečavaju njihov rast ili razvoj. Među njih se ubrajaju i antibiotici koji su spasili milione života.

U poznate medicinske gljive ljekovitih osobina ubraja se Cordiceps (Cordiceps sinensis), gljiva ne veća od malog prsta na ženskoj ruci.

Vrlo je rijetka, raste u Nepalu na visini iznad 5.000 metara, gotovo bez kisika, a prikuplja se samo tijekom dva tjedna u godini. Izvan prirodnog staništa teško uspijeva.

Ipak, dr Johnu Holiday-u, direktoru Istraživačkog centra Aloha Medicinals  i njegovim suradnicima uspjelo je da ovu gljivu proizvedu u laboratorijskim uvijetima i dobiju Cordiceps jačih aktivnih sastojaka od onog koji raste u prirodi (Cordyceps militaris)

Print

POČETAK DOHRANE KOD DJECE

Zašto je i koliko crveno meso važno u dječjoj prehrani?

Željezo i bjelančevine iz mesa važne su za pravilan rast i razvoj djeteta

Uvođenje dohrane velik je izazov i za majku i za dijete jer predstavlja jednu novu dimenziju koju tek treba zajedno otkriti. Upravo zato ono je postupan proces u trajanju od nekoliko tjedana ili mjeseci, a počinje u razdoblju od 17. do 26. tjedna starosti. Točno vrijeme određuje se prema individualnim potrebama djeteta i majke. Majčino ili umjetno mlijeko, ako majka ne može dojiti, dovoljno je do navršenih šest mjeseci života, no nakon toga više ne može zadovoljiti energijske i nutritivne potrebe starijeg dojenčeta.

Žitarice su obično prva hrana koja se uvodi u prehranu (pomiješana s malo majčinog mlijeka ili formule), uz pire od povrća i voća i mesa koje slijedi. Međutim, s kojom vrstom hrane započinjemo dohranu obično ovisi o preferencijama u okusu stanovništva različitih zemalja te je stoga najbolje slijediti nacionalne smjernice.

Print

Utjecaj prekomjernog unosa soli na šećerne bolesti

U svijetu 415 milijuna oboljelih od šećerne bolesti

 U studenom se obilježava svjetski dan šećerne bolesti uz koji se podiže svijest o važnosti pravilne prehrane za dijabetičare. Loše prehrambene navike i pretjerana uporaba određenih sastojaka poput soli i šećera štete zdravlju, a posebno dijabetičarima.

 Međunarodna dijabetička federacija (Internacional Diabetes Federation – IDF) procjenjuje da danas u svijetu 415 milijuna ljudi boluje od šećerne bolesti. Prema podacima Nacionalnog registra osoba sa šećernom bolesti (CroDiab), u Republici Hrvatskoj je 2015. godine registrirano 260.092 osobe sa šećernom bolesti. Procjenjuje se da je ukupan broj oboljelih veći od 400.000, a komplikacije do kojih može doći kod osoba koje boluju od šećernih bolesti, jedan su od vodećih uzroka onesposobljenja i invaliditeta.

{loadposition kol1}

{loadposition kol2}

 
{loadposition ostalo}